Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 2 mai 2022 - Anul XXVII, nr. 100 (8017)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

30 de ani de nesfârșită tranziție

„Lipsa de predictibilitate și de transparență” în domeniul forestier, semnalată de ASFOR

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Sub titlul „Predictibilitatea – nu se poate să se poată?”, ASFOR a găzduit, la Bușteni, un dialog între operatori economici din sectorul forestier și de prelucrare a lemnului din România, reprezentanți ai Ministerului Mediului, RNP Romsilva și ai mediului universitar.

Reprezentanții Asociației Forestierilor din România au arătat, în cadrul discuțiilor, că sectorul forestier traversează de 30 de ani o nesfârșită tranziție. Lipsa înțelegerii, lipsa viziunii și lipsa unui consens cât mai larg cu privire la principiile de dezvoltare a politicii forestiere naționale au adus doar deservicii și complicații.

„Avem peste 100 de acte normative care reglementează modul de gestionare a pădurilor. Eterna temă a <tăierilor ilegale> este întreținută artificial și este provocată atât de cadrul legislativ contradictoriu și confuz, cât și de lipsa de finanțare a sectorului. Câtă vreme legile sunt scrise doar pentru <a da bine> la un public îndoctrinat cu tema tăierilor ilegale și nu se bazează pe principii și pe o strategie coerentă, câtă vreme operatorii economici din domeniul forestier nu au avut până acum niciun sprijin pentru dezvoltare, nu putem vorbi de predictibilitate.

În ultimii 30 de ani, nu am dorit să știm ce se întâmplă în pădure, nu ne-a interesat infrastructura și nu am dorit să calculăm cât lemn consumăm. Dacă punem în balanță acești indicatori, vom vedea discrepanțele uriașe dintre sistemul de gestionare a pădurilor, infrastructura rutieră, feroviară și nivelul de dezvoltare al tehnologiilor de recoltare a lemnului și a industriilor europene bazate pe lemn”, a spus președintele ASFOR, Ciprian Muscă.

Singura constantă din acești 30 de ani - „lipsa de predictibilitate și de transparență”.

„Iar bruma de transparență câștigată cu greu este amenințată la fiecare propunere de modificare a unor acte normative. Un sistem este corupt și bolnav atunci când încearcă să ascundă prin legi transparența și normalitatea.

Nu putem avea predictibilitate într-un mediu în care domină dezbinarea, dezinteresul, lipsa de viziune, într-un mediu în care sunt promovate, interesat sau nu, dezinformările și știrile false.

Cel mai îngrijorător aspect este faptul că politicile actuale nu vizează obținerea unor rezultate concrete, ci respectarea unor proceduri greoaie, neconcludente, care nu țintesc eficiența și care presupun sarcini administrative, adesea inutile, ce alimentează spirala greșelilor.

Ne propunem să resetăm acest cadru, să păstrăm principiile durabile din silvicultura românească, pe care să le completăm cu eficiența și noile concepte de bioeconomie și dezvoltare durabilă, în care pilon central să fie individul, adică: arborele (pădurea) și forestierul (comunitatea). Următorii ani sunt critici, iar reinstalarea predictibilității poate fi făcută prin finanțare, formare profesională, dotarea cu utilaje moderne și dezvoltarea infrastructurii forestiere”, susține reprezentantul forestierilor din România.

Toți invitații evenimentului au susținut, în intervențiile lor, necesitatea construcției predictibile și echilibrate din perspectivă economică, socială și de mediu a sectorului forestier. Proiectul de Strategie Națională Forestieră la care se lucrează deja de doi ani va ține cont și va cuprinde toate aceste direcții pe care se poate construi un viitor mai bun pentru acest sector, un viitor bun pentru întreaga societate românească în contextul în care pădurea și lemnul sunt resurse naționale vitale.

Printre cei prezenți la eveniment au fost Bogdan Balanișcu, secretar de stat în Ministerul Mediului, Porzsolt Levente, consilier al ministrului Mediului, George Mierliță, director general al RNP Romsilva, și Lucian Curtu, decanul Facultății de Silvicultură și Exploatări Forestiere din Brașov.

La final, ASFOR a făcut un apel la toți cei din domeniu să acționeze pentru transparență, normalitate, corectitudine, specializare, comunicare, implicare, promovare, colaborare, echilibru și incluziune, subliniind faptul că doar împreună pot reuși, mulțumindu-le în același timp pentru participare și pentru susținerea pe care au arătat-o pentru soluțiile strategice ale dezvoltării industriei forestiere.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Lipsa de predictibilitate și de transparență” în domeniul forestier, semnalată de ASFOR.
 Vizualizări articol: 496 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
„Lipsa de predictibilitate și de transparență” în domeniul forestier, semnalată de ASFOR0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei