Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 9 dec 2022 - Anul XXVII, nr. 290 (8207)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Distincție

Meșterul Toader Ignătescu a devenit „Cetățean de Onoare” al comunei Comănești

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Toader Ignătescu, meșterul care dă viață cioatelor şi rădăcinilor, recunoscut ca fiind primul sculptor satiric din Bucovina, a devenit și „Cetățean de Onoare” al comunei Comănești.

Evenimentul a avut loc chiar de Moș Nicolae, pe 6 decembrie, pe terenul de sport al Școlii Humoreni, loc în care, a mărturisit amuzat, făcea pe vremuri agricultură – culegea cartofi sau porumb, dar și spărgea lemne pentru a avea cu ce se încălzi în clase, fiind cu totul alte condiții decât acum.

La primirea acestui titlu onorific, înmânat de către primarul comunei Comănești, Grigoraș Păstrăv, în prezența președintelui CJ Suceava, Gheorghe Flutur, profesorul Toader Ignătescu a luat cuvântul pentru a le mulțumi celor prezenți și nu numai, mărturisind că este emoționat de atenția de care s-a bucurat în localitatea sa natală.

„M-am născut aici, în Humoreni, acum mulți ani – se apropie vreo 66. În această școală am învățat. La vremea mea terenul de sport era între cămin și casa familiei Mareș și acolo mai întârziam după pauze... Acest teren de sport pe care ne aflăm era doar o grădină. În clase mirosea a motorină, de la podeaua care era impregnată cu ea, iar pentru a avea căldură în clase tăiam lemne pentru foc. Dar a fost o copilărie foarte frumoasă petrecută în această zonă. Copiii din ziua de azi nu au asemenea obligații și nici nu vor avea. Sunt impresionat de condițiile pe care le au acum în școală, inclusiv de acest teren de sport cum nu găsești oriunde”, a spus Toader Ignătescu, care timp de zeci de ani a fost profesor de educație fizică, terenul de sport fiind locul în care își petrecea timpul de obicei, atunci când nu sculpta. De altfel, el a vorbit și despre pasiunea sa pentru lemn și arta cioplitului, căruia i se datorează dobândirea titulaturii de „Cetățean de Onoare”, venită drept cadou de Moș Nicolae.

 

 

De altfel, Toader Ignătescu este renumit și pentru organizarea a numeroase tabere de creaţie a meşterilor populari, dar și de tabere de artă naivă, pe domeniul său de la Păltinoasa – „Poiana Dacilor”, fiind un adevărat ambasador al Bucovinei la nivel național și internațional. Toader Ignătescu a fost premiant al Galei „Top 10 Suceveni” organizată de Monitorul de Suceava, la ediția din 2013.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Meșterul Toader Ignătescu a devenit „Cetățean de Onoare” al comunei Comănești.
 Vizualizări articol: 572 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Meșterul Toader Ignătescu a devenit „Cetățean de Onoare” al comunei Comănești0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei