Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 15 oct 2022 - Anul XXVII, nr. 243 (8160)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   8 imagini |   ø fişiere video

La Vatra Dornei

Conferință despre schimbările climatice, cu participanți din România, Franța și Republica Moldova

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La Vatra Dornei a avut loc, în perioada 6-9 octombrie 2022, conferința cu participare internațională “Atmosfera și hidrosfera” (ediția a V-a), la care au participat 66 specialiști din România, Franța și Republica Moldova. Organizatorii evenimentului sunt Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă‟ Chișinău și Universitatea Oradea.

Comitetul de organizare a fost condus de președintele Dumitru Mihăilă, de la Universitatea „Ștefan cel Mare,” și are în componență membrii: Alexandru Ilieș, Ion Mironov, Ovidiu Gaceu, Anatolie Puțuntică, Despina Saghin și Andrei Briciu.

”Schimbările climatice și degradarea mediului sunt probleme cu care ne confruntăm la nivel național și internațional. Schimbările climatice constituie provocări majore, care vor marca generațiile viitoare. Abordarea acestora trebuie să aibă în vedere schimbări radicale atât la nivel economic, cât și la nivel social. Educația este unul din pilonii îmbunătățirii răspunsului la schimbările climatice, prin schimbarea comportamentului uman, în vederea protejării naturii și a resurselor. Există un interes tot mai mare în rândul tinerilor din România pentru educația privind schimbările climatice și mediul și remarcăm o participare tot mai mare a acestora la acțiuni legate de prevenirea schimbărilor climatice”, au transmis conf. univ. dr. habil. Dumitru Mihăilă (Departamentul de Geografie USV) și prof. dr. Bogdan Nistor – Școala Gimnazială Nr. 4 Suceava (Departamentul de Geografie USV).

Printre temele abordate au fost: mediu atmosferic/ acvatic și schimbarea climatică, reziliență și adaptare la schimbările climatice, schimbările climatice și consecințele ei, climatologie și hidrologie aplicată în diferite domenii, riscuri climatice și hidrologice, monitorizarea/ protecția atmosferică, exploatarea economică a resurselor atmosferice și hidrosferice, climatologie / balneologie / turism balneoclimatic / turism de sănătate economie și turism de sănătate, locul climatologiei și hidrologiei în predarea și cercetarea universitară, etc.

Câteva lucrări prezentate: Rolul condițiilor meteorologice și climatice în dezvoltarea unor noi dăunători invazivi ai viței-de-vie în România. Studiu de caz: Scaphoideus titanus (Lucian Sfîcă și colab. – Universitatea „Al. I. Cuza‟ Iași); Studiul insulei de căldură urbană din Aglomerarea Rouennaise Franța (Ovidiu Murărescu – Universitatea „Valahia‟ Târgoviște, Zeineddine Nouaceur – Universitatea Rouen Franța); Pădurea și sănătatea umană (Gabriela Dogaru – Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Haţieganu‟ Cluj Napoca); Implicații cuantice în biometeorologie (Enache Liviu-Mircea – Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București); Manifestarea deficitului de umiditate pe teritoriul Republicii Moldova (Anatolie Puțuntică – Universitatea de Stat Tiraspol); Studiu privind radioactivitatea atmosferei din aria Municipiului Suceava (Liliana Gina Lazurca, Dumitru Mihăilă, Petruț-Ionel Bistricean, Vasilică-Dănuț Horodnic, Mihaela Țiculeanu, Alin Prisacariu, Alina Nistor, Vasile Budui, Bogdan Nistor, Sînziana Cătălina Silișteanu Departamentul de Geografie al Universității „Ștefan cel Mare‟ Suceava).

Europenii, în special tinerii, sunt foarte îngrijorați de schimbările climatice. 93% dintre cetățenii europeni consideră schimbările climatice o problemă gravă, iar 96% s-au implicat în cel puţin o acţiune pentru combaterea acestui fenomen. Şi noi, în România, resimţim efectele schimbărilor climatice. Seceta, ploile torenţiale, inundaţiile, fenomenele meteorologice extreme şi codurile roşii de căldură au devenit tot mai frecvente în ultimii ani. Rapoartele ANM arată clar: încălzirea climei a generat cea mai călduroasă perioadă de zece ani din istoria măsurătorilor meteo. Două treimi dintre români văd schimbările climatice ca fiind o problemă foarte gravă, iar noi trebuie să găsim soluţii“, au spus autoritățile, cu ocazia lansării Raportului prezidențial „Educaţia privind schimbările climatice şi mediul în şcoli sustenabile”, în ianuarie 2022 la Palatul Cotroceni.

Organizatorii au mulțumit sponsorilor  - Universitatea Suceava, SC Egger SA, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă‟ Chișinău, Universitatea Oradea, Aqua Carpatica, SC Sagrod SRL.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Conferință despre schimbările climatice, cu participanți din România, Franța și Republica Moldova.
 Vizualizări articol: 1175 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Conferință despre schimbările climatice, cu participanți din România, Franța și Republica Moldova0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei