Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 31 dec 2019 - Anul XXIV, nr. 304 (7305)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Rădăuţiul Civic

Proiecţie a filmului evenimentelor de la Rădăuţi din decembrie 1989 şi dezbatere, după 30 de ani de libertate

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În seara zilei de 22 decembrie, la exact 30 de ani de la Revoluţia din decembrie 1989, Asociaţia Rădăuţiul Civic a organizat la Casa de Cultură din Rădăuţi o proiecţie a filmului evenimentelor de la Rădăuţi de după 22 decembrie 1989. Aceasta a fost urmată de o dezbatere cu participanţii despre aspiraţiile celor care s-au jertfit pentru libertate, a informat printr-un comunicat de presă Asociaţia Rădăuţiul Civic.

Timp de două ore, peste 40 de participanţi au vizionat filmul realizat de Teodor Poleac în decembrie 1989 şi digitalizat de jurnalistul Corneliu Cîrdeiu, care l-a pus la dispoziţia asociaţiei. Majoritatea participanţilor au fost tineri, dornici să afle mai multe despre această pagină de istorie şi despre vremuri pe care nu le-au trăit.

Filmul ilustrează scene în care după anunţarea fugii dictatorului Ceauşescu, rădăuţenii au pătruns în sediul primăriei, au luat şi incendiat documente, mergând apoi la sediul miliţiei din Rădăuţi. În după-amiaza zilei de 22 decembrie, la fel ca în alte oraşe din ţară, forţele de securitate s-au pus la dispoziţia Consiliului Frontului Salvării Naţionale.

Proiecţia a fost urmată de un dialog despre acele vremuri, un dialog între generaţii.

Potrivit lui Luca Ciubotaru, organizatorul activităţii, din partea Asociaţiei Rădăuţiul Civic, „din păcate, se învaţă prea puţin în şcoli despre ce a însemnat comunismul şi ce a însemnat Revoluţia din decembrie 1989. Confiscată de eşalonul doi din Securitate, tranziţia la democraţie a fost anevoioasă, însă cred că generaţiile tinere trebuie să ştie cu ce preţ a fost plătită libertatea în care s-au născut – libertatea ca noi să ne alegem cei mai pricepuţi conducători şi să ne construim ţara pe care o dorim, prin atitudine civică. Mulţumim jurnalistului Corneliu Cîrdeiu care a pus la dispoziţie filmul şi Casei de Cultură Rădăuţi pentru găzduire!”

Filmul integral al evenimentelor de la Rădăuţi este disponibil la următoarea adresă: http://bit.ly/391osK2. Asociaţia a făcut public şi primul număr din „Bucovina Liberă” – periodic al Frontului Salvării Naţionale (FSN), publicat în ziua de 28 decembrie 1989, care cuprindea un apel către cetăţeni şi lista membrilor comitetului provizoriu al Frontului Salvării Naţionale.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Proiecţie a filmului evenimentelor de la Rădăuţi din decembrie 1989 şi dezbatere, după 30 de ani de libertate.
 Vizualizări articol: 2413 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Proiecţie a filmului evenimentelor de la Rădăuţi din decembrie 1989 şi dezbatere, după 30 de ani de libertate0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei