Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 15 apr 2022 - Anul XXVII, nr. 88 (8005)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

La datorie și la 84 de ani

Dumitru Davidel, distins pentru cei 20 de ani de când se implică în cinstirea eroilor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Suceveanul Dumitru Davidel, omul care se identifică de foarte mulți ani cu tot ce înseamnă activități de comemorare a eroilor neamului, rămas activ și la cei 84 de ani ai săi, a primit din partea Asociației Naționale Cultul Eroilor ”Regina Maria” Emblema de Onoare ”pentru activitatea susținută și generoasă în procesul de cinstire și promovare a culturii eroilor români”.

Distincția a venit după 20 de ani de implicare în acțiunile comemorative și după ce timp de 15 ani Davidel a fost prim-vicepreședinte al Asociației Cultul Eroilor, filiala Suceava.

Emblema de onoare a fost acordată după ce Dumitru Davidel a decis să rămână doar prim-vicepreședinte onorific al asociației, predând ștafeta unor colegi mai tineri.

Chiar și așa, Dumitru Davidel rămâne activ și implicat în acțiunile de comemorare de suflet, la care nu va renunța atâta timp cât îi va permite sănătatea.   

”Este o onoare pentru mine că mi s-a oferit Emblema de Onoare a Asociației Naționale Cultul Eroilor Regina Maria, o distincție care se alătură multor altora pe care le așez cu cinste în casa mea, în locul în care mi-am creat un colț dedicat activității mele de militar în retragere”, ne-a spus Davidel.

Maistrul militar principal în retragere Davidel a fost, în armată, automobilist și tanchist, făcând parte din comisii de omologare a acestei tehnici de luptă și executând multe misiuni internaționale.  

Trecut în rezervă din 1994, Davidel a început să servească patria, cum îi place să spună, din postura de reprezentant al Asociației Cultul Eroilor.

Davidel s-a zbătut cel mai mult pentru cinstirea memoriei lui Ioan Grosaru, mort în misiune în Irak în 2007.

Pe 21 septembrie 2007 Ioan Grosaru se afla într-un TAB, în misiune de patrulare în Irak. Vehiculul militar a trecut peste un dispozitiv exploziv şi a luat foc, iar Grosaru a rămas ultimul pentru a asigura evacuarea colegilor. Din păcate, muniţia din dotarea TAB-ului a explodat şi i-a curmat viaţa. Ioan Grosaru este considerat un erou pentru că şi-a salvat cinci colegi din TAB-ul ucigaş. Unul dintre ei şi-a pierdut vederea în urma atacului.

În satul natal al eroului, la Păiseni-Cornu Luncii, mormântul lui Ioan Grosaru a devenit un adevărat panteon al eroilor. La mormântul acestuia este o cruce monumentală, de 15 tone şi 7,5 metri înălţime, ridicată cu ocazia comemorării a zece ani de la moartea eroului din Irak. Investiția a fost a Primăriei Cornu Luncii, însă, după cum o spune și primarul Gheorghe Fron, principalul promotor, cel care nu a obosit să se implice în acest proiect, a fost Dumitru Davidel.

De asemenea, multe monumente din municipiul Suceava, dar și din mai multe sate au fost renovate prin implicarea lui Davidel.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Dumitru Davidel, distins pentru cei 20 de ani de când se implică în cinstirea eroilor.
 Vizualizări articol: 890 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dumitru Davidel, distins pentru cei 20 de ani de când se implică în cinstirea eroilor0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei