Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 3 dec 2019 - Anul XXIV, nr. 283 (7284)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Sănătate

Doar două persoane, din cele 12 suspectate de îmbolnăvire de trichineloză, s-au prezentat la spital pentru analize şi tratament

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Două persoane, soţ şi soţie, dintre cele 12 care au consumat, săptămâna trecută, carne de mistreţ infestată cu Trichinella spiralis, s-au prezentat la Spitalul de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava pentru consultaţii, investigaţii şi tratament. Șeful secţiei Boli infecţioase din spital, dr. Monica Terteliu, a declarat că cei doi soţi au venit încă de vineri şi au fost consultaţi, li s-au recoltat analize pentru testele serologice şi au primit tratament. Indicat ar fi să se prezinte şi celelalte 10 persoane, înainte să apară primele simptome de boală.

Reamintim că cei 12 oameni au mâncat carne provenită de la doi mistreţi vânaţi pe un fond de vânătoare aflat pe raza localităţilor Dolhasca şi Dolheşti, care au ieşit pozitiv la trichină. Focarul de boală a fost notificat la Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, au fost anunţate autorităţile de sănătate publică, iar porţiunile de carcasă pozitive au fost identificate, confiscate şi neutralizate.

În această perioadă, când consumul de carne de porc creşte, atât DSVSA, cât şi Direcţia de Sănătate Publică Suceava avertizează asupra necesităţii examenului cărnii pentru depistarea eventualei infestări cu Trichinella.

„Atenţionăm populaţia că procedeele de sărare, afumare sau uscare a cărnii nu distrug larvele. La om majoritatea infecţiilor sunt asimptomatice, însă există şi forme clinice de boală cu evoluţie severă, care pot cauza moartea prin complicaţiile pe care le produc”, a transmis directorul DSP, dr. Liliana Grădinariu, printr-un comunicat de presă.

Trichineloza este o boală produsă de un parazit din genul Trichinella. Contaminarea se produce prin ingestia de carne parazitată de porc, porc mistreţ, urs, dar şi de cal sau nutrie, consumată crudă sau insuficient preparată termic, care conţine larve vii închistate de Trichinella spiralis. La capătul traseului prin organismul uman larvele se localizează în musculatură. Gravitatea bolii la om depinde de numărul larvelor ingerate. S-a constatat că persoanele care au mai puţin de 10 larve/ gramul de muşchi nu prezintă simptome de boală, în timp ce persoanele infectate cu 50-100 larve/g fac o formă severă de trichineloză. Doza letală pe kg corp în valoare absolută este de 5.800 larve. Aşa se explică faptul că într-un focar de trichineloză numai o parte din persoanele care au consumat din aceeaşi carne infestată fac boala şi la acestea apare sub diferite forme clinice. În formele grave larvele invadează plămânul, inima sau sistemul nervos central şi pot apărea polinevrite, meningită, encefalită, delir, miocardită etc.

 

Diagnosticată la timp, trichineloza la om poate fi tratată

Decesul poate surveni în 5-10% din cazuri. Severitatea clinică a anumitor forme de boală, care poate da complicaţii neurologice şi cardiace şi riscul ca persoana infestată să moară, explică importanţa cunoaşterii acestei parazitoze şi impactul pe care îl are asupra sănătăţii publice.

Este important de ştiut că trichineloza la om poate fi tratată, reuşita tratamentului fiind condiţionată în primul rând de rapiditatea stabilirii diagnosticului.

Boala nu se transmite de la om la om, dar în carnea animalelor parazitul rămâne viabil timp îndelungat, chiar dacă este păstrată la frigider sau congelată.

Dr. Grădinariu a arătat că factorii favorizanţi ai îmbolnăvirii la om sunt reprezentaţi de consumul cărnii de porc sau vânat neexaminată trichineloscopic; prepararea termică “în sânge” sau consumul de preparate crude sau insuficient prelucrate termic, precum pastramă, cârnat uscat sau afumat, şuncă; achiziţionarea de către populaţie a cărnii din alte locuri decât centrele comerciale specializate; tăierea clandestină a animalelor.

 

Recomandări pentru prevenirea îmbolnăvirilor

Pentru a preveni îmbolnăvirea se recomandă achiziţionarea cărnii numai din centre comerciale specializate, iar în cazul în care este vorba despre carnea porcului sacrificat din propria gospodărie sau de carnea de vânat, să trimită probe din aceasta pentru examen trichineloscopic în centrele autorităţilor sanitar-veterinare autorizate şi să respecte recomandările acestora. La tocarea cărnii de porc / vânat se recomandă să se folosească o maşină destinată acestei activităţi, acordând o atenţie sporită la curăţarea înainte şi după folosire, precum şi la curăţarea tuturor suprafeţelor şi a instrumentelor folosite. Carnea pentru refrigerat şi pentru gătit să fie tăiată în bucăţi de maximum 15 cm grosime şi în timpul gătirii să se urmărească atingerea de 71 grade Celsius în toată masa de carne pentru o perioadă îndelungată de timp sau până când se modifică culoarea cărnii din roz în gri. Resturile/măruntaiele/sângele provenite de la vânat/ porc care urmează să fie hrană pentru animale trebuie obligatoriu prelucrate termic. 

Persoanele care au consumat carne neexaminată trichineloscopic şi care prezintă simptomele menţionate trebuie să se prezinte la medic.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Doar două persoane, din cele 12 suspectate de îmbolnăvire de trichineloză, s-au prezentat la spital pentru analize şi tratament.
 Vizualizări articol: 1699 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Doar două persoane, din cele 12 suspectate de îmbolnăvire de trichineloză, s-au prezentat la spital pentru analize şi tratament5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei