Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 20 mar 2019 - Anul XXIV, nr. 66 (7067)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Luna Pădurii

Elevii Seminarului Teologic au plantat puieţi pe aproape un hectar, pe terenurile Ocolului Silvic Bisericesc Ilişeşti

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În urmă cu câteva zile au demarat plantările de puieţi pe suprafeţe din cadrul Ocolului Silvic Bisericesc Ilişeşti. Simbolic Luna Pădurii începe în jurul datei de 15 martie, iar în urma unei ierni clasice ca perioadă, temperaturi şi zăpadă, se pare că zilele de primăvară s-au instalat deja în zona noastră, permiţând ieşirea în teren pentru începerea activităţii de plantare. În cadrul Ocolului Silvic Bisericesc Ilişeşti plantările au început săptămâna trecută, iar în cursul zilei de marţi elevii Seminarului Teologic Liceal Ortodox ”Mitropolit Dosoftei” din Suceava au plantat puieţi în cadrul Cantonului Silvic Baranca.

Şeful Ocolului Silvic Bisericesc Ilişeşti, inginer Vasilică Vasilovschi, ne-a relatat: ”Astăzi vom planta în acest areal o suprafaţă de 0,8 hectare cu 4.000 de puieţi de molid, brad, fag, paltin şi frasin. Aceste acţiuni de împădurire vor continua în perioada următoare, până când vom finaliza programul de împăduriri pentru acest an pe o suprafaţă de 7,5 hectare de teren, pe care vom planta 30.000 de puieţi. Compoziţia de regenerare, care e dată de normele tehnice şi de amenajamentele silvice în vigoare, e formată în această zonă din brad, molid, fag şi paltin. De dimineaţă i-am instruit pe elevii seminarului privind normele de securitate în muncă, în prealabil fiind făcută o pregătire de bază în privinţa modalităţii de plantare. Noi am trasat liniile rândurilor de puieţi care urmează a se planta şi treaba merge în condiţii foarte bune, copiii învăţând aici ce înseamnă efectiv munca de înfiinţare a unei plantaţii.”

 

Acţiunea de plantare se desfăşoară în cadrul unui parteneriat între Seminarul Teologic Suceava şi Ocolul Silvic Bisericesc Ilişeşti

Munca de plantare a început marţi dimineaţă, sub supravegherea personalului silvic şi a profesorilor de la Seminarul Teologic. Elevii din mai multe clase ale seminarului, între care majoritatea din anul terminal, au fost instruiţi despre necesitatea împăduririi şi modul de lucru în teren.

”În mare parte natura se reface singură, noi numai o ajutăm. Dar trebuie să o ajutăm din când în când, mai ales că se taie foarte mult”, ne-a spus Gabriel Ursachi, elev la seminar, iar colegul său Serafim Pavliuc a completat: ”Da, e o problemă cu tăiatul, căci mulţi uită că de unde au tăiat mai trebuie să şi planteze.” Echipamentul de lucru a fost asigurat de către reprezentanţii ocolului, care au supravegheat alături de profesori bunul mers al acţiunii.

Ionuţ Silvestru Ţurcă, preot profesor al Seminarului Teologic Suceava şi diriginte al clasei a XII-a, ne-a relatat: ”Ne-am gândit că dincolo de preocupările noastre preponderent teologice, o ieşire în natură nu le-ar strica băieţilor, cu atât mai mult cu cât este şi o experienţă şi punerea în practică a unor idei pe care noi le discutăm la orele de seminar, precum aceea că omul nu este stăpânul naturii. Omul este în primul rând slujitorul ei sau preotul ei, dacă vrea să trăiască frumos, într-un cadru şi ambient dăruit de Dumnezeu omului nu numai pentru exploatare. E de bun augur pentru copii, care conştientizează că trebuie să fim responsabili pentru a avea un mediu sănătos şi frumos în care să trăim. Acţiunea are loc în cadrul unui parteneriat între Seminarul Teologic şi Ocolul Silvic Bisericesc Ilişeşti, după ce am mai participat la asemenea acţiuni şi băieţii chiar fac treabă.”

Pentru sprijinul acordat Ocolul Silvic Bisericesc Ilişeşti le-a asigurat voluntarilor o masă caldă, acţiunile de plantare urmând a se desfăşura în continuare în perioada care va urma. Ocolul Silvic Bisericesc Ilişeşti administrează 7.854,4 hectare de pădure, aparţinând unităţilor de cult din protopopiatele Suceava şi Rădăuţi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Elevii Seminarului Teologic au plantat puieţi pe aproape un hectar, pe terenurile Ocolului Silvic Bisericesc Ilişeşti.
 Vizualizări articol: 1411 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Elevii Seminarului Teologic au plantat puieţi pe aproape un hectar, pe terenurile Ocolului Silvic Bisericesc Ilişeşti5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei