Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 3 dec 2019 - Anul XXIV, nr. 283 (7284)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Tradiţie respectată

Solia Cetăţii Sucevei, la Alba Iulia, condusă pentru al zecelea an de veterinarul Petrea Dulgheru

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Cetatea de Scaun a Sucevei a fost reprezentată şi în acest an la Marea Unire de la Alba Iulia, solia Moldovei fiind condusă pentru al zecelea an de doctorul veterinar sucevean Petrea  Dulgheru, însoţit de şase soli îmbrăcaţi în cojoace originale, care au sunat din corn de bou, un obicei medieval atribuit şi perioadei domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfânt.

Petrea Dulgheru şi solii au fost prezentaţi în faţa prim-ministrului României, Ludovic Orban, şi a altor câţiva lideri PNL şi a rostit un discurs care a fost întrerupt de aplauze din partea publicului.

Dulgheru a spus în faţa oamenilor că vine de 30 de ani la Alba Iulia, în ultimii zece ani în calitate de conducător al soliei, iar Alba şi sala Unirii din Cetatea Albei sunt pentru el locuri de căpătâi.

„Acum 101 ani conducea ţara un rege neamţ şi un guvern liberal, iar astăzi avem un preşedinte neamţ şi un guvern liberal. Este cea mai frumoasă zi de 30 de ani de când vin la Alba Iulia pentru că astăzi suntem respectaţi. Avem Guvernul României aici, alături de noi’, a punctat Dulgheru în faţa asistenţei.

Acesta nu crede că mesajul său trebuie văzut ca unul „de dulce” pentru noua putere, subliniind că trebuie apreciat că prim-ministrul a fost la Alba Iulia, fapt care nu prea s-a întâmplat după 1990.   

„Cine este român adevărat trebuie să ajungă pe 1 Decembrie la Alba Iulia, unde se simte cu adevărat că este locul Marii Uniri. Nicăieri în altă parte a ţării nu se poate trăi acelaşi sentiment ca aici, în cetatea în care s-a săvârşit Unirea. Trebuie să demonstrăm că suntem încă o forţă ca naţiune, iar acesta este unul din momentele în care o putem face”, a spus Petrea Dulgheru.

Solia Cetăţii Sucevei la Alba Iulia a fost deosebită şi prin prisma prezenţei celor şase soli (cinci dorneni şi un maramureşean) care au sunat în coarne de bou. 

Delegaţia suceveană a fost felicitată de prim-ministrul Ludovic Orban, care s-a întreţinut personal cu Dulgheru şi l-a felicitat pentru că vine an de an la Alba Iulia şi reprezintă cu onoare Cetatea de Scaun a Sucevei.

Petrea Dulgheru a demonstrat în ultimii ani că este prezent din convingere la astfel de momente înălţătoare pentru neamul nostru. Recent, Dulgheru a fost şi la Bădăcin - Sălaj, unde a participat la deschiderea Casei Memoriale Iuliu Maniu, proiect în care s-a implicat personal, inclusiv financiar.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Solia Cetăţii Sucevei, la Alba Iulia, condusă pentru al zecelea an de veterinarul Petrea Dulgheru.
 Vizualizări articol: 1678 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Solia Cetăţii Sucevei, la Alba Iulia, condusă pentru al zecelea an de veterinarul Petrea Dulgheru3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei