Căminul Colegiului Tehnic „Samuil Isopescu” din municipiul Suceava va fi închis, de astăzi, pentru efectuarea de urgență a dezinsecției, după ce aici au fost descoperite ploșnițe. Direcția de Sănătate Publică Suceava a solicitat, ieri, școlii să elibereze toate spațiile care aparțin unității de învățământ deoarece substanțele care se folosesc sunt toxice. „Dezinsecția va fi efectuată obligatoriu de către o firmă specializată, care în prealabil va solicita DSP Suceava avizul pentru substanța pe care o va utiliza. Se vor efectua două acțiuni de dezinsecție la interval de 48 de ore, cu respectarea tuturor măsurilor de precauție recomandate în fișa tehnică a produsului ce va fi utilizat. Instituția noastră a informat Inspectoratul Școlar Județean Suceava și unitatea de învățământ, care a inițiat deja procedurile recomandate”, a informat purtătorul de cuvânt al DSP, Bianca Bighiu.
Directorul CT „Samuil Isopescu”, Amalia Popescu, a declarat ieri că a început demersurile la celelalte unități școlare din municipiul Suceava pentru cazarea temporară a celor 74 de elevi și studenți care locuiesc în căminul colegiului. Este vorba despre 44 de elevi și 30 de studenți ai Universității „Ștefan cel Mare” Suceava, din țară și din Republica Moldova. „Închidem căminul de miercuri, după ce ies copiii de la ore. Am telefonat la Liceul nr.1, ne pot ajuta cu câteva locuri, însă insuficient pentru câte avem noi nevoie”, a spus necăjită profesoara Popescu.
Chiar dacă ploșnițe au fost descoperite doar la etajul I, va fi supusă procedurii de dezinsecție întreaga clădire. Mai mult, având în vedere circulația celor cazați în cămin, DSP a solicitat să fie efectuată în weekend dezinsecția și în celelalte spații care aparțin colegiului, respectiv liceul și cantina.
Operațiunea de îndepărtare a ploșnițelor poate fi de lungă durată, comparativ cu măsurile împotriva altor insecte precum gândacii de bucătarie, furnicile sau păianjenii deoarece ploșnițele se ascund în locuri greu accesibile, în zonele din jurul patului și în saltele, dar pot migra și în fisurile din tencuială, în scaune, dulapuri, în prize, în telefoane, computere sau televizoare. Adulții de ploșniță care nu intră în contact cu insecticidul nu vor muri și pot depune unul, două ouă pe zi. Totodată, ouăle de ploșniță nu sunt distruse de insecticide.
Ploșnițele sunt active mai ales noaptea și se hrănesc din sângele gazdelor umane fără ca acestea să poată simți efectele imediat. Mușcăturile sunt iritante și în cazuri severe pot provoca alergii.