Miercuri seara, începând cu ora 17.00, în Sala Auditoriumul „Joseph Schmidt” de la USV a avut loc festivitatea de deschidere a Olimpiadei Naționale de Astronomie și Astrofizică. Organizată de Ministerul Educației Naționale în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Suceava, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava și Societatea Științifică „Cygnus”, în perioada 29 iunie – 3 iulie 2022, manifestarea este găzduită de Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava (USV), care își propune să promoveze excelența în domeniul interdisciplinar al astronomiei și astrofizicii și să pregătească viitori cercetători ai tainelor universului.
La ediția din acest an a olimpiadei, cea de a treia găzduită de USV la Suceava, după ce în anul 2014 a organizat Olimpiada Internațională cu o mare participare de peste hotare, participă 118 elevi din 22 de județe și din municipiul București, selectați prin etape județene ale competiției, împărțiți pe două categorii de vârstă, juniori (gimnaziu) și seniori (liceu). Elevii și profesorii însoțitori vor beneficia de masă și cazare în campusul USV și al Liceului cu Program Sportiv din Suceava, iar probele de concurs se vor desfășura joi și vineri, în Amfiteatrele Facultății de Inginerie Electrică și Știința Calculatoarelor și ale Facultății de Inginerie Mecanică, Autovehicule și Robotică.
Festivitate de deschidere cu luări de cuvânt și interesante programe artistice
În deschiderea festivității a luat cuvântul rectorul USV, prof. univ. dr. ing. Valentin Popa, care le-a urat bun venit participanților, spunând: ”Suntem onorați sa-i avem în mijlocul nostru pe cei mai străluciți elevi din acest domeniu, pe acei «sky gazer»-i, lucru care ne umple sufletul de bucurie. Suntem singura universitate din România care deține un observator astronomic și un planetariu, care este pus și la dispoziția comunității locale și regionale și ne bucurăm că tinerii vin și ne vizitează. Competiția reprezintă pentru voi, dragi elevi, un lucru foarte important, dar prezența voastră aici este și în folosul dezvoltării științei. Astăzi sunteți adversari, dar mâine veți reuși să faceți echipe de cercetare, în care să puteți dezvolta noi orizonturi științifice.”
Din partea autorităților publice locale a vorbit vicepreședintele Consiliului Județean Suceava Niculai Barbă, din partea Inspectoratului Școlar Județean luând cuvântul inspectorul general Grigore Bocanci, care a remarcat buna organizare a olimpiadei de către conducerea USV, vorbind și despre personalitatea inspectorului general adjunct al IȘJ Petru Crăciun, care reprezintă ”Argintul viu al acestei competiții”.
Din partea colaboratorilor de prestigiu ai acestei competiții a luat cuvântul și profesorul Victor Șutac, în calitate de președinte al Societății Științifice „Cygnus”, precum și reprezentanta companiei Endava, care promovează și sprijină performanța. Au încântat prezența numeroasă din sală Cvartetul ”Royal”, formații de dansuri polone și ucrainene din Poiana Micului și Negostina, precum și copiii din Vatra Moldoviței, coordonați de profesor Ilaria Pușcă.
Trei zile de competiție aprinsă sub aripa olimpiadei
Comisia centrală a Olimpiadei Naționale de Astronomie și Astrofizică este formată din 30 de profesori specialiști în domeniu, proveniți din 28 de instituții din România, și este coordonată de lector univ. dr. Camelia Pîrghie. Echipa de organizare a Olimpiadei este coordonată de prof. univ. dr. Mihai Dimian, prorector USV, prof. dr. Petru Crăciun, inspector școlar adjunct din cadrul IȘJ Suceava și coordonator al lotului olimpic al României, prof. Victor Șutac, președintele Societății Științifice „Cygnus”, și prof. univ. dr. Dan Milici, decanul Facultății de Inginerie Electrică și Știința Calculatoarelor. Pe durata evenimentului activitățile de concurs și jurizare a lucrărilor vor alterna cu cele de informare și formare în domeniul astronomiei și astrofizicii, precum și cu programe culturale și turistice în județul Suceava, organizate cu sprijinul Colegiului Silvic Bucovina și al companiilor Dorna și Calea Ferată Îngustă.
Festivitatea de premiere a Olimpiadei va avea loc în data de 2 iulie, începând cu ora 18:00, în Auditoriumul „Joseph Schmidt” al USV, premiile oferite de Ministerul Educației Naționale fiind suplimentate de medalii, diplome și premii oferite de organizatorii locali, Societatea Română de Fizică și compania Endava.
Lotul olimpic care va fi selectat în cadrul acestei olimpiade se va reuni la USV începând de luni, 4 iulie, în vederea pregătirii pentru participarea la Olimpiadele Internaționale de Astronomie și Astrofizică. Performanța elevilor români este validată an de an de medaliile obținute la olimpiadele internaționale, România clasându-se constant printre țările cu cele mai bune rezultate internaționale în acest domeniu.