Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 31 dec 2019 - Anul XXIV, nr. 304 (7305)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Gigacalorie mai scumpă

Majorarea cu 15% a tarifului de transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice, aprobată de Consiliul Local Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Costul total al energiei termice furnizate în sistemul centralizat din municipiul Suceava va fi de 480,18 lei cu TVA de la 1 ianuarie 2020, dar populaţia va plăti tot 240 de lei/gigacalorie, ca şi până acum, diferenţa urmând să fie acoperită din subvenţia acordată de la bugetul local.

Decizia de modificare a preţului de transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice cu 15% a fost luată în şedinţa de Consiliu Local de luni, 30 decembrie, cu 12 voturi „pentru” şi 5 „împotrivă”.

Astfel, tariful de transport, distribuţie şi furnizare de către SC Thermonet SRL a fost majorat de la 180 de lei fără TVA la 207 lei fără TVA.

„Preţul de transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice, de 180 de lei/Gcal (exclusiv TVA) a rămas acelaşi timp de cinci ani, de la semnarea contractului de concesiune încheiat cu Thermonet SRL. Solicitarea de majorare a fost făcută de către Thermonet încă din luna iulie, dar nu a fost pusă în discuţie până acum, deoarece nu exista avizul ANRE. Între timp a fost emis şi avizul acestei autorităţi naţionale, care spune că majorarea de tarif este justificată, ţinând cont de inflaţie, scumpirea energiei electrice şi scăderea numărului de consumatori. Cel mai important aspect -  pentru suceveni, majorarea de tarif nu va fi resimţită în facturile la căldură şi apă caldă, pentru că se acoperă integral din subvenţia pe care o acordăm de la bugetul local”, a explicat primarul Ion Lungu, în calitate de iniţiator al proiectului de HCL.

În aceste condiţii, creşterea preţului total al energiei termice va fi resimţită în primul rând la bugetul local, de unde se vor aloca sume mai mari pentru subvenţionarea căldurii şi apei calde pentru populaţie, dar şi la agenţii economici, pentru care noul tarif de facturare va fi de 403,51 de lei/gigacalorie, chiar de la 1 ianuarie 2020.

Majorarea tarifului de transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice de către SC Thermonet SRL de la 180 de lei fără TVA la 207 lei fără TVA aduce un cost suplimentar de 32,13 lei, cu TVA inclus, la subvenţia acordată de Primăria Suceava pentru căldura şi apa caldă furnizată populaţiei, care ajunge la 240,18 lei/gigacalorie.

 

Reabilitarea reţelelor de distribuţie, soluţia pentru reducerea costurilor

Proiectul pus în discuţie în ultima şedinţă de Consiliu Local din 2019 a fost întâmpinat cu critici de către reprezentanţii PSD şi ALDE, care au şi anunţat intenţia de a vota contra.

În replică, edilul sucevean a precizat că majorarea propusă nu acoperă nici măcar creşterea costurilor cu inflaţia anuală, cu care, în cinci ani, ar rezulta o creştere de 25%, fără să se mai ţină cont de alţi factori, precum majorarea salariilor la nivel naţional ori scumpirea altor utilităţi şi servicii.

„Nu e cazul să facem din asta un subiect de campanie electorală şi să fie tratat demagogic. Costurile nu se închid, asta e clar. Dacă nu majorăm acest tarif de transport şi distribuţie, există riscul ca sucevenii să rămână în frig şi fără apă caldă. Nimeni nu face o activitate doar ca să fie în pierdere, or asta se întâmplă cât timp nu avem reabilitate integral reţelele de transport şi distribuţie. La nivelul UE se va decide curând şi interzicerea montării centralelor de apartament, printre măsurile antipoluare. Noi avem o centrală ecologică, pe biomasă, reţelele sunt reabilitate cam 40%, urmează să beneficiem de noi fonduri pentru înlocuirea vechilor conducte de termoficare, şi astfel vom reduce pierderile care sunt mari, iar costurile finale vor fi mai mici”, a adăugat Ion Lungu.

Aprobarea noului tarif  de transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice a impus şi încheierea unui act adiţional la Contractul de delegare a gestiunii serviciului public de transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice, încheiat cu SC Thermonet SRL în noiembrie 2015, astfel încât acesta să fie aplicat de la 1 ianuarie 2020.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Majorarea cu 15% a tarifului de transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice, aprobată de Consiliul Local Suceava.
 Vizualizări articol: 2353 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Majorarea cu 15% a tarifului de transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice, aprobată de Consiliul Local Suceava1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei