Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 16 oct 2019 - Anul XXIV, nr. 242 (7243)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Emiratele Arabe Unite

Sistem inovator de răcire a unui calculator, realizat de elevi ai Colegiului ”Petru Rareş”, prezentat la Abu Dhabi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La finele lunii septembrie, la Abu Dhabi, în Emiratele Arabe Unite, a avut loc The MILSET Expo-Sciences International (ESI) 2019, o expoziţie internaţională de lucrări de cercetare şcolară realizate de către elevi de pe cinci continente.

Evenimentul a fost unul amplu, beneficiind de participarea a peste 2.000 de elevi şi profesori din 68 de ţări.

Colegiul Naţional ”Petru Rareş” Suceava a fost reprezentat la această manifestare ştiinţifică de către un echipaj format din elevii Mihai Alexandru Hulubeac şi Adrian Junior Vasiliu Piniuc, din clasa a IX-a, coordonaţi de către profesorul Anca Viorica Greculeac.

Calificarea a fost obţinută în urma participării la Concursul Naţional de Ştiinţă şi Tehnologie ROSEF, iar acesteia i-a urmat o perioadă lungă de lucru, în care dispozitivul a fost refăcut şi îmbunătăţit.

Potrivit reprezentanţilor colegiului, elevii suceveni au realizat un sistem de răcire a unui calculator care a înglobat, de fapt, trei subsisteme: două clasice şi unul bazat pe un modul Peltier.

„Partea inovativă a lucrării a fost reprezentată de către modul de dispunere a subsistemelor de răcire şi de către modul în care acestea colaborau pentru menţinerea constantă a temperaturii de interior. Conceptul este unul nou şi nu este prezent pe piaţă. Elevii au făcut demonstraţii de funcţionare în faţa publicului, la diferite grade de utilizare a CPU-ului (unitatea centrală). Varianta prezentată la expoziţie a fost una destul de costisitoare, fiind realizată cu ajutorul sponsorilor, şi va dota în curând laboratorul de fizică al colegiului”, au mai transmis reprezentanţii liceului din municipiu.

Aceştia au mai arătat că în paralel cu prezentarea lucrărilor micilor inventatori, în zona centrală a complexului expoziţional au avut loc o serie de conferinţe, ţinute, în special, de profesori universitari, dar şi de antreprenori, care vizau probleme de noutate legate de mediu şi nevoia tot mai mare de a-l proteja, dezvoltarea viitoare a tehnicii şi tehnologiei, dinamica meseriilor etc.

 

Aşteptări depăşite

Echipajul sucevean a povestit că participarea la o astfel de manifestare ştiinţifică este o aventură în sine, pentru că oricât de mari aşteptări ar fi avut ca elev sau profesor însoţitor, acestea au fost depăşite.

„În primul rând, te-ai fi aşteptat ca datorită dimensiunilor grupului de participanţi, organizarea să nu fie una perfectă, iar amprenta ţării de origine să fie cea care să facă diferenţa între participanţi. Bineînţeles că nu a fost aşa. Datorită unui număr mare de voluntari, dar şi de angajaţi pentru acest eveniment, s-a reuşit ca programul manifestării să fie respectat de o manieră unitară, standurile în care fiecare echipă şi-a expus lucrarea au fost excelent distribuite pe zone, având o poziţionare care a permis vizitatorilor să intre în interacţiune cu autorii şi să comunice optim cu aceştia referitor la noutatea prezentată”, au arătat participanţii suceveni.

 

Lucrări actuale

Colegiul ”Petru Rareş” a mai transmis că toate lucrările au pornit de la nişte probleme practice cu care elevii sau comunitatea din care proveneau s-au confruntat şi au propus soluţii pentru acestea, dintre cele mai inovative şi mai interesante.

Tot atât de interesant ca şi spectacolul ştiinţific a fost şi spectacolul naţiunilor, reprezentat de elementele tradiţionale pe care fiecare echipaj participant le-a adus atât la stand, cât şi la seara festivă, care a marcat finalizarea evenimentului.

Manifestarea MILSET ESI 2019 a fost un mod de a demonstra faptul că lumea actuală se schimbă şi că ştiinţa este capabilă să ofere răspunsuri chiar şi acolo unde te aştepţi mai puţin, iar ideile tinerilor se află în nucleul schimbării.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sistem inovator de răcire a unui calculator, realizat de elevi ai Colegiului ”Petru Rareş”, prezentat la Abu Dhabi.
 Vizualizări articol: 2341 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.5 din 4 voturi
Sistem inovator de răcire a unui calculator, realizat de elevi ai Colegiului ”Petru Rareş”, prezentat la Abu Dhabi4.554

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei