Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 15 oct 2022 - Anul XXVII, nr. 243 (8160)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   6 imagini |   ø fişiere video

Piața muncii

Doi militari înarmați, atracție la Bursa de joburi pentru absolvenți. Oferta a fost bogată, dar tinerii nu s-au înghesuit

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Suceava a organizat, vineri, Bursa locurilor de muncă pentru absolvenți, târgul de joburi având loc în Suceava, Câmpulung Moldovenesc și Rădăuți.

Dacă oferta de locuri de muncă a angajatorilor a fost generoasă, cu precădere în municipiul Suceava (încă un semn clar al deficitului de forță de muncă), participanții au fost în număr destul de redus.

O arată și cifrele oficiale ale bursei, deși organizatorii au transmis destul de clar că pot participa toți sucevenii aflați în căutarea unui serviciu, indiferent de anul absolvirii. Șomerii de vârste medii și mai înaintate nu prea au avut curaj însă să se prezinte la eveniment.

Ca element de culoare, la bursa din municipiul Suceava (desfășurată la parterul Iulius Mall) au participat și doi militari înarmați, care au reprezentat Unitatea Militară Bacău, care este în căutare de recrutare parașutiști comando, agent de pază obiective militare, bucătar și șofer.  

Unitatea Militară Bacău face recrutări din sursă externă, cu perioadă de pregătire bineînțeles, criteriile de vârstă fiind destul de generoase 18-45 de ani.

 

Angajatorii au venit cu o ofertă bogată mai ales că beneficiază și de subvenționarea salariului 12 luni pentru fiecare absolvent

”Angajatorii au venit într-un număr care ne-a surprins și pe noi, fapt care denotă criza de forță de muncă. Au fost prezenți 52 de angajatori la nivel de județ, din care la Suceava 29, au venit toți cei care au anunțat. Sunt 336 locuri vacante pe județ, din care 52 pentru studii superioare, o cifră mare, cu care nu ne-am mai întâlnit”, a declarat Anca Capverde, purtătorul de cuvânt al AJOFM Suceava.

Oferta a fost diversificată în mai toate domeniile de inginerie pentru studii superioare, au fost multe poziții în alimentație publică, bine reprezentate fiind și domeniile IT, construcții și cel productiv.  

Foarte important, AJOFM Suceava are fondurile disponibile pentru a susține financiar angajatorii care încadrează în muncă proaspăt absolvenți.

”Avem fonduri pentru a subvenționa locurile de muncă ale absolvenților, oferim o subvenție de 2.250 lei lunar pe o perioadă de un an angajatorilor care încadrează în muncă un tânăr. Mai sunt și alte facilități și după perioada de un an de subvenționare”, a mai punctat Anca Capverde.

 

227 selectări în vederea încadrării

Din păcate, prezența absolvenților la bursă nu a fost strălucită. Conform datelor oficiale, contabilizate după bursă, au participat în total, în cele trei locații, 490 de persoane, 227 fiind selectate la interviuri (172 la bursa de la Suceava, 23 la Rădăuți și 32 la Câmpulung Moldovenesc).

Totuși, se speră că din acești 227 selectați o parte importantă să devină și angajați.

 

Tinerii absolvenți de liceu fie merg la facultate, fie pleacă la muncă în străinătate

Vechile probleme din relația angajator – tânăr fără experiență sunt în continuare destul de acute. Primii se plâng că tinerii vor bani mulți înainte de arăta ce pot și pleacă foarte repede când nu le convine ceva, în timp ce absolvenții se plâng că rareori li se oferă mai mult de salariul minim.   

”Relația este delicată, absolvenții au o serie de pretenții, atât privind modul în care sunt tratați, dar și salarizarea. Am spus-o și o repet, nu este rău ca un absolvent să aibă aspirații, să vrea să progreseze, dar adevărul este undeva la mijloc și absolvenții trebuie să aibă mai multă înclinare prioritar spre dobândirea și perfecționarea cunoștințelor”, a declarat Anca Capverde.

Aceasta a subliniat că prezența relativ scăzută a absolvenților, în raport cu numărul locurilor de muncă, nu o miră.

Absolvenții de școli medii care vor să se angajeze sunt destul de puțini. Asta pentru că o parte importantă fac pasul pentru studii superioare, iar o altă parte importantă alege să plece la muncă în străinătate, imediat după ce termină școlile profesionale sau liceul. Apoi, din păcate, avem un abandon școlar important la acest nivel de școli de meserii.   

 

Facilități importante și cursuri pentru refugiații ucraineni

AJOFM Suceava a pus accent la bursa de vineri și pe alte detalii interesante, cum ar fi cursurile de  recalificare sau facilitățile pentru femeile refugiate din Ucraina.

Există, de exemplu, un curs pentru refugiații din Ucraina pentru a dobândi informații simple de comunicare în limba română (comunicare în limba oficială) care să îi ajute să se angajeze.

Apoi, mămicile ucrainene care vor să se angajeze beneficiază de o subvenție pentru acoperirea cheltuielilor cu grădinița cu program prelungit a copiilor.  

Ca aspect inedit, se organizează și un curs de calificare de ajutor bucătar pentru persoane cu dizabilități, curs care se desfășoară la Sasca - Cornu Luncii.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Doi militari înarmați, atracție la Bursa de joburi pentru absolvenți. Oferta a fost bogată, dar tinerii nu s-au înghesuit.
 Vizualizări articol: 972 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Doi militari înarmați, atracție la Bursa de joburi pentru absolvenți. Oferta a fost bogată, dar tinerii nu s-au înghesuit0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei