Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 22 mar 2021 - Anul XXVI, nr. 67 (7679)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

PRO SĂNĂTATE

Cum reducem inflamațiile din corp

Inflamația stă la baza tuturor bolilor majore din lume, inclusiv a bolilor cardiovasculare, depresiei, diabetului, durerilor musculo-scheletale, alergiilor și bolilor autoimune, infecțiilor și cancerului. Inflamația este provocată de activitatea sistemului nostru imunitar care combate ceea ce crede că este un inamic: virusuri, bacterii sau paraziți.

Avem nevoie de inflamație pentru a lupta împotriva infecțiilor ce ne pot pune viața în pericol, dar în lumea modernă există multe cauze ale inflamației, care nu sunt în beneficiul nostru. Dieta săracă, expunerea la toxine, creșterea bolilor alergice și autoimune și stresul cronic amplifică inflamația din organism. Durerea este rezultatul prezenței inflamației în mușchi, nervi, tendoane și țesut conjunctiv. Când luăm măsuri pentru a modera reacția inflamatorie a organismului în ansamblu, beneficiem în multe moduri. Scade durerea, dar și riscul de boli cardiovasculare, depresie, diabet și cancer.

În timpul stărilor inflamatorii, celulele creierului numite microglia sunt imediat activate. Simultan, o enzimă numită indoleamină (IDO) direcţionează triptofanul departe de producerea de serotonină şi melatonină, învățând-o să producă un derivat de aminoacid numit acid chinolinic, care poate declanşa în timp anxietate, depresie şi agitaţie psihomotorie.

Cel mai eficient mod de a reduce inflamația în organism este să schimbăm ce punem în el. Tot ceea ce mâncăm sau bem transmite un semnal biochimic organismului, care poate să amplifice sau să reducă reacția inflamatorie. Deloc surprinzător, alimentele prăjite, alimentele procesate, uleiurile hidrogenate, zahărul, făina albă și carnea roșie îi transmite organismului să crească inflamația. Invers, fructele și legumele, în special cele care sunt închise la culoare, precum și leguminoasele și peștele îi transmit organismului să reducă inflamația.

Când cineva este alergic la un aliment, la medicamente sau la un produs chimic inhalat sau topic (aromele, de exemplu), rezultă inflamație. Reacțiile în acest caz sunt de obicei mâncărimile, rinitele, erupțiile cutanate sau chiar inflamațiile în gât. Sunt însă multe persoane care manifestă inflamații sistemice mărite, cu dureri musculare, dureri abdominale sau dureri de cap.

O serie de compuși antiinflamatori care sunt prezenți în alimente pot fi folosiți ca suplimente pentru a calma inflamația. Este recomandabil să mâncăm sau să bem acești compuși antiinflamatori naturali, deși putem să găsim suplimente care conțin o combinație a acestor plante vindecătoare, pentru a beneficia de un aport concentrat. Aceste combinații, de obicei cu cel puțin patru dintre plantele antiinflamatoare naturale, pot fi găsite la magazinele naturiste. Cele mai multe dintre ele sunt formulate pentru a ameliora durerile cronice.

Putem folosi compuși antiinflamatori naturali turmeric (curcumina), ceai verde, ghimbir, boswellia, bromelaina, ulei de pește.

Turmenicul este un condiment puternic și important în Ayurveda – medicina tradițională indiană. Dă o culoare portocalie strălucitoare mâncărurilor. Conține cel puțin douăzeci de compuși antiinflamatori, cel mai cunoscut fiind curcumina, și există multe studii care susțin folosirea ei în prevenirea multor tipuri de cancer și a bolii Alzheimer. Poate fi consumat cu alimente sau sub formă de supliment.

Ceaiul verde este un puternic antioxidant cu proprietăți antiinflamatorii, care s-a dovedit că are o mulțime de efecte benefice, de la prevenirea diabetului, a hipertensiunii arteriale și a cancerului la reducerea grăsimii corporale.

Ghimbirul, boswellia și bromelaina sunt antiinflamatoare recomandate în special pentru artrită. Iar uleiul de pește este un puternic antiinflamator care reduce durerea și are multe alte beneficii, cum ar fi reducerea trigliceridelor, îmbunătățirea stării de spirit și îți face părul și unghiile strălucitoare. O doză antiinflamatoare de ulei de pește este de cel puțin 1000 miligrame acizi grași Omega-3, EPA și DHA.

O substanță nouă folosită în special pentru artrită este glucozamina. Glucozamina este un zahăr sintetizat în mod natural de organism și unul dintre principalii compuși ai cartilajelor. Se găsește tendoane, ligamente, epiderma, oase, cartilaje. Cercetările asupra glucozaminei ne arată că merită folosită, având în vedere profilul său de siguranță. 1500 miligrame de glucozamină administrată zilnic este utilă în aproximativ 50% din cazuri. Este nevoie de 3 până la 6 luni pentru a determina dacă glucozamina ne este sau nu de folos. E o perioadă lungă, dar dacă este eficientă, ne poate asigura o ameliorare sigură și pe termen lung a durerilor cauzate de afecțiuni cronice. Dacă în 3 până la 6 luni nu observăm nicio îmbunătățire, atunci putem considera că nu este suplimentul cel mai potrivit pentru noi.

Psiholog Mihai Moisoiu

Tel. 0753937223

www.mihaimoisoiu.ro

E-mail: mmmoisoiu@gmail.com

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cum reducem inflamațiile din corp.
 Vizualizări articol: 2228 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 34 voturi
Cum reducem inflamațiile din corp5.0534

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei