În urmă cu câteva zile au demarat plantările de puieți pe suprafețe din cadrul Ocolului Silvic Bisericesc Ilișești. Simbolic Luna Pădurii începe în jurul datei de 15 martie, iar în urma unei ierni clasice ca perioadă, temperaturi și zăpadă, se pare că zilele de primăvară s-au instalat deja în zona noastră, permițând ieșirea în teren pentru începerea activității de plantare. În cadrul Ocolului Silvic Bisericesc Ilișești plantările au început săptămâna trecută, iar în cursul zilei de marți elevii Seminarului Teologic Liceal Ortodox ”Mitropolit Dosoftei” din Suceava au plantat puieți în cadrul Cantonului Silvic Baranca.
Șeful Ocolului Silvic Bisericesc Ilișești, inginer Vasilică Vasilovschi, ne-a relatat: ”Astăzi vom planta în acest areal o suprafață de 0,8 hectare cu 4.000 de puieți de molid, brad, fag, paltin și frasin. Aceste acțiuni de împădurire vor continua în perioada următoare, până când vom finaliza programul de împăduriri pentru acest an pe o suprafață de 7,5 hectare de teren, pe care vom planta 30.000 de puieți. Compoziția de regenerare, care e dată de normele tehnice și de amenajamentele silvice în vigoare, e formată în această zonă din brad, molid, fag și paltin. De dimineață i-am instruit pe elevii seminarului privind normele de securitate în muncă, în prealabil fiind făcută o pregătire de bază în privința modalității de plantare. Noi am trasat liniile rândurilor de puieți care urmează a se planta și treaba merge în condiții foarte bune, copiii învățând aici ce înseamnă efectiv munca de înființare a unei plantații.”
Acțiunea de plantare se desfășoară în cadrul unui parteneriat între Seminarul Teologic Suceava și Ocolul Silvic Bisericesc Ilișești
Munca de plantare a început marți dimineață, sub supravegherea personalului silvic și a profesorilor de la Seminarul Teologic. Elevii din mai multe clase ale seminarului, între care majoritatea din anul terminal, au fost instruiți despre necesitatea împăduririi și modul de lucru în teren.
”În mare parte natura se reface singură, noi numai o ajutăm. Dar trebuie să o ajutăm din când în când, mai ales că se taie foarte mult”, ne-a spus Gabriel Ursachi, elev la seminar, iar colegul său Serafim Pavliuc a completat: ”Da, e o problemă cu tăiatul, căci mulți uită că de unde au tăiat mai trebuie să și planteze.” Echipamentul de lucru a fost asigurat de către reprezentanții ocolului, care au supravegheat alături de profesori bunul mers al acțiunii.
Ionuț Silvestru Țurcă, preot profesor al Seminarului Teologic Suceava și diriginte al clasei a XII-a, ne-a relatat: ”Ne-am gândit că dincolo de preocupările noastre preponderent teologice, o ieșire în natură nu le-ar strica băieților, cu atât mai mult cu cât este și o experiență și punerea în practică a unor idei pe care noi le discutăm la orele de seminar, precum aceea că omul nu este stăpânul naturii. Omul este în primul rând slujitorul ei sau preotul ei, dacă vrea să trăiască frumos, într-un cadru și ambient dăruit de Dumnezeu omului nu numai pentru exploatare. E de bun augur pentru copii, care conștientizează că trebuie să fim responsabili pentru a avea un mediu sănătos și frumos în care să trăim. Acțiunea are loc în cadrul unui parteneriat între Seminarul Teologic și Ocolul Silvic Bisericesc Ilișești, după ce am mai participat la asemenea acțiuni și băieții chiar fac treabă.”
Pentru sprijinul acordat Ocolul Silvic Bisericesc Ilișești le-a asigurat voluntarilor o masă caldă, acțiunile de plantare urmând a se desfășura în continuare în perioada care va urma. Ocolul Silvic Bisericesc Ilișești administrează 7.854,4 hectare de pădure, aparținând unităților de cult din protopopiatele Suceava și Rădăuți.



