Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 30 iun 2022 - Anul XXVII, nr. 151 (8068)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Îngrijorare

Debitele râurilor din Suceava sunt chiar și de șase ori mai scăzute față de mediile multianuale

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Seceta accentuată din acest an se vede și în debitele cursurilor de râuri din județ. Conform datelor oferite de reprezentanții Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Suceava, debitele care se înregistrează la finalul lunii iunie 2022 sunt chiar și de 6 ori mai mici față de debitele medii multianuale. Cea mai mare scădere se înregistrează pe râul Siret, în zona Siret, unde miercuri dimineață s-a înregistrat un debit de 2 mc/s, în comparație cu debitele medii multianuale de 12,9 mc/s. De altfel, valori mult mai mici sunt pe toate cursurile de râu din județ. De exemplu, râul Suceava aduce la intrarea în țară, la Brodina, un debit de doar 0,920 mc/s, ceea ce înseamnă că e vorba doar de un firicel de apă. Spre comparație, debitul mediu multianual este de 4,42 mc/s când vine vorba de punctul de măsură de la Brodina, de pe râul Suceava.

Și la Ițcani situația este asemănătoare. Debitul de la finalul acestei luni este de 4,82 mc/s, comparativ cu un debit mediu multianual de 17,2 mc/s.

Valori asemănătoare întâlnim și în cazul râului Moldova. La punctul de măsură de la Fundu Moldovei în dimineața zilei de 29 iunie 2022 se înregistra un debit de 1 mc/s, față de valorile multianuale de 3,78 mc/s. La Gura Humorului, un alt punct de monitorizare a râului Moldova, ieri se înregistra un debit de 5,47 mc/s, comparativ cu media de 19,7 mc/s.

Pe râul Bistrița situația se prezenta cel mai bine, chiar dacă și aici lipsa precipitațiilor se face resimțită în mod evident. La stația hidrometrică Dorna Giumalău se înregistra un debit de 4,52 mc/s față de o medie multianuală de 12,1 mc/s, iar la stația de măsurare de la Dorna Arini era un debit de 10,5 mc/s față de o medie de 25 mc/s. Mai trebuie spus că debitele de acum sunt cu mult sub cele înregistrate în aceeași perioadă a anului trecut, valori care sunt chiar mai mari și față de debitele medii multianuale.

”În prezent, în secţiunile care monitorizează principalele râuri din judeţul Suceava debitele sunt mai scăzute, comparativ cu debitele medii multianuale şi debitele medii care s-au înregistrat în luna iunie a anului 2021. Menţionăm că în luna iunie 2021 cantităţile de precipitaţii căzute au fost însemnate în tot judeţul, determinând înregistrarea şi debitelor maxime anuale la majoritatea staţiilor hidrometrice”, a arătat Bogdan Piticari, directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Suceava.

Valori mici ale debitelor râurilor s-au înregistrat și în anii 2003 și 2004. În unele cazuri au fost mai mari decât în prezent, dar și situații unde avem minime istorice. De exemplu, pe râul Siret, la stația de măsurare de la Siret, în iunie 2003 și 2004 s-au înregistrat valori cuprinse între 2,38-3,37 mc/s, ceea ce înseamnă mai mult decât actuala valoare de 2 mc/s. În schimb, pe râul Suceava, la stația de măsurare de la Ițcani, în urmă cu aproape două decenii se înregistrau valori chiar și mai mici față de cea de acum, de 4,82 mc/s. Mai exact, valorile din 2003 și 2004 au fost cuprinse între 3,01-5,26 mc/s.

SGA monitorizează situaţia hidrologică a judeţului Suceava prin intermediul a 39 de staţii hidrometrice situate pe râurile principale, respectiv Siret, Suceava, Moldova și Bistriţa, dar și de pe o serie de afluenţi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Debitele râurilor din Suceava sunt chiar și de șase ori mai scăzute față de mediile multianuale.
 Vizualizări articol: 1527 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Debitele râurilor din Suceava sunt chiar și de șase ori mai scăzute față de mediile multianuale0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei