Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 27 feb 2020 - Anul XXV, nr. 47 (7352)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Analiză

Sancționarea șoferilor pericol public înregistrați video, greu de pus în practică de polițiști din cauza legislației

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Numărul tot mai mare de camere video de pe străzi, și mai ales de la bordul mașinilor, face ca aproape zilnic în mediul online să apară imagini în care pot fi văzuți șoferi care fac manevre inconștiente în trafic, de cele mai multe ori depășiri pe linia continuă, însă nu numai, frecvente fiind și neacordările de prioritate pietonilor. Multe dintre aceste imagini fac obiectul unor articole de presă, stârnind foarte multă indignare. Și la Serviciul Rutier sunt tot mai dese sesizările de acest gen, însoțite de imagini video, trimise însă de cele mai multe ori de surse anonime.

Percepția firească a publicului este de a reacționa cu indignare și a cere măsuri imediate din partea Poliției Rutiere, cu privire la sancționarea drastică a celor care pun în pericol traficul rutier.

 

Imaginile, oricât de clare ar fi, nu sunt suficiente ca unică probă

Reporterii Monitorului de Suceava au stat de vorbă în ultimele zile cu mai mulți ofițeri de poliție, iar concluzia este că legislația actuală nu prevede clar ca un șofer să fie sancționat cu amendă sau și cu suspendarea permisului de conducere, doar în  baza unor astfel de imagini, oricât de clare ar fi acestea. Polițiștii spun că cel sancționat are dreptul de a contesta procesul-verbal în instanță, iar dacă judecătorii constată că imaginile nu sunt realizare cu mijloc omologat, cazul poate lua o întorsătură deloc plăcută pentru omul legii, care poate deveni el subiectul unei plângeri penale.

 

Condițiile în care polițiștii au suspendat totuși mai multe permise de conducere  

Totuși, ar fi ceva soluții. Serviciul Rutier Suceava a ridicat până acum cel puțin trei permise de conducere, în baza unor imagini flagrante, în care se vedea clar cum o mașină ce a putut fi identificată este angajată într-o manevră extrem de riscantă (de regulă depășiri în curbă și accidente evitate la limită de cel care venea din sens opus).

Alte permise au fost ridicate și de polițiști de la formațiunile rutiere din județ. 

Totuși, pentru ca procesul-verbal să fie greu de contestat, este nevoie de un martor direct, care să confirme (de regulă cel implicat direct în caz, care a fost victima manevrei inconștiente), sau de o declarație de recunoaștere a celui care a făcut manevra neregulamentară. Pe lângă aceste declarații, vin și imaginile, cu rol de indiciu care confirmă declarația martorului. Aceasta este forma ideală pentru a se putea lua măsuri, în timp ce dacă sunt doar imaginile este mult mai complicat.

Cel mai notoriu caz recent din județ este cel al unui șofer care a intrat într-o depăşire pe linia continuă, într-o curbă la dreapta, în „orb”, pe DN 17, la Frasin, punându-l în mare dificultate pe șoferul care venea din sens opus. Filmarea incriminatoare a fost de la camera de bord a celui depășit. Ulterior, șoferul vinovat s-a mai apucat și de replici acide prin stație, spunând printre altele că nu îi pasă dacă provoacă un accident pentru că are asigurare. Filmarea a stârnit indignare în toată țara, iar conducerea Serviciului Rutier i-a suspendat până la urmă șoferului permisul 60 de zile.

 

O legislație mai clară ar putea schimba datele problemei

Revenind la legislație, principala problemă este legată de faptul că polițiștii acționează în baza OUG 195/2002, privind circulația pe drumurile publice, în care se prevede că neregula este constatată direct de polițist. Sunt și excepții, însă aceste imagini nu sunt considerate probe la fel de clare ca într-un dosar penal, de exemplu.

Ofițeri cu experiență sunt de părere că dacă s-ar introduce obligativitatea instalării unei camere de bord pentru solicitarea de daune în urma unei tamponări, aceste imagini ar putea să aibă și o valoare mai clară și mai certă pentru a se putea lua măsuri față de un șofer pericol public.

Important de precizat este că nu trebuie căzut nici pe cealaltă pantă, existând deja unii care par să-și fi făcut un obicei din a-i „vâna” cu camera de bord pe ceilalți șoferi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sancționarea șoferilor pericol public înregistrați video, greu de pus în practică de polițiști din cauza legislației.
 Vizualizări articol: 2157 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Sancționarea șoferilor pericol public înregistrați video, greu de pus în practică de polițiști din cauza legislației5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei