Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 20 mar 2019 - Anul XXIV, nr. 66 (7067)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Întrebări legitime

Deputatul Ioan Balan condamnă faptul că angajaţii din construcţii nu mai au calitatea de asigurat la Pilonul 2 de pensii

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Deputatul PNL de Suceava Ioan Balan a condamnat actuala guvernare pentru modul cum gestionează Pilonul 2 de pensii. Potrivit parlamentarului sucevean, peste 120.000 de angajați din sectorul construcții nu mai au, începând cu data de 1 ianuarie 2019, calitatea de participant la Pilonul 2 de pensii, deși oamenii doresc în continuare să contribuie la pensiile administrate privat.

„S-au dat constant asigurări că nimeni nu va atenta la cea mai sigură și echitabilă formă de pensie – pensia bazată pe contributivitatea participanților la Pilonul 2 de pensii, administrată privat. La acest sistem de pensii au contribuit, în ultimii 11 ani de la constituire, mai bine de 7,2 milioane de angajați, activele acumulate în conturile private ajungând la peste 48 de miliarde de lei”, a arătat Ioan Balan.

Deputatul liberal s-a adresat ministrului Muncii şi Justiţiei Sociale, Marius Constantin Budăi, fost director al Casei Naţionale de Pensii Publice, pentru a remedia situaţia, în condiţiile în care cunoaşte exact cum stă situaţia.

Mai exact, prin OUG nr.114/2018 a fost modificată Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, astfel încât la art.1381 s-au prevăzut prevederi speciale pentru sectorul construcțiilor, dintre care amintim pe cea cu privire la pensiile administrate privat: „În perioada 1 ianuarie 2019 - 31 decembrie 2028 inclusiv, pentru persoanele fizice care realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor realizate în baza contractelor individuale de muncă încheiate cu angajatori care desfăşoară activităţi în sectorul construcţii şi care se încadrează în condiţiile prevăzute la art. 60 pct. 5, cota contribuţiei de asigurări sociale prevăzută la art. 138 lit. a) se reduce cu 3,75 puncte procentuale”.

„În declarații oficiale, ministrul Finanțelor Publice a declarat că așa-zisa facilitate fiscală va fi compensată de către Guvern, de la bugetul de stat, iar contribuțiile cuvenite angajaților vor fi virate în continuare la Pilonul 2. Față de această situație vă solicit, domnule ministru, să precizați motivul pentru care angajaților din sectorul construcțiilor li s-a obstrucționat dreptul de a participa la pensiile din Pilonul 2 și vă solicit să spuneți dacă la nivelul Ministerului Muncii sau al Guvernului există vreo intenție de a înlătura cauzele prin care angajații din domeniul construcțiilor au fost excluși de la acest sistem de pensii”, sunt aspectele pe care Ioan Balan le vrea lămurite de ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Deputatul Ioan Balan condamnă faptul că angajaţii din construcţii nu mai au calitatea de asigurat la Pilonul 2 de pensii.
 Vizualizări articol: 1876 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 4 voturi
Deputatul Ioan Balan condamnă faptul că angajaţii din construcţii nu mai au calitatea de asigurat la Pilonul 2 de pensii4.054

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei