Google
 
miercuri, 16 oct 2019 - Anul XXIV, nr. 242 (7243)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,7776 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,3172 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe Google+ Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Iulius Mall Suceava
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |  Trimite pe Yahoo MessengerMessenger |   7 imagini |   ø fişiere video

16 octombrie

Ziua Mondială a Pâinii, sărbătorită astăzi, la Suceava, împreună cu MOPAN

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În fiecare an, pe 16 octombrie, miliarde de oameni de pe întreaga planetă sărbătoresc Ziua Mondială a Alimentaţiei, dar şi Ziua Mondială a Pâinii – cel mai popular aliment la nivel global.

Pentru români, pâinea e un aliment care nu lipseşte de la nici o masă, oricât ar fi de îmbelşugată, iar una dintre cele mai vechi tradiţii strămoşeşti este întâmpinarea oaspeţilor cu pâine şi sare.

Istoria omenirii este strâns legată de Pâinea care ne-a însoţit viaţa de zi cu zi încă de la începuturi, din Neolitic, când oamenii au descoperit cum să obţină faina, să o amestece cu apă şi cu alte ingrediente pentru a crea aluatul de pâine.

Nu e de mirare că peste tot în lume pâinea a ajuns să capete o deosebită însemnătate culturală şi socială – de la romani a rămas celebră expresia „pâine şi circ”, ca obligatorii pentru satisfacţia poporului, în India, necesităţile de bază ale oamenilor sunt „pâinea, hainele şi casa”.

În culturile slave, dar nu numai, pâinea şi sarea sunt bogăţiile pe care gazdele le împart cu oaspeţii, în semn de ospitalitate şi preţuire.

Încă de la începuturile creştinătăţii, pâinea este folosită la împărtăşanie, unul dintre cele mai importante ritualuri religioase.

În Evul Mediu, pâinea şi sarea erau peceţile care legau jurăminte, înţelegeri şi înfrăţiri, pentru că lumea se jura “pe pâine şi sare”, iar negustorii care băteau palma pentru mărfuri cu acest jurământ nu puteau încălca tocmeala.

Brutarul şi ucenicii săi erau cei mai importanţi părtaşi la tradiţie, căci pentru a pecetlui o asemenea înţelegere, pâinea trebuia să fie bine coaptă şi bună la gust, precum cinstea oamenilor care jurau pe ea.

 

Pâinea, cel mai popular aliment de pe planetă

Uniunea Internaţională a Brutarilor (UIB) a decis, începând cu anul 2001, ca data de 16 octombrie să devină Ziua Mondială a Pâinii, eveniment sărbătorit în aproape 30 de ţări de pe toate continentele. De asemenea, în fiecare an, pe 16 octombrie, Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Agricultură şi Alimentaţie (FAO) celebrează Ziua Mondială a Alimentaţiei, în onoarea datei fondării acesteia, în anul 1945.

Faptul că alimentaţia şi pâinea se sărbătoresc în aceeaşi zi, la nivel mondial, nu este întâmplător, deoarecepâinea este un produs care stă la baza alimentaţiei de zi cu zi, însoţind aproape orice preparat culinar.

Începând cu anul 2012, pe 16 octombrie se sărbătoreşte şi Ziua Naţională a Asociaţiei Specialiştilor de Industrie Alimentară din România.

SC MOPAN SA este cel mai mare producător de produse de panificaţie, patiserie-cofetărie din judeţul Suceava, care oferă clienţilor atât preţuri bune, cât şi prospeţime, varietate şi o calitate superioară. 100% românesc, 100% ambiţie sunt principiile după care se ghidează SC MOPAN SA Suceava în realizarea unor produse naturale, proaspete, create zilnic de maeştrii cofetari, patiseri şi brutari, prin utilizarea de reţete proprii şi tradiţionale, tehnologii moderne, în conformitate cu standardele naţionale şi europene de calitate şi siguranţă alimentară.

 

Ziua Mondială a Pâinii, marcată la USV

Miercuri, 16 octombrie, Facultatea de Inginerie Alimentară din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava şi compania SC MOPAN SA Suceava vor sărbători Ziua Mondială a Pâinii, Ziua Mondială a Alimentaţiei şi Ziua Naţională a Asociaţiei Specialiştilor de Industrie Alimentară din România, prin organizarea workshopului „Profilul inginerului de industrie alimentară – între percepţie şi cerinţe”, aflat la cea de-a cincea ediţie. Evenimentul va avea loc în Aula din corpul E, începând cu ora 11.00.

Acesta le oferă participanţilor la eveniment oportunitatea de a vorbi despre pâine şi despre brutari, de a afla mai multe despre istoria produsului, despre importanţa şi viitorul acestuia, dar şi despre importanţa alimentaţiei sănătoase, în general.

Evenimentul este menit să păstreze şi să mărească numărul de contacte cu firme de profil, deosebit de utile pentru viitorii specialişti din domeniul Ingineria Produselor Alimentare şi pentru cadrele didactice în stabilirea direcţiilor de cercetare aplicativă.

Din programul evenimentului fac parte luări de cuvânt precum „MOPAN Suceava – pasiune, inovaţie, responsabilitate şi ...multă dăruire!”, „Trecut, prezent şi viitor în industria de panificaţie”, „Pâinea MOPAN – calitate şi tradiţie”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ziua Mondială a Pâinii, sărbătorită astăzi, la Suceava, împreună cu MOPAN.
 Vizualizări articol: 991 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Ziua Mondială a Pâinii, sărbătorită astăzi, la Suceava, împreună cu MOPAN5.054

Shopping City Suceava
DAREX AUTO - Showroom Botosani
AnnaCori
Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Autentificaţi-vă pentru a posta comentarii!
Remember
Am uitat parola Înregistrare

Monitorul doreşte ca acest site să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ.
Din acest motiv, cei care postează comentarii la articole trebuie să respecte următoarele reguli:

1. Să se refere doar la articolul la care postează comentarii.
2. Să folosească un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legătura cu textul.
4. Username-ul să nu fie nume de personalităţi ale vieţii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greşeli, incoerenţă, lipsă de documentare etc.

Nerespectarea regulilor menţionate mai sus va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinţă interdicţia accesului la această facilitate a site-ului.



Optik Tataru - Cabinete Oftalmologice in Suceava
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Elia Studio - Salon de infrumusetare
Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei