Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 7 iun 2019 - Anul XXIV, nr. 131 (7132)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

Stimulare

Al 11-lea premiu „Manaz” i-a fost acordat, ieri, unui elev de clasa a XII-a de la Colegiul „Nicu Gane” Fălticeni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cel de-al 11-lea premiu special „Manaz” i-a fost acordat, ieri, elevului Sabin Vişan, din clasa a XII-a Filologie a Colegiului Naţional „Nicu Gane” din Fălticeni. Sabin se pregăteşte pentru admiterea la Universitatea de Medicină şi Farmacie şi întruneşte din plin condiţiile pentru premiul de 500 de lei acordat de Cornel Manaz în acest an şcolar pentru 11 liceeni: medie generală peste 8.00 – Sabin are peste 8.50, media 10 la purtare, fără absenţe nemotivate şi situaţie financiară dificilă.

Premiul i-a fost acordat lui Sabin Vişan în prezenţa directorului colegiului, Cristina Nechifor, şi a dirigintelui său, Dan Cojocaru.

Tot ieri, Cornel Manaz s-a întâlnit la Fălticeni şi cu elevi din clasele IX-XI de la Colegiul „Vasile Lovinescu”, la invitaţia acestora, de a participa la o dezbatere a cărţii „Copiii din tren coboară la prima”, a scriitorului Florin Haidamac, roman care îl are ca personaj principal pe Cornel Manaz.

Întâlnirea a fost moderată de directorul adjunct al liceului, Mihaela Acatrinei, şi de preotul Bogdan Feştilă, ambii profesori de limba şi literatura română. La manifestare au fost prezenţi, de asemenea, alţi profesori de limba română din liceul care are peste 1.600 de elevi.

Preotul-profesor Bogdan Feştilă a vorbit despre „funcţia emotivă” a acestui roman, precum şi despre „fenomenul social al lecturii” creat de „Copiii din tren coboară la prima” în rândul comunităţii liceenilor din Fălticeni. „Personajul Cornel Manaz, cel care este acum în faţa noastră, este un simbol al copilului abandonat în orfelinat. Copiii din tren sunt toţi copiii pe care noi, adulţii, îi abandonăm în trenul vieţii”, a spus profesorul. El le-a recomandat lectura cărţii atât adulţilor, cât mai ales adolescenţilor în pragul maturităţii, elevilor de clasa a XII-a, datorită „efectului de catarsis pe care îl are asupra celui care o citeşte”. „Cel care citeşte acest roman se purifică, dobândeşte o virtute numită discernământ. Este o lectură benefică adolescenţilor zilelor noastre”, a afirmat preotul, care a apreciat că autorul Florin Haidamac este „un scriitor de mare talent”, care a dat dovadă de curaj „schimbând macazul, de la literatura SF, către o carte total atipică”.

În partea a doua a întâlnirii, liceenii au stat de vorbă cu Cornel Manaz, adresându-i întrebări deloc uşoare: „Ce v-a motivat să nu renunţaţi la şcoală, să nu vă apucaţi de băut sau de droguri?”, „Vă urâţi părinţii pentru că v-au abandonat?”, „Cum vi s-au părut fraţii, atunci când i-aţi cunoscut?”, „Poţi să înveţi mai mult de la străini decât de la părinţi?”, „Puteţi să-i spuneţi mamei, <mamă>?”, „Ce aţi simţit când aţi devenit personaj de roman?” etc.

Întrebările au continuat şi în timpul sesiunii de autografe, adolescenţii arătând o vie curiozitate pentru calea urmată de Cornel Manaz pentru a lăsa în urmă condiţia de orfan în grija statului.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Al 11-lea premiu „Manaz” i-a fost acordat, ieri, unui elev de clasa a XII-a de la Colegiul „Nicu Gane” Fălticeni.
 Vizualizări articol: 1518 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Al 11-lea premiu „Manaz” i-a fost acordat, ieri, unui elev de clasa a XII-a de la Colegiul „Nicu Gane” Fălticeni0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei