Zăpada a pus stăpânire pe zona montană a județului Suceava, iar din cauza faptului că vântul a suflat cu viteze care au depășit pe alocuri 80 km/h s-au format cornișe care prezintă risc ridicat de avalanșe. Cele mai ridicate șanse de avalanșă sunt în Călimani, pe Oușoru, dar și pe curba de nivel de pe Giumalău.
Voicu Raia, șeful Serviciului Salvamont Suceava, a arătat că în mai multe zone zăpada a fost troienită și atinge și 1,5-2 metri grosime.
„Turiștii să dea dovadă de mare atenție la plăcile de vânt din zona de creastă. Problemele cele mai mari pot apărea la altitudini mai mari de 1.300-1.400 de metri, iar pentru a afla exact care este situația din zonele respective turiștii sunt rugați să se informeze în prealabil sunând la Salvamont”, a arătat Voicu Raia.
Salvamontiștii recomandă ca atât mașinile cât și turiștii să aibă echipament corespunzător, pentru a diminua cât se poate de mult riscul accidentelor.
„S-a constatat că puțini turiști sunt echipați corespunzător în vederea deplasării lor pe traseul marcat cu cruce albastră, circuitul Pietrele Doamnei sau circuitul spre vf. Rarău. Recomandăm ca numai cei echipați corespunzător să acceseze aceste trasee. Un alt factor negativ este legat de faptul că mulți care urcă cu mașinile pe TransRarău vor să ajungă cu ele până în zona hotelului, chiar dacă au mașinile echipate necorespunzător, fără anvelope de iarnă. Foarte multe probleme se creează pe ultimul km, de la intersecția cu șoseaua ce duce spre Chiril și Cabana Rarău. Soluția este să lase mașinile la intersecția rutei Pojorâta – Rarău cu ruta Chiril – Rarău și să se deplaseze pe jos cca 1- 1,5 km”, a arătat Voicu Raia.
Recomandări pentru turiștii care merg pe trasee montane
Pentru turiștii care merg pe trasee există mai multe recomandări, respectiv să fie echipați corespunzător, astfel: ghete de iarnă, parazăpezi, jachetă de vânt, polar, rucsac, căciulă, apă, dulciuri, ochelari etc. Turiștii mai sunt sfătuiți să ia numerele de telefon ale serviciului salvamont și, totodată, să se intereseze dacă traseul ce urmează să fie abordat este deschis.
„Îi sfătuim pe turiști să nu se aventureze pe anumite trasee mai dificile, de regulă pe cele de creastă, în condiții meteo nefavorabile. În cazul în care se consideră că au anumite probleme sau au pierdut marcajul traseului, este indicat să telefoneze serviciului salvamont, pentru informații sau pentru intervenții în timp optim, pentru a se evita situații neplăcute, uneori critice. Majoritatea turiștilor care au astfel de probleme sună la serviciile salvamont numai atunci când văd că se înnoptează, ceea ce face mult mai dificilă o acțiune a salvatorilor montani”, a explicat Voicu Raia.
Șeful Serviciului Salvamont Suceava recomandă turiștilor să abordeze traseul cât mai matinal posibil, iar în prima zi să abordeze un traseu ușor spre creastă sau cabane, iar a doua zi, în funcție de condițiile meteo, condiția fizică și echipament să urmeze un traseu mai dificil sau de creastă. În schimb, pentru turiști fără experiență în drumeții montane se recomandă să abordeze doar traseele ușoare de acces la cabanele montane, cum ar fi traseele care urmăresc drumurile de acces spre motelul alpin de pe Rarău, și care pleacă din Pojorâta, Câmpulung Moldovenesc, pe Izvorul Alb, și Chiril, în timp ce accesul spre masivul Giumalău trebuie abordat pe traseul pe pârâul Rusca.
În caz de necesitate, turiștii sunt sfătuiți să sune 0745/313052 și 0725826668 ( 0salvamont), în cazul în care doresc informații și recomandări privind zona montană, iar la 112 doar pentru cazurile ce implică acțiunea comună a mai multor servicii de urgență.