Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 16 dec 2022 - Anul XXVII, nr. 296 (8213)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Sentință finală

Un șofer și un căruțaș și-au aflat pedepsele finale pentru culpă comună în cazul unui accident în care a murit o fetiță

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Judecătorii de la Curtea de Apel Suceava au dat sentința finală în cazul unui accident rutier care a avut loc în octombrie 2018 și care s-a transformat într-o dramă greu de descris în cuvinte pentru o familie din comuna Fântânele.

Părinții unei fete de 11 ani au trăit un coșmar de doi ani de zile, în care au văzut cum fiica lor se stinge încet, țintuită la pat, în stare vegetativă.
În accident au fost implicați un șofer și un căruțaș, care au fost găsiți vinovați cu grad egal de culpă (50%) în cazul decesului fetiței. Cei doi au fost condamnați pentru ucidere din culpă la pedepse de 1 an și 6 luni, respectiv 1 an și 4 luni închisoare, ambele pedepse fiind cu suspendare și cu termene de încercare.

Totuși, Curtea de Apel a admis solicitarea părinților fetiței și a altor membri ai familiei, majorând cuantumul daunelor morale. De exemplu, în cazul părinților, daunele au fost crescute de la 100.000 de lei, la câte 70.000 de euro.

 

Impact disproporționat: o autoutilitară a intrat într-o căruță

Accidentul s-a produs pe 14 octombrie 2018, în jurul orei 20.00, la Fântânele.

Un șofer din Tudora - Botoșani, Vasile Florea, în vârstă de 31 de ani atunci, conducea o autoutilitară VW Transporter, pe direcția dinspre Primăria Fântânele spre Roșcani. Din anchetă a rezultat că acesta circula neglijent, spre axul drumului, și a intrat pe contrasens, în roata din stânga față a unei căruțe conduse de Andrei Marian Călin, în vârstă de 19 ani, localnic.

Daniela Hriscu, în vârstă de 36 de ani, se afla în căruță împreună cu cele două fete ale sale, una de 11 și una de 14 ani. În căruţă mai erau încă doi localnici şi cu toţii se îndreptau spre centrul comunei Fântânele.

Impactul din lateral a fost foarte puternic. Oamenii din căruță au fost proiectați pe carosabil.

Din impact a rezultat rănirea a cinci persoane, toate din căruţă, care au fost transportate la spital, dar numai în cazul mamei şi al celor două fiice s-a impus măsura internării.

 

Mama: ”Ne-am chinuit doi ani, acum șase luni a făcut un stop cardio-respirator și a murit”

Fata de 14 ani a familiei Hriscu a suferit o fractură multiplă la un picior, leziune grea, dar recuperabilă, însă, din păcate, fata mai mică, Cristina, de 11 ani, a ajuns la Spitalul Județean cu mai multe leziuni, cea mai gravă fiind legată de un traumatism sever cranian. Din păcate, s-a dovedit a fi vorba de o leziune cumplită. Fata nu și-a mai revenit, fiind o perioadă în comă și ulterior intrând în stare vegetativă. Chiar dacă au mai fost ușoare progrese, micuța nu s-a mai putut mișca.

Căutată de Monitorul de Suceava, Daniela Hriscu ne-a spus pe scurt despre coșmarul care i-a marcat viața pentru totdeauna.

„A fost în stare vegetativă, am încercat tot felul de variante de recuperare pe la clinici. Am făcut naveta între spital, clinici și acasă. S-a trezit câte un pic, dar nu reacționa la nimic. Așa ne-am chinuit doi ani, până când a făcut un stop cardio-respirator și a murit”, sunt cuvintele mamei marcate de tragedie.

După decesul micuței, în cadrul unui supliment de expertiză, s-a făcut imediat legătura de cauzalitate evidentă dintre leziunile cumplite suferite în urma accidentului și deces. În aceste condiții, încadrarea faptei a fost schimbată, din vătămare corporală din culpă în ucidere din culpă.

Despre accident, mama îndoliată crede că cel care conducea căruța în care se aflau ele nu ar avea vreo vină. Spune că și ea avea pornită lanterna de la telefon, iar autoutilitara din sens opus a intrat în ei fără a fi timp de vreo reacție.

 

Șoferul ar fi pătruns pe sens opus evitând un câine

În mare, acestea sunt și concluziile anchetei.

Tânărul din Botoșani care conducea autoutilitara a fost trimis în judecată pentru ucidere din culpă pentru că a pătruns pe sens opus și a intrat în coliziune laterală cu căruța, evitând un câine a susținut el.

Un detaliu foarte important reieşit din expertiza tehnică dispusă în dosar este că în momentele premergătoare impactului autoutilitara avea 92-93 km/h, mult peste limita prevăzută pentru respectiva porţiune de drum aflată în localitate. Conform aceleiaşi expertize, calul care trăgea faetonul se deplasa la pas, cu viteza de aproximativ 6 km/h.

Pătrunderea autoutilitarei pe contrasens a fost cauza determinantă a accidentului. Căruțașul este considerat și el vinovat, pentru că nu avea toate elementele reflectorizante necesare deplasării pe timp de noapte. Acesta era și în ușoară stare de ebrietate (0,27 miligrame per litru alcool pur în aerul expirat). Dacă impactul mașinii cu căruța ar fi fost din spate, atunci elementele reflectorizante ale atelajului hipo ar fi fost decisive. Așa, fiind vorba de circulație din sensuri diferite, elementele reflectorizante insuficiente nu au avut un rol determinant în tragedie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un șofer și un căruțaș și-au aflat pedepsele finale pentru culpă comună în cazul unui accident în care a murit o fetiță.
 Vizualizări articol: 2046 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Un șofer și un căruțaș și-au aflat pedepsele finale pentru culpă comună în cazul unui accident în care a murit o fetiță0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei