Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 26 aug 2020 - Anul XXV, nr. 200 (7505)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Soluție finală

Primarul din Vicovu de Sus a scăpat in extremis de închisoare

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Gheorghe Schipor, primarul în funcție al orașului Vicovu de Sus, a scăpat de închisoare in extremis. Curtea de Apel Suceava a admis apelul declarat de inculpatul Gheorghe Schipor și în loc de 2 ani și 2 luni, cât primise la Judecătoria Suceava, a fost condamnat la 1 an și 10 luni, dar cu suspendare. În plus, magistrații au stabilit un termen de încercare de 3 ani și 10 luni, iar cele patru părți civile din dosar au de primit fiecare câte 48.750 de lei, plus cheltuieli de judecată în valoare fiecare de câte 5.422 de lei.

 

Un dosar ieșit din comun, foarte vechi, pentru care a fost deja condamnat un alt șofer

Cazul acestui accident este unul cu totul ieşit din comun. Vorbim de un accident mortal petrecut tocmai în aprilie 2009. Iniţial, pentru acel accident mortal a fost trimis în judecată un alt şofer, care a fost de multă vreme şi condamnat. Rudele femeii moarte în accident au contestat ordonanţele de clasare.

Ancheta a fost redeschisă de procurorii superiori, iar dosarul a trecut pe la mai mulţi procurori, pentru ca în cele din urmă să fie preluat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava. În cele din urmă, în vara anului trecut, inculpatul Gheorghe Schipor a fost trimis în judecată pentru ucidere în culpă.

 

Un accident violent, în care a murit o femeie de 59 de ani

Pe 4 aprilie 2009, Gheorghe Schipor circula la volanul unui Mercedes E Classe, pe E85, de la Rădăuţi spre Suceava. În apropiere de Dănila, Gheorghe Schipor a intrat în depăşirea unei Dacii Papuc, la volanul căreia se afla Aurel Cioată, în vârstă de 63 de ani, din Dorneşti. Conform variantei primarului, şoferul Daciei staţiona şi a virat brusc la stânga, ieşindu-i în faţă. A urmat un impact în urma căruia Dacia a fost proiectată în afara şoselei. Dacă şoferul a scăpat cu viaţă, Viorica Hubca, de 59 de ani, din Dorneşti, pasageră, a fost aruncată din Dacia Papuc şi a murit aproape instantaneu.

 

Şoferul Daciei în care se afla femeia, trimis în judecată şi condamnat cu suspendare

A urmat o anchetă în urma căreia s-a stabilit că şoferul Daciei se face vinovat de accident. Aurel Cioată a fost trimis în judecată pentru ucidere din culpă.

Acesta a fost condamnat la pedeapsa de 1 an de închisoare, suspendată condiţionat pe durata unui termen de încercare de 3 ani de zile. Sentinţa a rămas definitivă din luna martie 2014, şoferul fiind obligat, prin asigurător, şi la achitarea de daune materiale şi morale.

În cadrul aceleiaşi anchete a Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava, celălalt şofer implicat în accident, respectiv primarul Gheorghe Schipor, a primit ordonanţă de clasare.

Ancheta din cazul acestui accident avea să fie însă departe de un punct final.

Cei care au contestat această ordonanţă de clasare au fost fiii femeii care a murit. Un alt amănunt interesant, Gheorghe Cozorici, fost viceprimar la Vicovu de Sus, care ajunsese în relaţii foarte încordate cu Gheorghe Schipor, a dat declaraţii de martor, declarând sub jurământ că a fost la locul tragediei.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava a infirmat soluţia de scoatere de sub urmărire penală a învinuitului Gheorghe Schipor. Totodată, Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava a mai confirmat redeschiderea urmăririi penale faţă de Gheorghe Schipor, pentru infracţiunea de ucidere din culpă.

Asta se întâmpla în septembrie 2015. Au mai trecut apoi aproape trei ani de zile, până când redeschiderea anchetei a dus la trimiterea în judecată a lui Gheorghe Schipor, pentru accidentul din data de 4 aprilie 2009. Cum deja celălalt şofer a fost condamnat, Gheorghe Schipor a fost judecat doar pentru o parte din culpă.

Cel puţin prin prisma vechimii accidentului şi a faptului că a fost deja o persoană condamnată pentru acea tragedie, noua trimitere în judecată este cu totul ieşită din comun.

 

Un accident cu un mecanism de producere complicat

Accidentele precum cel din aprilie 2009 sunt în general complicate pentru anchetatori. Asta pentru că şoferul care intră în depăşire susţine că cel din faţă a virat brusc stânga, în faţa sa, în timp ce cel care a virat stânga declară că a semnalizat regulamentar, iar şoferul din spate a depăşit fără a se asigura. Mai ales pentru acea vreme, când încă nu erau multe camere de supraveghere şi nici camere video la bordul maşinilor, astfel de accidente sunt foarte greu de elucidat.

În cazul primarului din Vicovu de Sus, viteza cu care circula, stabilită în baza expertizelor, ar fi putut fi cheia anchetei.

 

Primarul se declară nevinovat şi aruncă semne de întrebare asupra vicelui martor

Contactat de reporterii Monitorului de Suceava la vremea trimiterii în judecată, primarul Gheorghe Schipor a spus că îşi menţine declaraţiile date imediat după accident, deoarece acela a fost adevărul.

„Eu veneam dinspre Rădăuţi spre Suceava şi am observat o maşină care staţiona. M-am angajat în depăşirea ei, dar şoferul, fără să semnalizeze, a virat la stânga. Nu am avut timp să evit maşina şi nici să frânez, am lovit-o în plin. Ce să-i faci, necazul te ajunge vrei, nu vrei”, a declarat Gheorghe Schipor, la puţin timp după tragedie.

El a mai precizat doar că fostul viceprimar Gheorghe Cozorici, „cu care sunt într-un litigiu continuu”, a dat declaraţii de martor la accident, după ani de zile.

 

Primul accident mortal pentru care primarul a fost condamnat definitiv

În aprilie 2009, când a fost implicat în accidentul mortal de la Dănila, primarul Gheorghe Schipor abia îşi recăpătase permisul de conducere, după ce fusese condamnat la un an de închisoare cu suspendare, tot pentru un accident rutier.

Pe 5 martie 2006, maşina condusă de Gheorghe Schipor, un Opel Vectra, a derapat şi a ajuns într-un arbore de pe marginea drumului european 85, în zona localităţii Pătrăuţi.

În urma impactului violent cu pomul, unul dintre pasageri, Constantin Breabăn, de 24 de ani, aflat pe bancheta din spate, a suferit mai multe leziuni care i-au provocat moartea.

Pentru ucidere din culpă, primarul din Vicovu de Sus a fost condamnat la un an cu suspendare şi permisul i-a fost anulat. Ulterior condamnării, Gheorghe Schipor a susţinut din nou examenul pentru obţinerea permisului auto şi a fost declarat admis.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Primarul din Vicovu de Sus a scăpat in extremis de închisoare.
 Vizualizări articol: 1903 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Primarul din Vicovu de Sus a scăpat in extremis de închisoare0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei