Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 31 mar 2020 - Anul XXV, nr. 75 (7380)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Obștea de călugări

Procesiune în jurul Mănăstirii Putna, în contextul pandemiei și al tulburării sufletești din această perioadă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Obștea de călugări de la Mănăstirea Putna a făcut duminică, 29 martie, o procesiune în jurul mănăstirii, în contextul pandemiei și al tulburării sufletești din această perioadă. Acest lucru a fost posibil cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Pimen, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților. După cum se arată într-un comunicat postat pe pagina de Facebook a mănăstirii, după Sfânta Liturghie, părintele stareț al mănăstirii, arhim. Melchisedec Velnic, a spus un scurt cuvânt despre motivul procesiunii, ca fiind una de pocăință, în contextul pandemiei și al tulburării sufletești din această perioadă.

Părinții mănăstirii au purtat în procesiune icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, icoanele Sfinților Ștefan cel Mare și Iacob Putneanul, racla cu sfintele moaște ale Sfântului Iacob Putneanul și moaște ale altor sfinți: Sfântul Ioan Botezătorul, Sfânta Ana, Sfinții Trei Ierarhi, Sfântul Ierarh Nectarie, Sfântul Ierarh Ghenadie, Sfântul Daniil Sihastru, Sfinții Sila, Paisie, Natan și Arsenie, Sfântul Mare Mucenic Procopie, Sfinții Mucenici uciși în Sinai și Rait și alte sfinte moaște care se află la mănăstire. Procesiunea a înconjurat mănăstirea, cu patru opriri, când s-au rostit ectenii cu cereri pentru încetarea molimei.

 

Rugăciunea specială pentru încetarea noii epidemii

La intrarea în biserica voievodală, în fața icoanei Maicii Domnului, părintele stareț Melchisedec Velnic a citit rugăciunea specială pentru încetarea noii epidemii, rugăciune rânduită să fie citită în această perioadă în Patriarhia Română. La sfârșitul procesiunii, părintele stareț a rostit un cuvânt, atât pentru monahii din obște, cât și pentru cei care ascultă pe internet slujbele de la mănăstire.

„Am săvârșit această procesiune plecând genunchii și fruntea și cerând de la Bunul Dumnezeu milă și îndurare <pentru întregul Adam>, așa cum spune Sfântul Sofronie Saharov, adică pentru întreaga lume. Pentru că în întreaga lume este multă teamă. Este o îngăduință sau o lucrare a lui Dumnezeu – tainele Lui nu le știm noi… Suntem datori să ne întoarcem către noi înșine. Fiecare să se cerceteze pe sine și să vadă cu ce a contribuit la mila și bunătatea lui Dumnezeu față de noi, sau la întoarcerea feței lui Dumnezeu de la noi. Să luăm aminte mai mult la noi înșine”, a spus starețul Mănăstirii Putna, completând că „Dumnezeu vrea să fim cât mai aproape de El. Și ca să fim aproape de El, trebuie ca păcatul să fie departe de noi. Să fugim în mod deosebit de păcatul mândriei și de cel al slavei deșarte. Mândria este un păcat urât. Sfântul Ioan Scărarul vorbește despre cum mândria naște multe patimi și rele, în cartea Scara. Dar vorbește și despre rugăciune, care este cheia multor virtuți, vorbirea minții cu Dumnezeu și susținătoarea întregii lumi”.

 

„Când auzim că cineva are trebuință de ceva, să îl sprijinim, cu un cuvânt, cu o faptă bună de milostenie”

În cuvântul său de învățătură, părintele stareț Melchisedec ne îndeamnă pe toți să ne primenim mintea, să ne înnoim voința noastră, să silim voința noastră să facem fapta cea bună, pentru că Dumnezeu voiește ca bunătatea, mila, iubirea să fie în mâinile noastre. ”Când ele sunt în mâinile noastre, fiecare dintre noi devine mâini ale lui Dumnezeu. De aceea, și Biserica ne cheamă la solidaritate în zilele acestea. Când auzim că cineva are trebuință de ceva, să îl sprijinim, cu un cuvânt, cu o faptă bună de milostenie, să îl cercetăm, cu un mesaj de încurajare, de pace, cu îndemnul de a-și ridica mintea către cele înalte. Suntem chipul lui Dumnezeu și Dumnezeu nu uită niciodată de făptura Sa. Să insistăm, să batem la ușa lui Dumnezeu, căci El nu se supără pe noi când strigăm către El”, a mai completat starețul mănăstirii. Părintele ne-a îndemnat pe toți să citim cartea Aniței Nandriș, „20 de ani în Siberia”, sau cartea lui Ion Moraru, pentru a  învățăm de la ei ”sfânta răbdare și încrederea în Dumnezeu”.

În casă fiind, nu pierdeți timpul, mai spune părintele Mechisedec, ”hrăniți-vă mintea cu apa cea bună. Primeniți-vă mintea prin cunoașterea rădăcinilor. Aveți părinți, bunici: întrebați-i despre înaintași, faceți-vă spița neamului. Aflați din cine vă trageți și veți vedea câtă nădejde veți căpăta, pomeniți-i la rugăciune pe strămoși și veți vedea cât de mult curaj veți primi. Să ne ajute Bunul Dumnezeu și am toată încrederea că Maica Sfântă va ține neamul nostru sub acoperământul ei și nu va lăsa această grădină a ei, care este România, ci o va ocroti. Să fim cu Hristos și pacea inimii nu va pleca de la noi!”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Procesiune în jurul Mănăstirii Putna, în contextul pandemiei și al tulburării sufletești din această perioadă.
 Vizualizări articol: 1259 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Procesiune în jurul Mănăstirii Putna, în contextul pandemiei și al tulburării sufletești din această perioadă0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei