Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 22 oct 2019 - Anul XXIV, nr. 247 (7248)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Un nou şantier

Mâine încep lucrările pentru Laboratorul de Medicină nucleară al Spitalului „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Lucrările de amenajare a Laboratorului de Medicină nucleară al Spitalului de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava încep mâine, 23 octombrie. Managerul Vasile Rîmbu a declarat că durata de finalizare a acestora este de 45 de zile, termen în care vor ajunge la spital şi cele două echipamente de investigaţie ultraperformante, PET-CT şi SPECT-CT.

„PET-CT-ul va pleca din fabrică spre Suceava pe 8 noiembrie şi SPECT-CT-ul pe 14 noiembrie. Instalarea lor ar putea fi finalizată pe 28-29 noiembrie sau cel mai târziu în prima săptămână din decembrie, după care începe procedura de autorizare a laboratorului, de către Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN). Aici nu mai depinde de noi; îndată ce primim autorizarea dăm laboratorul în folosinţă”, a declarat Rîmbu. Procesul de evaluare din partea CNCAN poate dura între două şi şase luni.

Laboratorul de Medicină nucleară al spitalului va fi înfiinţat în spaţiul fostului ambulatoriu integrat, pe o suprafaţă de 300 mp.

 

Rîmbu: „Nu concurăm cu nimeni”

Consiliul Judeţean Suceava, instituţia tutelară a Spitalului de Urgenţă, a alocat 7,8 milioane de lei pentru achiziţia unui PET-CT, care este cea mai sensibilă şi performantă tehnică pentru evaluarea calitativă a afecţiunilor oncologice, cu cel mai mare randament de diagnostic şi cu cea mai mică doză de radiaţii pentru pacient, precum şi 2,9 milioane de lei pentru un scintigraf cu computer tomograf integrat, SPECT-CT, cu ajutorul căruia se face evaluarea imagistică tumorală cantitativă. Astfel de echipamente deţin în general doar institutele oncologice, ceea ce face ca perioada de aşteptare a pacienţilor pentru o investigaţie să fie de cel puţin două, trei luni. Cu punerea în funcţiune a celor două aparate, sucevenii nu vor mai fi nevoiţi să stea pe lungi liste de aşteptare la spitale din ţară sau străinătate, ci vor putea fi diagnosticaţi cu precizie la spitalul din Suceava.

Înfiinţarea unui laborator de medicină nucleară la spital va însemna, totodată, creşterea independenţei unităţii medicale sucevene faţă de spitalele clinice din ţară, chiar în condiţiile în care procentul pacienţilor transferaţi în alte spitale este de 0,27%, după cum a precizat managerul Vasile Rîmbu.

„Nu concurăm cu nimeni. Există însă încă reflexul spitalelor universitare de a privi de sus celelalte spitale, aşa că orgoliul nostru de bucovineni ne face să ne asigurăm independenţa, să oferim pacienţilor noştri servicii medicale de înaltă calitate, într-o paletă cât mai largă, şi să apelăm cât mai puţin la alte spitale”, a afirmat Rîmbu. În ceea ce priveşte medicii specializaţi în medicină nucleară, managerul a afirmat că are pe birou mai multe CV-uri, iar un fizician deja este angajat.

Vasile Rîmbu a mai arătat că în anul 2018, în județul Suceava s-au înregistrat 1.787 cazuri noi diagnosticate cu diferite localizări ale bolii canceroase, rămânând în evidență 10.872 de pacienți.

Tot anul trecut s-au efectuat peste 500 de scintigrafii osoase în baza contractului pe care Casa Județeană de Asigurări de Sănătate îl are încheiat cu doi operatori privați  - Gamma Med Cluj-Napoca și Neo Life Iași, ceea ce reprezintă aproximativ 12% raportat la numărul de cazuri noi înregistrate. „Înființarea acestui laborator este justificată ca necesitate prin numărul mare de pacienți care se deplasează în alte județe pentru această tehnică de investigație care deschide noi perspective de diagnostic în oncologie, în special scintigrafia osoasă, și care în același timp permite diagnosticarea unei multitudini de afecțiuni acolo unde investigațiilor ecografice, de radiologie convențională, computer tomograf sau RMN nu furnizează informații suficiente”, a argumentat 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mâine încep lucrările pentru Laboratorul de Medicină nucleară al Spitalului „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava.
 Vizualizări articol: 2886 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Mâine încep lucrările pentru Laboratorul de Medicină nucleară al Spitalului „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei