Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 26 aug 2020 - Anul XXV, nr. 200 (7505)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Bilanț

Flutur: În acest mandat, în județul Suceava s-au promovat proiecte europene de peste 600 de milioane de euro

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat că proiectele cu finanțare europeană promovate de instituția pe care o conduce, ca beneficiar unic sau împreună cu alți parteneri, depășesc suma de 600 de milioane de euro. Gheorghe Flutur a vorbit, în primul rând, de cele 21 de proiecte finalizate sau în execuție, în valoare de 327 milioane euro, la care se adaugă proiecte noi depuse la finanțare, în valoare de 290 milioane euro.

„Dacă la acestea se adaugă și proiectele europene derulate de unitățile administrativ-teritoriale din județ, putem trage concluzia că și în acest mandat sunt sume importante atrase din bugetul Uniunii Europene pentru dezvoltarea județului Suceava”, a precizat Gheorghe Flutur. El a subliniat faptul că din rândul proiectelor aflate deja în implementare se evidențiază proiectul de apă-canal în valoare de un sfert de miliard de euro, beneficiarii fiind aproximativ o treime din populația județului Suceava.

Gheorghe Flutur a declarat că un alt proiect extrem de important pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere este cel de modernizare a drumurilor județene Suceava-Ipotești-Bosanci-Udești-Liteni-Dolhasca și Suceava-Frumoasa-Liteni-Moara-Zaharești-Stroiești-Costâna-Dărmănești, cu o lungime de peste 75 km, în valoare de 47 milioane de euro.

El a mai spus că un alt proiect european este și ,,Policlinica” Spitalului Județean Suceava, respectiv ambulatoriul nou, în valoare de 6,2 milioane euro.

„La toate acestea se adaugă proiectele pentru modernizarea muzeelor din județ, pentru a diversifica oferta turistică a județului Suceava. Și aici aș aminti de Muzeul de Istorie Siret, Muzeul de Artă Suceava sau proiectul pentru digitizarea patrimoniului cultural al județului Suceava. Apoi, prin programe transfrontaliere am atras fonduri în domenii precum sănătatea, pentru dotări, învățământ, pentru reabilitare școli și grădinițe sau pentru perfecționarea cadrelor didactice, dar și pentru turism”, a mai adăugat Gheorghe Flutur.

El a mai spus că instituția pe care o conduce are proiecte pentru realizarea noii Strategii a Județului Suceava și pentru digitalizarea activității din Consiliul Județean. „De asemenea, avem un proiect important pe asistența socială. În același timp, printr-un program cu finanțare europeană se asigură dotarea Parcului științific și tehnologic de la Siret. În domeniul gestionării deșeurilor, am folosit fonduri europene pentru construire stații de transfer. Pe de altă parte, Consiliul Județean Suceava a depus deja fișe de proiecte pentru noi finanțări pe fonduri europene. Este vorba în primul rând de un portofoliu consistent privind modernizarea a 258 km de drumuri județene, în valoare de 180 milioane de euro, cum ar fi cele de la Oniceni-Manolea-Dolhești, Udești-Verești-Dumbrăveni, Zvoriștea-Siret, Fălticeni-Pocoleni-Horodniceni-Cornu Luncii, Păltiniș-Dârmoxa-Negrișoara”, a mai spus Flutur.

 

30 de milioane de euro pentru parcul industrial din Suceava

Președintele CJ Suceava a mai adăugat că pentru noul Parc industrial din Suceava se dorește accesarea a 30 de milioane euro pentru înființarea și dotarea a șase laboratoare regionale, pentru siguranța alimentară, analiză sol, control calitatea apei și aerului, încercarea materialelor, încercare elemente și structuri de construcții, laborator de cercetare, împreună cu Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava.

„Un alt proiect se referă la digitalizarea transportului județean – monitorizare, modernizare stații, dezvoltare aplicație integrată cu referire la traseu, orar, bilete etc. Printr-un proiect în domeniul gestionării deșeurilor se vor achiziționa utilaje şi echipamente pentru stația de la Moara. La toate acestea se adaugă și implicarea Consiliului Judeţean Suceava în promovarea unor proiecte de mare importanță pentru comunitățile locale”, a declarat șeful administrației județene. El a subliniat că în primul rând este vorba despre realizarea a cinci magistrale noi de gaz metan, pe lângă magistrala Pojorâta-Vatra Dornei, pe traseele Berchișești-Drăgoiești-Moara, care va deservi peste 12.000 de locuitori, Pârteștii de Jos-Botoșana-Dărmănești (12.000 locuitori), Vatra Dornei – Poiana Stampei (26.000 locuitori), Bunești-Liteni-Dolhasca (12.000 locuitori) și Păltinoasa-Solca-Vicovu de Jos (peste 10.000 de locuitori).

Gheorghe Flutur a spus că un domeniu de interes pentru administrația județeană este și cel al îndiguirilor pe zonele cu risc la inundații. „Vorbim de un proiect de 45 milioane euro pentru lucrări pe râul Suceava și afluenți, de la Ulma până la Dornești-Rădăuți, precum și un proiect pe râul Moldova de la izvoare până la ieșirea din Județul Suceava”, a arătat Flutur.

El a mai precizat că CJ Suceava este parte a unor Grupuri de Acțiune Locală, prin care au fost implementate proiecte cu finanțare europeană în realizarea unor lucrări de infrastructură, achiziționarea de utilaje, diferite amenajări etc.

Astfel, Gheorghe Flutur a spus că atunci când Consiliul Județean Suceava a deținut președinția Consiliului pentru Dezvoltare Regională Nord-Est s-a reușit obținerea de finanțări pentru orașele mici sucevene, fiind înființată o nouă axă în acest sens pe POR, Axa 13.

Nu în ultimul rând, Gheorghe Flutur a dat asigurări că pentru mandatul următor Consiliul Județean Suceava pregătește o echipă lărgită de specialiști în atragerea și gestionarea de fonduri europene și va propune înființarea unei Unități de Implementare a Proiectelor (UIP) pentru realizarea cu fonduri europene a centurilor ocolitoare de la Vatra Dornei, Câmpulung Moldovenesc, Gura Humorului, Fălticeni și Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Flutur: În acest mandat, în județul Suceava s-au promovat proiecte europene de peste 600 de milioane de euro.
 Vizualizări articol: 1129 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Flutur: În acest mandat, în județul Suceava s-au promovat proiecte europene de peste 600 de milioane de euro1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei