Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 22 iul 2019 - Anul XXIV, nr. 168 (7169)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   18 imagini |   ø fişiere video

Sâmbătă

Procesiune religioasă de Sfântul Ilie, la Fălticeni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Sâmbătă, 20 iulie, de sărbătoarea Sfântului Mare Prooroc Ilie Tesviteanul, ocrotitorul municipiului Fălticeni, fălticeneni şi credincioşi din localităţile învecinate, împreună cu reprezentanţii administraţiei locale şi cu o delegaţie din oraşul lituanian Kedainiai, au participat la o procesiune religioasă cu moaştele Sfinţilor Epictet şi Astion.

Începând cu ora 12,00, baldachinul în care se aflau sfintele moaşte însoţit de prapuri, cruci şi toacă şi acompaniat de cântări bisericeşti specifice acestui moment, a fost purtat într-o procesiune prin centrul municipiului Fălticeni. Prima oprire a fost la Spitalul Municipal, unde preoţii s-au rugat pentru sănătatea bolnavilor internaţi în această unitate sanitară, dar şi pentru cei care se ocupă de vindecarea celor aflaţi în suferinţă. Următorul popas a fost la Biserica “Adormirea Maicii Domnului”, preoţii rugându-se pentru locuitorii urbei de pe Şomuz, la fel cum au făcut-o şi în faţa Primăriei Fălticeni, loc în care au fost rostite şi rugăciuni pentru cei ce conduc oraşul şi pentru funcţionarii care se află în slujba cetăţenilor din această localitate. Procesiunea cu moaştele Sfinţilor Epictet şi Astion s-a oprit şi în faţa Catedralei “Învierea Domnului”, unde s-au citit rugăciuni pentru cei adormiţi care sunt îngropaţi în cimitirele Fălticeniului.

Pe tot traseul un preot i-a binecuvântat pe credincioşi cu apă sfinţită, fiind stropite şi locuinţele, dar şi câteva clădiri de interes public, cum ar fi Piaţa agroalimentară, Poliţia Municipiului Fălticeni, Grădiniţa „Pinocchio”, Spitalul Municipal, Muzeul de Artă “Ion Irimescu”, Ambulatoriul de Specialitate, Biserica “Adormirea Maicii Domnului”, Parchetul, Primăria municipiului Fălticeni, Judecătoria Fălticeni. 

Programul liturgic dedicat acestei sărbători a început în seara zilei de 19 iulie cu slujba Vecerniei unită cu Litia, oficiată în casa de prăznuire, Biserica „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul” fiind în lucrări de reparaţii, şi a continuat în ziua de pomenire a Sfântului Prooroc cu slujba Utreniei, a Acatistului şi Sfânta Liturghie oficiată de un sobor de preoţi. După rostirea pericopei evanghelice, preotul paroh Ionel Marian a adresat un cuvânt de învăţătură în care a evidenţiat personalitatea Sfântului Profet Ilie Tesviteanul. 

Sfântul Proroc Ilie este considerat ocrotitorul recoltelor şi a rămas în istoria Bisericii Ortodoxe ca un exemplu de credinţă şi curaj demn de urmat. Acest sfânt a fost ales ocrotitor al acestui ţinut încă din anul 1430, când a luat fiinţă biserica Sfântul Ilie.

Părticelele din moaştele Sfinţilor Epictet şi Astion au fost dăruite în urmă cu 14 ani de Înalt Preasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, cu prilejul vizitei pe care Înalt Preasfinţia Sa a întreprins-o la Fălticeni. Sfinţii Epictet şi Astion sunt cei mai vechi martiri din ţara noastră primind moartea martirică în cetatea Halmyris, vechea cetate creştină aşezată pe malurile Dunării ce se numea în antichitate Almyra.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Procesiune religioasă de Sfântul Ilie, la Fălticeni.
 Vizualizări articol: 1516 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Procesiune religioasă de Sfântul Ilie, la Fălticeni5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei