Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 22 mar 2021 - Anul XXVI, nr. 67 (7679)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

La prima vedere

Costurile estimate pentru refacerea clădirii Prefecturii Suceava se ridică la 20 de milioane de euro

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cel mai important monument istoric al municipiului Suceava și poate chiar din județ, clădirea Palatului Administrativ, acolo unde funcționau până la începutul acestei luni Prefectura și Consiliul Județean, va fi refăcut. Acest lucru l-au spus autoritățile locale chiar din fatidica zi de 6 martie, când acoperișul și mansarda clădirii au ars ca o torță, iar cele aproximativ 1.000 de tone de apă folosite pentru stingerea incendiului au afectat serios întreaga clădire. Surse din Consiliul Județean Suceava, instituție care are în proprietate clădirea dată în folosință în 1904, spun că din primele estimări costurile pentru refacere se ridică la circa 100 de milioane de lei, adică în jur de 20 de milioane de euro, sumă care ar putea fi chiar și mai mare.

Lucrurile vor fi mai clare după expertiza tehnică pe care proprietarul clădirii trebuie să o facă pentru a afla exact care este gradul de distrugere și cum au afectat focul și apa pereții, structura de rezistență, dar și tot ceea ce ține de această clădire monument istoric din centrul municipiului Suceava. E o treabă de durată, iar până acum nimeni nu a putut avansa un termen în care lucrările care urmează să demareze pentru refacerea clădirii ar urma să înceapă, darămite un termen de finalizare. Cert este că se dorește ca această clădire să arate ca în momentul în care a fost dată în folosință acum mai bine de un secol, așa încât nu ar fi exclus la învelitoarea de tablă care exista înainte de incendiu să dispară și să fie înlocuită.

 

Expertiza tehnică privind incendiul va fi efectuată de INSEMEX Petroșani

Potrivit reprezentanților Inspectoratului pentru Situații de Urgență Suceava, devastatorul incendiu de acum mai bine de două săptămâni a plecat de la un conductor electric defect dintr-o toaletă aflată la mansarda clădirii. S-a pus întrebarea de ce nu au funcționat senzorii de fum care existau în Palatul Administrativ. O ipoteză a fost aceea că funcționarea acestor senzori ar fi fost întreruptă de jandarmul de serviciu, aspect negat de conducerea Inspectoratului Județean de Jandarmi Suceava printr-un comunicat remis presei. Această ipoteză nu este susținută de nici o instituție care se ocupă cu ancheta în acest caz. Mai mult, conducerea Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava, instituție care coordonează ancheta, a explicat că dosarul este în lucru, iar concluziile vor fi comunicate imediat ce acestea se vor contura clar.

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava au precizat că vor cere sprijinul experţilor Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă (INSEMEX) Petroșani, singura instituție abilitată din România pentru a se pronunța în cazuri de genul cum este incendiul de la Palatul Administrativ Suceava. Este aceeași instituție care face anchetele și în cazul incendiilor de la spitalele din Piatra Neamţ, respectiv Institutul ”Matei Balș” din București. Tot INSEMEX a efectuat și ancheta în cazul incendiului de la complexul comercial Rozita, rezultatele în acest caz fiind transmise după aproximativ 4 ani. Probabil că și pentru incendiul care a afectat Palatul Administrativ Suceava vom avea de așteptat o perioadă destul de îndelungată.

Concluziile experților de la INSEMEX Petroșani, analizarea senzorilor de fum, punctele de vedere oficiale ale reprezentanților ISU Suceava, ale polițiștilor criminaliști, declarațiile martorilor și imaginile de pe camerele de supraveghere vor constitui tot atâtea piese ale unui puzzle pe care procurorii trebuie să le pună cap la cap înainte de a anunța verdictul final vizavi de evenimentele dureroase din ziua de 6 martie 2021. Va fi o anchetă de durată, ale cărei rezultate nu le putem aștepta prea devreme.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Costurile estimate pentru refacerea clădirii Prefecturii Suceava se ridică la 20 de milioane de euro.
 Vizualizări articol: 4189 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.80/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.8 din 5 voturi
Costurile estimate pentru refacerea clădirii Prefecturii Suceava se ridică la 20 de milioane de euro1.855

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei