Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 16 oct 2019 - Anul XXIV, nr. 242 (7243)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

IMPLICAT

Sucevenii pot veni cu propuneri de un milion de euro pentru bugetarea participativă din 2020

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Sucevenii care au idei de proiecte pe care ar dori să le vadă puse în practică începând din 2020, din bugetul participativ de un milion de euro, le pot depune până pe 15 noiembrie pe platforma online IMPLICAT, de pe site-ul Primăriei Suceava (http://implicat.primariasv.ro).

„A venit momentul să te implici şi mai mult! Începând din 14 octombrie a demarat campania de bugetare participativă! Bugetul anului 2020 va fi creionat din nou în funcţie de priorităţile sucevenilor. Tot ceea ce trebuie să faci este să accesezi online, pe site-ul www.primariasv.ro, secţiunea: <IMPLICAT - bugetare participativă> şi să depui un proiect pentru zona unde locuieşti sau un proiect pe care îl consideri important pentru municipiul Suceava şi pentru cetăţenii acestuia. Dacă îţi pasă, IMPLICĂ-TE!”, este mesajul transmis de viceprimarul Lucian Harşovschi.

Următoarea etapă, în intervalul 18-22 noiembrie, este cea de analizare a proiectelor depuse, de către o comisie înfiinţată special în acest scop, prin dispoziţie de primar.

Următoarea etapă va fi cea de vot al populaţiei, timp în care fiecare propunere considerată fezabilă poate fi votată electronic, în perioada 25-29 noiembrie.

Ultima etapă, din intervalul 2-13 decembrie, este cea de analizare a voturilor exprimate pentru fiecare proiect în parte, răspuns la contestaţii şi în cele din urmă afişarea rezultatelor – proiectele selectate de către cetăţeni pentru a fi finanţate.

Cele 10 domenii de interes pentru care pot fi depuse proiecte sunt:

  1.  Infrastructură stradală: asfaltare/întreţinere alei, străzi;
  2. Spaţii verzi şi locuri de joacă (înfiinţare, amenajare, reparare, întreţinere);
  3. Mobilitate, accesibilitate şi siguranţa circulaţiei (îmbunătăţirea căilor de acces, fluidizarea traficului, crearea de infrastructuri pentru siguranţa rutieră, creşterea gradului de accesibilitate pentru persoanele cu dizabilităţi, propuneri de zone cu restricţie auto, piste de biciclete, sisteme de supraveghere video);
  4. Amenajare spaţii publice (mobilier stradal, iluminat public etc. – amenajare, înfiinţare, reparare);
  5. Infrastructură de sănătate;
  6. Infrastructură culturală;
  7. Infrastructură socială;
  8. Infrastructură sportivă;
  9. Infrastructură de educaţie;
  10.  Digitalizare.

Proiectele pot fi propuse spre finanţare de la bugetul local de către orice cetăţean cu domiciliul sau reşedinţa în municipiul Suceava, cu vârsta de cel puţin 18 ani. Pentru a depune o propunere de proiect, aceştia trebuie să se înregistreze pe platforma online. Prin excepţie, cetăţenii care nu au acces la internet pot depune propuneri de proiecte direct la registratura Primăriei Suceava.

Valoarea estimată pentru un proiect propus trebuie să se încadreze în suma maximă de 100.000 de euro, inclusiv TVA, în total urmând să fie selectate 10 proiecte.

Pentru a fi validate în cadrul procesului de bugetare participativă propunerile de proiecte trebuie să fie de competenţa Primăriei municipiului Suceava, să nu contravină reglementărilor regulamentului sau altor prevederi legale în vigoare, să nu genereze cheltuieli de mentenanţă şi funcţionare importante şi să îndeplinească următoarele criterii de eligibilitate:

  1. să fie în interesul colectivităţii locale, să nu vizeze activităţi cu scop comercial, publicitar, de natură politică sau etnică, să se refere la investiţii publice (proiecte noi, modernizări, reparaţii etc.);
  2. să aibă caracter de unicitate, prin aceasta se vor încuraja ideile noi, abordările diferite, inovarea şi creativitatea, respectiv măsura în care proiectul conţine elemente specifice care adaugă valoare (ex. soluţii inovatoare, modele de punere în practică, continuarea unei tradiţii etc.);
  3. să fie sau să poată fi asimilate unei investiţii aflate în competenţa Primăriei municipiului Suceava şi care vizează un spaţiu public, deschis, aflat în proprietatea municipiului Suceava, la care există acces neîngrădit al cetăţenilor (nu sunt eligibile propunerile de proiecte care fac referire la dotări/amenajări în incinta clădirilor administrate de instituţii publice);
  4. să nu fie contrare sau incompatibile cu planuri sau proiecte ale municipalităţii aflate în derulare;
  5. să fie delimitate zonal;
  6. să se încadreze în bugetul maxim alocat unui proiect;
  7. să se încadreze în domeniile prevăzute în prezentul Regulament;
  8. rezultatul obţinut în urma implementării proiectului trebuie să aducă noutate, inovare şi schimbare.

Bugetul participativ a fost introdus prima dată în bugetul local pentru 2018, prin iniţiativa primarului Ion Lungu, iniţial proiectele fiind selectate în urma discuţiilor pe cartiere, ulterior fiind dezvoltată platforma online de depunere şi selectare prin vot.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sucevenii pot veni cu propuneri de un milion de euro pentru bugetarea participativă din 2020.
 Vizualizări articol: 1293 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sucevenii pot veni cu propuneri de un milion de euro pentru bugetarea participativă din 20200.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei