Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 27 feb 2020 - Anul XXV, nr. 47 (7352)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Condamnări definitive

Pedepse de 7 ani de închisoare pentru membrii grupării lui „Vîju”, implicați în violențe care au culminat cu o tentativă de omor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Curtea de Apel Suceava a dat soluția finală, ieri, într-un dosar foarte vechi de constituire de grup infracțional organizat, care a avut un traseu foarte sinuos, atât în faza de anchetă, cât și la judecată, de unde a fost retrimis la un moment dat la DIICOT, pentru completarea probatoriului.

Este vorba de dosarul privind membrii grupării lui Alexie Pitisciuc, zis „Vîju”, din Frasin. Deși ”Vîju” a fost considerat liderul absolut al grupării, cele mai mari pedepse, de 7 ani de închisoare, le au de executat alți patru inculpați, asta pentru că aceștia au participat la un atac sălbatic asupra unui tânăr, pe care l-au lovit cu parii și cu o sabie, fapta fiind încadrată la tentativă de omor. 

Cel mai trist este că tânărul lovit cu sabia în cap în timpul unei răfuieli a rămas cu sechele grave pe viață.

 

Și-au făcut de cap timp de trei ani

Potrivit anchetatorilor, gruparea infracţională s-a constituit la începutul anului 2008 şi a comis zeci de fărădelegi pe raza localităţilor Gura Humorului, Frasin, Stulpicani, de la şantaj, lipsire de libertate, tâlhării, la violuri etc. Faptele au continuat până în 2011, culminând cu tentativa de omor care a pus „capac” grupării.

Reacția polițiștilor din zonă a fost foarte slabă și târzie. Aproximativ 70 de dosare din perioada 2008-2011, care vizau membri ai grupării, dosare înregistrate la Parchetele de pe lângă Judecătoriile Gura Humorului şi Câmpulung Moldovenesc, nu au mai ajuns în instanţă ca urmare a împăcării părţilor sau retragerii plângerilor prealabile.

 

Ce condamnări definitive s-au dat în dosar 

Conform deciziei Tribunalului Suceava, confirmată ieri și de Curtea de Apel Suceava, Alexie Pitisciuc, zis „Vîju”, a fost condamnat la 4 ani şi 6 luni de închisoare. Marian Catrinar, Alexandru Constantin Flocea, zis „Ali”, Ionel Marius Şecman, zis „Copilu”, şi Ştefan George Flocea au primit fiecare câte 7 ani de închisoare, cei patru fiind judecaţi şi pentru tentativă omor. În cazul celor patru instanţa a mai decis să-i oblige să plătească părţii vătămate, Gavril Dumbravă, suma de 400.000 de lei cu titlu de daune civile.

Celelalte persoane trimise în judecată au primit pedepse mai ușoare ori au fost achitate:

- Ionel Flocea, zis „Plai” – 3 ani şi 6 luni de închisoare;
- Vasile Tiberiu Flocea, zis „Plăcintă” – 4 ani cu suspendare sub supraveghere şi 6 ani şi 6 luni termen de încercare;
- Eugen Miftodie Lucuţar – 3 ani cu suspendare sub supraveghere şi 5 ani şi 6 luni termen de încercare;
- Ilie Iulian Ţîfui – 2 ani şi 6 luni cu suspendare sub supraveghere şi 4 ani termen de încercare;
- Cristi Costel Hurjui – achitat;
- Ionel Flocea, zis „Bombonel” - încetat procesul penal ca urmare a intervenirii prescripţiei speciale;
- Laurenţiu Constantin Lehaci – 2 ani şi 6 luni cu suspendare sub supraveghere şi 4 ani şi 6 luni termen de încercare;
- Marinel Creuco – achitat;
- Vasile Creuco – achitat;
- Ionica Ecaterina Chiriac – achitată;
- Toader Flutur – achitat.
 
 
„Au creat un sentiment de panică în zona de acţiune, pe fondul lipsei de ripostă şi fermitate a organelor de poliţie”

Procurorii DIICOT, Serviciul Teritorial Suceava, au arătat în rechizitoriu că membrii grupării „au creat un sentiment de panică în zona de acţiune, inclusiv pe fondul lipsei de ripostă şi fermitate a organelor locale de poliţie”.

„Membrii grupării îşi exercitau controlul asupra acestor zone, unde, prin folosirea forţei şi a ameninţărilor percepeau <taxe de protecţie> şi <taxe de şmecher> mai multor categorii de persoane (administratori de societăţi comerciale, transportatori de persoane, mici întreprinzători etc.)”, se arată în rechizitoriul care cuprinde nu mai puţin de 261 de pagini.

Mare parte dintre membrii grupării au fost cercetaţi şi în alte câteva zeci de dosare penale, după cum am amintit mai sus.

Au existat multe alte victime care nu au mai sesizat autorităţile de frica repercusiunilor membrilor grupării, situaţie care i-a încurajat pe aceştia în continuarea fărădelegilor, creându-le impresia că nu pot fi atinşi de braţul legii.

 

Fapta care a nenorocit pe viață un tânăr

Cea mai gravă faptă a fost comisă pe 20 septembrie 2001, când Gavril Dumbravă, un tânăr în vârstă de 22 de ani, din Stulpicani, a fost atacat cu sălbăticie pe o uliţă din localitate. Lovit violent în cap cu parii şi cu o sabie, tânărul de 22 de ani a ajuns în stare critică la spital.

Acest tânăr de 22 de ani făcea parte dintr-un grup care, în vara acelui an, s-a revoltat împotriva clanului. La Tărnicioara - Ostra, fraţii Alexandru Constantin Flocea, zis ”Ali”, şi Ştefan George Flocea, zis ”Pletosul”, doi dintre membrii grupării, au fost bătuţi măr de cei care au luat hotărârea de a lua atitudine.

Ca răzbunare, pe 20 septembrie, s-a petrecut atacul criminal asupra tânărului de 22 de ani.

Din păcate, acesta nu și-a mai revenit. El se deplasează cu un cadru și nu poate munci, locuind cu mama sa și fiind într-o situație financiară extrem de precară.

 

Bătut cu bâte de baseball, pentru că fiica sa a reclamat o tentativă de viol la poliţie

O altă faptă gravă este din 16 mai 2010, atunci când patru membri ai grupării, George Ştefan Flocea, Vasile Tiberiu Flocea, Ionel Flocea şi Vasile Ostanschi, l-au bătut pe un bărbat din Stulpicani. Motivul a fost răzbunarea, pentru că fiica bărbatului bătut a depus plângere penală după ce a fost victima unei tentative de viol comise în 2007.

În timpul cercetărilor privind reclamaţia de tentativă de viol, se arată în rechizitoriu, familia victimei a fost ameninţată să renunţe la plângere.

Tot în luna mai a anului 2010, se arată în rechizitoriul DIICOT Suceava, inculpaţii Alexandru Constantin Flocea şi Marian Catrinar i-au cerut unui bărbat din Stulpicani suma de 700 de lei, reprezentând „taxă de protecţie”.

Pentru că nu a vrut să le plătească, cei doi inculpaţi, alături de un al treilea, Ionel Remus Şecman, i-au lovit maşina bărbatului şantajat cu bâte de baseball şi pietre, valoarea distrugerilor fiind estimată la 4.000 de lei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Pedepse de 7 ani de închisoare pentru membrii grupării lui „Vîju”, implicați în violențe care au culminat cu o tentativă de omor.
 Vizualizări articol: 7868 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Pedepse de 7 ani de închisoare pentru membrii grupării lui „Vîju”, implicați în violențe care au culminat cu o tentativă de omor5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei