Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 29 oct 2021 - Anul XXVI, nr. 254 (7866)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

Durere

Pictorul și profesorul Filon Lucău a fost condus joi pe ultimul drum, la Fundu Moldovei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Apreciatul pictor pe sticlă, profesor și etnograf Filon Lucău, care s-a stins la începutul săptămânii la Câmpulung Moldovenesc, a fost înmormântat ieri la Fundu Moldovei, localitatea în care s-a născut și și-a petrecut cea mai mare parte din viață. El a fost condus pe ultimul drum de cei care l-au iubit și prețuit de-a lungul existenței sale. După slujba de înmormântare de la biserica Sf. Nicolae din centrul municipiului, cortegiul funerar s-a îndreptat spre biserica și cimitirul din comuna Fundu Moldovei, unde a fost așteptat de preoți și de localnicii care l-au iubit și apreciat. În sunetul prelung al clopotelor, Filon Lucău a pășit în tărâmul luminii, atât de îndrăgit în realizările sale picturale.

 

Emoții și evocări la slujba de înmormântare a pictorului și profesorului Lucău

Respectatul pictor și profesor Filon Lucău s-a stins din viață marți, 26 octombrie, la Câmpulung Moldovenesc, în ciuda tuturor eforturilor de a-l salva făcute de cei care i-au stat alături. El poate fi considerat astăzi unul dintre cei mai valoroși și respectați artiști plastici ai Bucovinei și nu numai, fiind cunoscut mai ales pentru lucrările sale de pictură pe sticlă, realizate cu mult talent și măiestrie. La finalul slujbei, preotul paroh, dr. în teologie Iliuță Macar a ținut să le reamintească celor de față:”În ultimii ani, de când l-am cunoscut mai bine pe domnul profesor, maestru al artei picturale, mi-am dat seama că este și un creștin mărturisitor, având o profundă credință înrădăcinată în inima lui. Ea a fost cultivată și de darurile cu care l-a înzestrat Dumnezeu, de a fi un om care a studiat, un profesor care a cultivat și talantul artei de a picta, oferind Domnului rodul lucrului său, acela de a picta icoane pe sticlă. Filon Lucău a fost un profesor ales, mult respectat și iubit de fiii comunei Fundu Moldovei, unde și-a petrecut cei mai mulți ani alături de soția sa, Elena Lucău, cu care a avut doi copii dragi, Cosmin și Roxana, și trei nepoți mult iubiți. Rămas prea devreme văduv, Filon Lucău s-a recăsătorit cu scriitoarea și iubitoarea de cultură Alina Andruhovici, cu care a conlucrat mult în ultimii ani, în privința mai ales a afirmării operelor lui unice și de mare însemnătate.”

Cei doi au pornit împreună pe un drum al creației, munca lor lăsând generațiilor viitoare valori inestimabile despre frumusețea vieții bucovinenilor, dar și despre suferința ei.

El și-a continuat în acești ani munca sa de cercetător etnograf, care a dus la realizarea unor lucrări deosebite în care s-au consemnat cercetările întreprinse încă de când Filon Lucău locuia în Fundu Moldovei și înființase societatea culturală ”Dimitrie Gusti”. Aceste lucrări s-au numit ”Păstoritul şi folclorul păstoresc în Obcinile Bucovinei” sau ”Şirag de nestemate din vechime adunate”, în care a adunat folclor din Fundu Moldovei.

 

Atent cu realizările sale până în ultimele clipe ale vieții

Filon Lucău împlinise 88 de ani și vârsta înaintată nu-i permitea să mai picteze, însă energia sa și a soției lui se canalizase în ultima perioadă asupra celui de al doilea album de lucrări pictate de autor. Neastâmpărul dragostei de pictură nu i-a dat răgaz și liniște, până nu a reușit, împreună cu Alina Andruhovici, finalizarea albumului și trimiterea acestuia spre o primă tipărire. Una dintre picturile care vor apărea în album are tușe realizate împreună de cei doi, purtând denumirea ”Chemarea”. Ultimele retușuri pe macheta albumului au fost făcute de pictorul Filon Lucău în timpul perfuziilor pe care le primise în cadrul tratamentului prescris de medicii din Câmpulung Moldovenesc. El a apucat să țină în mână și să se bucure nespus de noua realizare apărută în stadiu de album machetă, însă, din păcate, agravarea bolii i-a oprit drumul către ziua lansării operei pusă în pagină prin truda celor doi soți, plănuită a fi 28 octombrie. Dumnezeu să-l odihnească în pace.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Pictorul și profesorul Filon Lucău a fost condus joi pe ultimul drum, la Fundu Moldovei.
 Vizualizări articol: 981 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pictorul și profesorul Filon Lucău a fost condus joi pe ultimul drum, la Fundu Moldovei0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei