Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 30 ian 2020 - Anul XXV, nr. 23 (7328)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Poziţie

Lungu salută eliminarea pensiilor speciale pentru demnitari

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Aprobarea proiectului de lege care elimină pensiile speciale pentru civili este salutată de primarul de Suceava, Ion Lungu. Acesta a declarat marţi, în conferinţă de presă, că nu este de acord cu pensiile speciale decât pentru câteva categorii profesionale, cum ar fi salariaţi „din zona juridică, militari, ISU, cei din Ministerul de Interne care fac serviciu operativ, care sunt în serviciul de permanenţă zi și noapte”. „La restul nu cred că se justifică. Eu am trecut prin toate etapele vieţii, de la muncitor necalificat până la director general și primar. Sunt oameni care lucrează în condiţii mai grele ca noi și n-au pensii speciale. Nu suntem unii mai egali decât alţii”, a declarat Lungu.

Acesta a spus că este „jenant și incorect” ca unii oameni să aibă pensii de 700-1000 de lei „și alţii de 700 de milioane”.

Lungu a spus că, în ceea ce-l privește, nu-și face nici un fel de probleme în urma adoptării legii, pentru că va munci până la vârsta de pensionare și va primi pensia care i se cuvine pe baza principiului contributivităţii. „La modul sincer o spun, nu-mi fac probleme că s-au eliminat pensiile speciale. Altfel este o inechitate totală în societate și o descurajare pentru cei care merg în alte meserii, mai grele decât ale celor cu pensii speciale, mai ales că nu ne obligă nimeni. Cine mă obligă pe mine să fiu primar? Cine îi obligă pe ei să fie parlamentari? Nimeni. Până te alege electoratul, trebuie ca în primul rând să vrei tu”, a mai spus Ion Lungu.

 

„Nu este corect ca unul să mănânce cu două linguri mari și altul cu linguriţa”

Este a doua oară, în ultimele luni, când primarul Sucevei se pronunţă public împotriva pensiilor speciale. În octombrie anul trecut, la celebrarea Zilei Internaţionale a Persoanelor în Vârstă, Ion Lungu a declarat că „nu este corect ca unul să mănânce cu două linguri mari și altul cu linguriţa” și că el știe „cum se muncește și cum se fac banii”.

Reamintim că marţi Camera Deputaţilor a aprobat proiectul de lege privind eliminarea pensiilor de serviciu pentru deputaţi şi senatori, pensiile judecătorilor şi procurorilor, ale personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al Parchetelor, pensiile funcţionarilor publici cu statut special, ale funcţionarilor publici parlamentari, ale membrilor corpului diplomatic şi consular al României, ale membrilor Curţii Constituţionale şi ale personalului aeronautic civil și cele ale aleşilor locali, primari şi viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi de Consilii Judeţene.

Numărul de beneficiari civili de pensii speciale era, la sfârșitul anului trecut, de 9.359 persoane, conform datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice.

Pensiile speciale nu sunt calculate pe bază de contributivitate, la fel ca restul pensiilor, ci reprezintă un procent din salariul din ultima perioadă de activitate. De exemplu, pensia medie pentru foștii procurori și judecători este de 18.716 lei, din care 17.409 lei cota suportată din bugetul de stat, iar diferenţa din bugetul asigurărilor sociale de stat. Pensionarii obișnuiţi primesc banii de bugetul asigurărilor sociale de stat, pe baza contribuţiilor. Legea trebuie promulgată de președintele Klaus Iohannis.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Lungu salută eliminarea pensiilor speciale pentru demnitari.
 Vizualizări articol: 1772 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
Lungu salută eliminarea pensiilor speciale pentru demnitari3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei