Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 26 apr 2021 - Anul XXVI, nr. 97 (7709)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Noi valori, probleme la criterii

Bursele școlare acordate elevilor din municipiul Suceava, majorate până la 200 de lei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Elevii care învață în municipiul Suceava vor beneficia de burse mai mari din partea Primăriei, indiferent că este vorba de cele de studiu, de merit, sociale sau de performanță.

Decizia de majorare a cuantumului burselor școlare a fost adoptată în ședința de Consiliu Local dinaintea sărbătorilor pascale, în baza unui proiect inițiat de primarul Ion Lungu și consilierul USR Lorena Buburuzan, care a explicat că măsura era necesară atât ca urmare a modificărilor legislative recent apărute, cât și pentru că nu au mai fost actualizate de ceva vreme.

„Nivelul propus nu este neapărat satisfăcător dar este un prim pas de adaptare la nevoile elevilor și la funcția bursei, atât socială. cât și de stimulare”, consideră Lorena Buburuzan.

Noile valori ale burselor pentru elevi sunt 200 de lei bursa de performanță, 120 de lei bursa de merit, 100 de lei bursa de studii, 100 de lei bursa socială.

Până acum, bursa de performanță acordată de Primăria Suceava era de 100 de lei, cea de merit era de 80 de lei, iar cele de studii și sociale de 60 de lei.

Practic, a avut loc o dublare a valorii burselor de performanță, ca urmare a unui amendament inițiat de consilierul PNL Angela Zarojanu, aprobat în unanimitate, mai ales că inițiatorul a amintit faptul că rolul burselor este tocmai cel de a stimula performanța, ceea ce nu prea se întâmpla, din cauza criteriilor depășite.

„Din păcate sunt unele lucruri neclare, primăria nu stabilește decât cuantumul burselor. Am discutat cu conducerea mai multor școli din SV și sunt neclarități referitor la criteriile de acordare, care sunt extraordinar de generoase, iar în urma școlii online, burse de studiu și burse de merit au cam 90% dintre copii. Bursele de studiu sunt peste media 7,50, iar bursele de merit peste 8.50. Se ajunge ca toți să aibă dreptul la burse.

În schimb bursele sociale sunt foarte puține, acolo ar trebui să mai umblăm la criterii, pentru că sunt prea restrictive.

Noi am spus că acordăm burse pentru a stimula performanța, care se referă la cîștigarea unui premiu la olimpiade și concursuri naționale și internaționale. Nu am găsit decât câțiva elevi care ar beneficia de aceste burse, în schimb elevi precum David Turturean, un elev excepțional, nu se încadrează nicăieri, pentru că a participat la concursuri internațioale care nu sunt recunoscute de Ministerul Educației și Învățământului”, a spus Angela Zarojanu, subliniind faptul că există probleme cu acordarea burselor.

În aceeași idee, Valerică Gherasim, consilier PSD, a solicitat să se acorde  burse și sportivilor de performanță, care sunt excluși din ecuație, deși reprezintă municipiul Suceava și sunt tot olimpici, la competițiile la care participă.

„Într-o ședință ulterioară o să venim cu un proiect să-i stimulăm, să găsim soluții pentru a-i premia”, a promis viceprimarul Lucian Harșovschi, care i-a dat dreptate.

De altfel și primarul Ion Lungu și-a exprimat anterior nemulțumirea în privința faptului că apar inechități între unitățile școlare în privința acordării burselor, subliniind faptul că deși banii sunt acordați de la bugetul local, lista de beneficiari o întocmește Inspectoratul Școlar Județean împreună cu unitățile de învățământ, ea fiind doar aprobată în Consiliul Local.

Bugetul total pentru acordarea burselor școlare în municipiul Suceava depășește 3 milioane de lei. Conform legii, bursele pentru elevi se acordă din bugetele locale ale unităților administrativ-teritoriale de care aparțin unitățile de învățământ preuniversitar, în limita fondurilor aprobate cu această destinaţie.

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Bursele școlare acordate elevilor din municipiul Suceava, majorate până la 200 de lei.
 Vizualizări articol: 1403 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Bursele școlare acordate elevilor din municipiul Suceava, majorate până la 200 de lei5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei