În sprijin

Utilaje aduse de la Vaslui și Iași pentru deszăpezire pe drumurile naționale din județul Suceava



Direcția Județeană de Drumuri și Poduri a acționat sâmbătă cu 29 de utilaje echipate cu lame și sărărițe
Direcția Județeană de Drumuri și Poduri a acționat sâmbătă cu 29 de utilaje echipate cu lame și sărărițe

Primele 48 de ore de ninsoare și viscol din acest sezon rece au făcut necesară suplimentarea din alte județe a utilajelor de deszăpezire pe drumurile naționale din județ. Conform unui comunicat de presă remis de purtătorul de cuvânt al Prefecturii, Diana Gășpărel, duminică seara în zona Suceava s-a acționat cu 27 de utilaje închiriate de la Florconstruct, cinci utilaje multifuncționale și două autofreze proprii ale Secției Drumuri Naționale Suceava, două utilaje multifuncționale de tip autobasculantă, echipate cu lamă pentru zăpadă – ATB, dislocate de la SDN Vaslui, și un utilaj multifuncțional dislocat de la Iași.
S-a acționat pe toate sectoarele de drum național din administrarea SDN – Suceava: DN 29 Dumbrăveni-Suceava, DN 2 Suceava-Vama Siret, DN 17 Păltinoasa-Suceava, DN 29A Suceava-Zvoriștea, DN 2E Păltinoasa-Vicovu de Sus, DN 2H intersecție DN 2 – Putna, DN 17A Sucevița-Ratoș, DN 2K Solca-Milișăuți și a fost împrăștiată o cantitate de 1.076 de tone de antiderapant.
Secția de Drumuri Naționale Câmpulung Moldovenesc a intervenit în perioada pentru care a fost emisă avertizare cu 33 de utilaje ale prestatorului SC Florconstruct SA și patru utilaje proprii, fiind împrăștiate 150 de tone de material antiderapant (sare și nisip în proporții egale) și 850 de tone de sare.
Rețeaua de drumuri naționale din județul Suceava este de circa 600 de km, un km de drum fiind echivalent cu 7.000 de metri pătrați.
La începutul sezonului rece 2019-2020, pentru deszăpezirea drumurilor naționale erau peste 12.000 de tone de sare, 35.000 de tone de clorură de calciu, 14,5 tone de produs ecologic și 892 de tone de nisip. În zona de competență a Secției Câmpulung Moldovenesc s-au montat panouri parazăpezi în lungime de 2.600 de metri liniari, iar în zona Secției Suceava, 14.300 de metri liniari.
În ceea ce privește drumurile județene, comunicatul Prefecturii arată că Direcția Județeană de Drumuri și Poduri a acționat sâmbătă cu 29 de utilaje echipate cu lame și sărărițe, iar a doua zi, duminică, numărul utilajelor a fost suplimentat cu încă trei utilaje, fiind utilizată, pe întreaga perioadă a codului galben, o cantitate de 598,5 tone material antiderapant. O situație deosebită a fost înregistrată pe DJ 291A Frătăuții Noi-Mușenița, unde a existat pericolul închiderii circulației din cauza nămeților formați de viscol. În zonă s-a acționat până târziu cu o wollă și un buldo-excavator.
Autoritățile afirmă că de duminică seara, de la ora 20.00, s-a circulat normal pe toate drumurile din județ
Diana Gășpărel a afirmat că duminică seara, de la ora 20.00, s-a circulat normal, în condiții de iarnă, pe toate drumurile din județ, nemaifiind semnalate cazuri de înzăpezire sau alte evenimente provocate de condițiile meteo nefavorabile.
„Intervențiile utilajelor de deszăpezire au fost dificile din cauza viscolului puternic, fiind înregistrate, în unele zone, mașini care au derapat în șanțul șoselei, dar fără a se înregistra victime sau pagube însemnate”, a declarat Diana Gășpărel.
Ea a precizat că prefectul de Suceava, Alexandru Moldovan, a fost prezent în teren, împreună cu inspectorul-șef al ISU Suceava, col. Costică Ghiață, pentru a verifica modul în care se intervine și măsurile întreprinse pentru deblocarea circulației. Duminică după-amiază a convocat Comitetul pentru Situații de Urgență, unde „a dispus măsuri suplimentare de monitorizare activă a zonelor cu risc ridicat de înzăpezire și asigurare a traseelor pentru a se putea reloca și mări numărul utilajelor de intervenție în sectoarele vulnerabile, dacă situația impune”. La ședință au fost prezenți șefii secțiilor de drumuri naționale Suceava și Câmpulung Moldovenesc, ing. Romeo Caciuc și ing. Liliana Dranca, vicepreședintele Consiliului Județean Suceava Viorel Seredenciuc și directorul Direcției Județene de Drumuri și Poduri Suceava, ing. Mihaela Anchidin.
În perioada pentru care a fost emisă atenționarea cod galben – 27 decembrie, ora 22.00 – 29 decembrie, ora 20.00, și ulterior extinsă până la ora 22.00 – nu au fost semnalate probleme la rețelele de alimentare cu energie electrică și telefonie.
Menționăm că în cursul serii de duminică a fost condusă la Unitatea de Primiri Urgențe o persoană fără adăpost, care, aflată în stare avansată de ebrietate, a căzut pe trotuar în zona pieței Burdujeni, existând riscul de a face hipotermie. Cazul a fost semnalat de cetățeni aflați în zonă.



Recomandări

Președintele CJ Suceava și 92 de primari suceveni, din PSD, PNL și USR, au transmis o scrisoare deschisă premierului și Guvernului