Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 16 nov 2020 - Anul XXV, nr. 270 (7575)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

PRO SĂNĂTATE

Zece mijloace de combatere a insomniei – partea I

Somnul este mai mult decât necesar. Suprimarea sa antrenează o oboseală de neînvins, iar apoi moartea. Studii recente au demonstrat că odihna nocturnă și mai ales cea de dinaintea miezului nopții este cea mai binefăcătoare. Omul are nevoie de două feluri de somn, care se succed în cursul nopții: faze de somn profund cu durată relativ lungă și faze mai scurte în timpul cărora visează. Cea de-a doua formă de somn este indispensabilă. Un câine, trezit de fiecare dată când se găsește în această fază – recunoscută prin comportamentul exterior al animalului – ajunge să moară de epuizare, deși a fost lăsat să doarmă în timpul fazei de somn profund. În afara acestor cazuri extreme, un somn insuficient se traduce la om printr-o stare de oboseală, dureri musculare, stare astenică și tulburări psihice mai mult sau mai puțin accentuate.

Mai jos vă prezentăm 10 sfaturi pentru a scăpa de insomnie și a vă îmbunătăți somnul:

1. Eliminăm sau utilizăm zgomotele din ambianță. În primul rând, este necesar să combatem zgomotele (chiar și cele mai puțin intense, cum ar fi tic-tac-ul unui pendul), mai ales dacă nu sunteți obișnuiți cu ele. Cel mai ușor este să utilizăm dopuri antifonice pentru zgomote, înfundate destul de adânc în canalul auditiv. Acestea pot jena la începutul utilizării lor, dar după circa o săptămână ne vom obișnui.

În anumite cazuri, zgomotul poate favoriza venirea somnului. Pentru aceasta, trebuie ca el să fie repetat, suficient de monoton și să fim obișnuiți cu el – precum sunetul ploii.

2. Temperatura din cameră și aerisirea pot juca, de asemenea, un rol important. Dacă este posibil, vom dormi într-o cameră destul de mare, bine aerisită, cu temperatură confortabilă. O temperatură superioară dă senzația de înăbușire, care ne împiedică să dormim adânc și care favorizează insomnia. Din același motiv, vom evita cuverturile prea groase, ca și saltelele și pernele prea moi. De asemenea, pijamalele sau cămășile de noapte trebuie să fie cât mai largi posibil, lipsite de mâneci lungi și de gulere strânse.

3. Dormim în cea mai bună poziție pentru noi. În funcție de deprinderile personale, dormim pe spate, pe o parte sau pe burtă. Lucrul nu este, însă, indiferent.

Dormind pe spate, vălul palatin este împins în spatele gâtului. Astfel, respirația devine greoaie și zgomotoasă, favorizând sforăitul. Dormitul pe spate este benefic pentru cei care suferă de artrită și dureri ale articulațiilor, deoarece greutatea corpului este distribuită egal.

Dormitul pe o parte este de preferat să fie pe latura dreaptă, cel puțin în timpul primelor ore de somn. Într-adevăr, această poziție degajează stomacul, iar digestia se efectuează mai rapid decât pe partea stângă. Este important ca gâtul să fie aliniat cu restul corpului, perna să nu fie nici prea înaltă, nici prea joasă, deoarece mușchii și nervii gâtului pot fi surmenați, ducând la dureri de gât și cap.

Dormitul pe burtă previne sforăitul, deoarece mușchii nu apasă pe gât din cauza gravitației. Totuși, această poziție poate provoca măcinarea dinților, deoarece falca inferioară este poziționată mai în față decât în mod normal. Aceasta poziție poate cauza probleme ale nervilor în partea superioară a corpului. De asemenea, persoana trebuie să își țină gâtul într-o parte, ceea ce provoacă încordare.

Observație: nu folosiți perne și suluri de cap prea voluminoase, de natură să împiedice relaxarea musculară totală. Sulul de pat va trebui plasat sub saltea, pentru a forma un plan înclinat. Cea mai bună, însă, este poziția orizontală, fără pernă, ori sul de cap.

4. Patul trebuie dispus în conformitate cu câmpul magnetic terestru, încât capul persoanei care doarme să fie la nord și picioarele la sud. Se citează și cazul unor persoane suferind de insomnii rebele la orice somnifer și cărora simplul fapt de a-și fi modificat orientarea patului le-a redat somnul.

5. Băile calde, nu fierbinți, timp de 10-20 de minute, înainte de a ne băga în pat, sunt propice somnului. Ele exercită asupra sistemului nervos o acțiune sedativă accentuată, în același timp calmantă și soporifică. În schimb, băile reci incită la activitate. De asemenea, putem face o baie completă de aer, în vecinătatea unei ferestre deschise. După câteva respirații profunde, ne fricționăm pe tot corpul cu palma uscată. După aceea, ne culcăm și somnul va veni cu ușurință.

 

Psiholog Mihai Moisoiu
Tel. 0753937223
www.mihaimoisoiu.ro
E-mail: mmmoisoiu@gmail.com
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Zece mijloace de combatere a insomniei – partea I.
 Vizualizări articol: 2200 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 34 voturi
Zece mijloace de combatere a insomniei – partea I5.0534

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei