Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 8 mar 2019 - Anul XXIV, nr. 56 (7057)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

În municipiul Suceava

Campanie de alungare a ciorilor din parcuri și de prin cartiere

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Începând de săptămâna viitoare, în municipiul Suceava va fi demarată o campanie de alungare a ciorilor care și-au făcut cuiburi în parcuri, dar și în copacii de printre blocuri.

„Din 15 martie vom începe campania contra ciorilor, în principal în parcurile din municipiu, iar apoi și prin cartiere, în baza solicitărilor pe care le adunăm și le centralizăm în această perioadă. Am anunțat asociațiile de proprietari de acest demers al nostru, avem deja solicitări de la câteva, dar și cetățenii ne pot semnala la Direcția Domeniului Public zonele unde ar fi necesare intervenții, care se fac prin doborârea cuiburilor pe care le-au făcut, pentru depunerea ouălor”, a precizat viceprimarul Marian Andronache.

Operațiunea necesită folosirea unui utilaj cu braț de lucru la înălțime, cu care se ajunge la crengile pe care ciorile și-au făcut cuiburi, pentru a fi tăiate cu drujba, încât păsările nu au de ce să mai revină acolo.

Acțiunile de acest gen sunt executate periodic, fiind singura metodă care s-a dovedit eficientă  până acum, pentru îndepărtarea gălăgioaselor păsări, care fac și multă mizerie, din zonele publice intens circulate.

 

Sterilizarea chimică a ciorilor și porumbeilor, o posibilă soluție

„În parcuri am cam reușit să scăpăm de ele, dar au migrat spre alte zone. S-au adăpostit la Spital, la Stațiune, în lunca Sucevei, zone în care nu avem cum interveni, pentru că nu aparțin domeniului public al municipiului. Recent a venit reprezentantul unei firme cu o soluție de sterilizare a ciorilor și porumbeilor, prin intermediul hranei pe care ar trebui să le-o administrăm, dar programul de reducere a populației acestor păsări este unul pe termen lung, cinci ani, la finele cărora nu avem o garanție clară a rezultatului obținut. Analizăm încă această propunere, dar parcă nu am dori să facem un astfel de program pilot pe banii noștri. În privința porumbeilor din Centru, deși sunt frumoși, produc mult deranj celor din zonă, dar mai ales fac foarte multă mizerie și distrugeri acoperișurilor clădirilor, iar cea mai facilă soluție de îndepărtare a lor ar fi să nu mai fie hrăniți de oameni”, a adăugat Marian Andronache.

Problema ciorilor, care nu au dușmani naturali și trăiesc foarte mult, a fost abordată

anterior cu fel și fel de metode, fără rezultate notabile.

Într-o perioadă, în parcurile municipiului au fost organizate vânători de ciori, care s-au dovedit a fi destul de costisitoare, fără a avea eficienţa dorită, pentru că doar câteva zeci de exemplare erau doborâte, în vreme ce restul „croncănitoarelor”, speriate de împuşcături, reveneau după câteva ore.

O altă încercare, soldată tot cu un eşec, a fost cea de îndepărtare a ciorilor cu ajutorul unui aparat cu ultrasunete, montat în Parcul Central, care mai mult îi deranja pe cei care veneau acolo să se relaxeze, decât pe păsări. În cele din urmă, aparatul a fost scos din uz, fiind căutate alte soluţii mai eficiente.

O altă variantă, care nu a fost aplicată însă, era de folosire a alpiniştilor pentru doborârea cuiburilor de ciori, numai că propunerea acestora a fost considerată prea scumpă, numai pentru un singur cuib doborât, la vremea respectivă solicitându-se câte 9 euro, la care se mai adăuga şi TVA-ul.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Campanie de alungare a ciorilor din parcuri și de prin cartiere.
 Vizualizări articol: 2434 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Campanie de alungare a ciorilor din parcuri și de prin cartiere0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei