Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 30 ian 2020 - Anul XXV, nr. 23 (7328)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Blocaj major

Anchete blocate din cauza necropsiilor și a alcoolemiilor neachitate de un an de zile

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Dosare penale privind fapte grave, cum ar fi accidentele mortale de exemplu, sunt blocate de perioade lungi de timp din cauza unei vechi probleme, care însă s-a acutizat. Este vorba de întârzierile mari la achitarea de către poliție, prin ministerul de care aparține, a costurilor pentru autopsii și alcoolemii, efectuate de către Serviciul Județean de Medicină Legală Suceava și indispensabile pentru finalizarea unei anchete penale. Concluziile și rezultatele nu pot fi depuse la dosare atâta timp cât nu sunt plătite de organul de urmărire penală, respectiv Inspectoratul de Poliție Județean Suceava.

Efectul grav este că anchetele sunt blocate, iar asta este una din cauzele pentru care sunt dosare care ajung în instanță și la trei-patru ani de la comiterea faptelor.

 

Nivelul plăților este abia la nivelul lunilor ianuarie-februarie 2019

Contactată de Monitorul de Suceava, Lăcrămioara Balan, șefa Serviciului Județean de Medicină Legală Suceava, a confirmat că problema este una delicată, iar unitatea pe care o conduce este aproape de imposibilitatea de a mai presta serviciile indispensabile în cadrul dosarelor penale, atâta timp cât acestea nu sunt plătite de poliție.

„Nivelul plăților este abia la nivelul lunilor ianuarie-februarie 2019. Este foarte mult, au mai fost probleme de acest gen și în anii trecuți, dar nu la nivelul de acum. În alte județe colegii sunt cu plățile aproape de final de 2019, deci la noi este o situație foarte delicată”, a explicat doctorul Lăcrămioara Bălan.

Ea a precizat că valoarea datoriilor este de ordinul sutelor de mii de lei, calculele privind plățile neefectuate din a doua parte a anului 2019 nefiind încă făcute.

Ea a arătat că Serviciul Județean de Medicină Legală are la rândul său costuri importante pentru aceste servicii (reactivi, transport decedați etc.) și este nevoie de o deblocare imediată a situației financiare pentru ca activitatea să nu fie afectată.

 

Oameni loviți de drame, dar și de un sistem cu foarte multe lacune 

Aceste datorii au o importantă componentă nefirească, atâta timp cât este vorba până la urmă de două instituții ale statului, iar aceste plăți ar trebuie să fie reglate și corelate clar de la nivel de ministere, pentru a nu se mai ajunge la blocaje de acest gen care afectează până la urmă cel mai mult victimele unor infracțiuni. Sunt multe cazuri despre care a relatat și Monitorul de Suceava de oameni care, pe lângă drama prin care au trecut ei ori apropiații lor, sunt nevoiți să mai suporte și ineficiența unui sistem cu foarte multe lacune.

Sunt și situații în care părțile din dosare au achitat din propriul buzunar costurile unui buletin toxicologic ori al unei necropsii, pentru ca ancheta să nu mai stagneze. Legea permite asta, însă cel puțin în cazul unei autopsii costurile sunt mari, de peste 1.000 de lei.

Cazurile în care plățile sunt făcute de cei care sunt părți în doare sunt destul de puține, a precizat doctorul Lăcrămioara Bălan.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Anchete blocate din cauza necropsiilor și a alcoolemiilor neachitate de un an de zile.
 Vizualizări articol: 1375 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Anchete blocate din cauza necropsiilor și a alcoolemiilor neachitate de un an de zile0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei