Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 20 sep 2019 - Anul XXIV, nr. 220 (7221)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Recunoaştere

Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, ÎPS Pimen, a primit o distincţie de excelenţă din partea Prefecturii Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Prefectul judeţului Suceava, Mirela Adomnicăi, i-a acordat arhiepiscopului Sucevei şi Rădăuţilor, ÎPS Pimen, o distincţie de excelenţă, înaltul ierarh fiind înscris, de asemenea, în Cartea Valorilor Bucovinene. Ceremonia a avut loc în şedinţa de ieri a Colegiului Prefectural, la care au fost prezenţi şi subprefectul Silvia Boliacu, precum şi mai mulţi şefi de instituţii. În cuvântul său, prefectul Mirela Adomnicăi a ţinut să precizeze că arhiepiscopul ÎPS Pimen a primit această distincţie de excelenţă la împlinirea venerabilei vârste de 90 de ani, în semn de recunoştinţă pentru o viaţă în slujba Bisericii şi a Bucovinei. „Avem onoarea, bucuria şi binecuvântarea de a-l avea alături de noi, într-un moment special pentru preasfinţia sa părintele Pimen, cu ocazia împlinirii onorabilei vârste de 90 de ani. Și având în vedere contribuţia pe care Înalt Preasfinţia Sa a adus-o în slujba Bisericii şi a Bucovinei, sunt în asentimentul dumneavoastră pentru a face acest gest, şi anume să îl înfiem aici, în Bucovina. Și asta pentru că întotdeauna a spus că se simte un copil răsfăţat al bucovinenilor”, a declarat Mirela Adomnicăi. Prefectul judeţului a prezentat apoi o scurtă biografie a arhiepiscopului Sucevei şi Rădăuţilor, după care i-a înmânat acestuia distincţia de excelenţă. „Înalt Preasfinţia voastră, cu toată smerenia, recunoştinţa şi cu toată emoţia, daţi-mi voie să vă înmânez această distincţie în numele colegilor mei, care nici ei nu sunt toţi bucovineni, dar au ajuns datorită vieţii şi împrejurărilor aici, în Bucovina. Și mi-aş dori să ajungă să iubească Bucovina cel puţin la fel de mult cum o faceţi dumneavoastră”, a precizat prefectul judeţului Suceava.

 

ÎPS Pimen este convins că Fondul Bisericesc Ortodox va primi înapoi pădurile revendicate

Invitat să ia cuvântul, arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor a mulţumit pentru această distincţie, el subliniind faptul că din punctul său de vedere în Bucovina există comori care nu pot fi găsite în altă parte. ÎPS Pimen a spus că „suntem datori, noi cei din Bucovina, să avem în minte şi în inimă şi în fapte păstrarea zonei de protecţie din jurul acestor monumente”. De asemenea, înaltul ierarh a spus că monumentele istorice vor putea fi îngrijite de biserică dacă Fondul Bisericesc Ortodox din Bucovina va primi pădurile revendicate. „Aceste monumente sunt agresate de cei care vor să-şi facă vile, case, cu scop frumos, numai că deranjează puţin ceea ce este firesc pentru acel monument. Și iarăşi, cum spun foarte des, trebuie să avem în minte ce mi-a spus directorul general de la Monumente Istorice cu ani în urmă. Potrivit opiniei, rânduielii universale, statul, oricare ar fi el, nu este obligat, potrivit uzanţelor internaţionale, să acopere în întregime cheltuielile pentru îngrijirea valorilor de patrimoniu naţional aflate în proprietate privată. Poate să acorde un ajutor până la jumătate. Restul îl obligă pe proprietar să acopere cheltuielile, care sunt mari. De unde? La noi este de unde. Fondul Bisericesc. Iar procesul care s-a dus până acum este un proces ruşinos”, a declarat ÎPS Pimen. Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor a mai spus că pe mulţi i-a supărat cu insistenţa pentru retrocedare, adăugând că credinţa sa este că aceste păduri vor fi retrocedate Fondului Bisericesc. „Pentru că la Suceava, în justiţie încă sunt destui oameni care şi-au păstrat verticalitatea morală, deontologică. Aceasta este realitatea. Și când mi s-a cerut să aduc la zi statutul Fondului Bisericesc am menţionat următoarele: la întocmirea bugetului de venituri şi cheltuieli al Fundaţiei Fondului Bisericesc să fie prezenţi reprezentanţi ai ministerului silviculturii, al justiţiei, învăţământului, sănătăţii, asistenţei sociale. Și ca preşedinte al Fondului voi întreba: care este bugetul pe un an de zile? Cât costă administrarea? Atât. A doua întrebare va fi: cât dăm, nu cât dau, pentru şcoală, spital, monumente istorice şi aşa mai departe. Ce proprietar privat îşi foloseşte veniturile în felul acesta? Dar eu nu ştiu dacă voi mai apuca timpul acela, dar retrocedarea va avea loc la timpul potrivit. Pentru că orice proprietate a Bisericii este de interes obştesc. Vă mulţumesc şi iertare”, şi-a încheiat ÎPS Pimen cuvântul său. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, ÎPS Pimen, a primit o distincţie de excelenţă din partea Prefecturii Suceava.
 Vizualizări articol: 1149 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, ÎPS Pimen, a primit o distincţie de excelenţă din partea Prefecturii Suceava5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei