Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 30 iun 2022 - Anul XXVII, nr. 151 (8068)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Eveniment

Festivitate de deschidere a Olimpiadei Naționale de Astronomie şi Astrofizică la USV

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Miercuri seara, începând cu ora 17.00, în Sala Auditoriumul „Joseph Schmidt” de la USV a avut loc festivitatea de deschidere a Olimpiadei Naționale de Astronomie şi Astrofizică. Organizată de Ministerul Educației Naționale în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Suceava, Universitatea ,,Ștefan cel Mare” din Suceava și Societatea Științifică ,,Cygnus”, în perioada 29 iunie - 3 iulie 2022, manifestarea este găzduită de Universitatea ,,Ștefan cel Mare” din Suceava (USV), care îşi propune să promoveze excelenţa în domeniul interdisciplinar al astronomiei şi astrofizicii şi să pregătească viitori cercetători ai tainelor universului.

La ediția din acest an a olimpiadei, cea de a treia găzduită de USV la Suceava, după ce în anul 2014 a organizat Olimpiada Internațională cu o mare participare de peste hotare, participă 118 elevi din 22 de judeţe şi din municipiul Bucureşti, selectaţi prin etape judeţene ale competiţiei, împărţiţi pe două categorii de vârstă, juniori (gimnaziu) şi seniori (liceu). Elevii şi profesorii însoţitori vor beneficia de masă şi cazare în campusul USV şi al Liceului cu Program Sportiv din Suceava, iar probele de concurs se vor desfăşura joi şi vineri, în Amfiteatrele Facultăţii de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor şi ale Facultăţii de Inginerie Mecanică, Autovehicule şi Robotică.

 

Festivitate de deschidere cu luări de cuvânt și interesante programe artistice

În deschiderea festivității a luat cuvântul rectorul USV, prof. univ. dr. ing. Valentin Popa, care le-a urat bun venit participanților, spunând: ”Suntem onorați sa-i avem în mijlocul nostru pe cei mai străluciți elevi din acest domeniu, pe acei <sky gazer>-i, lucru care ne umple sufletul de bucurie. Suntem singura universitate din România care deține un observator astronomic și un planetariu, care este pus și la dispoziția comunității locale și regionale și ne bucurăm că tinerii vin și ne vizitează. Competiția reprezintă pentru voi, dragi elevi, un lucru foarte important, dar prezența voastră aici este și în folosul dezvoltării științei. Astăzi sunteți adversari, dar mâine veți reuși să faceți echipe de cercetare, în care să puteți dezvolta noi orizonturi științifice.”

Din partea autorităților publice locale a vorbit vicepreședintele Consiliului Județean Suceava Niculai Barbă, din partea Inspectoratului Școlar Județean luând cuvântul inspectorul general Grigore Bocanci, care a remarcat buna organizare a olimpiadei de către conducerea USV, vorbind și despre personalitatea inspectorului general adjunct al IȘJ Petru Crăciun, care reprezintă ”Argintul viu al acestei competiții”.

Din partea colaboratorilor de prestigiu ai acestei competiții a luat cuvântul și profesorul Victor Șutac, în calitate de președinte al Societății Ştiinţifice „Cygnus”, precum și reprezentanta companiei Endava, care promovează și sprijină performanța. Au încântat prezența numeroasă din sală Cvartetul ”Royal”, formaţii de dansuri polone și ucrainene din Poiana Micului și Negostina, precum și copiii din Vatra Moldoviței, coordonați de profesor Ilaria Pușcă.

 

Trei zile de competiție aprinsă sub aripa olimpiadei

Comisia centrală a Olimpiadei Naţionale de Astronomie şi Astrofizică este formată din 30 de profesori specialişti în domeniu, proveniţi din 28 de instituţii din România, şi este coordonată de lector univ. dr. Camelia Pîrghie. Echipa de organizare a Olimpiadei este coordonată de prof. univ. dr. Mihai Dimian, prorector USV, prof. dr. Petru Crăciun, inspector şcolar adjunct din cadrul IŞJ Suceava şi coordonator al lotului olimpic al României, prof. Victor Şutac, preşedintele Societăţii Ştiinţifice „Cygnus”, şi prof. univ. dr. Dan Milici, decanul Facultăţii de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor. Pe durata evenimentului activitățile de concurs și jurizare a lucrărilor vor alterna cu cele de informare și formare în domeniul astronomiei şi astrofizicii, precum și cu programe culturale și turistice în județul Suceava, organizate cu sprijinul Colegiului Silvic Bucovina şi al companiilor Dorna şi Calea Ferată Îngustă.

Festivitatea de premiere a Olimpiadei va avea loc în data de 2 iulie, începând cu ora 18:00, în Auditoriumul „Joseph Schmidt” al USV, premiile oferite de Ministerul Educației Naționale fiind suplimentate de medalii, diplome și premii oferite de organizatorii locali, Societatea Română de Fizică şi compania Endava.

Lotul olimpic care va fi selectat în cadrul acestei olimpiade se va reuni la USV începând de luni, 4 iulie, în vederea pregătirii pentru participarea la Olimpiadele Internaţionale de Astronomie şi Astrofizică. Performanţa elevilor români este validată an de an de medaliile obţinute la olimpiadele internaţionale, România clasându-se constant printre ţările cu cele mai bune rezultate internaţionale în acest domeniu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Festivitate de deschidere a Olimpiadei Naționale de Astronomie şi Astrofizică la USV.
 Vizualizări articol: 575 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Festivitate de deschidere a Olimpiadei Naționale de Astronomie şi Astrofizică la USV0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei