Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 8 mar 2019 - Anul XXIV, nr. 56 (7057)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

De Ziua Universităţii

Jurnalista şi scriitoarea basarabeancă Irina Nechit din nou la Suceava, după 24 de ani

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Scriitoarea, traducătoarea şi jurnalista din Republica Moldova Irina Nechit, membră a Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova şi din România, şi-a lansat volumul de interviuri „Malul stâng întreabă malul drept”, la biblioteca Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava, în cadrul manifestărilor „Omul şi Cartea”. Scriitoarea basarabeancă a declarat că a acceptat cu bucurie invitaţia de a participa la eveniment, mai ales că nu a mai fost la Suceava din 1995, iar la universitate, niciodată. Ea a vorbit despre condiţia oamenilor de cultură din Republica Moldova, care au cele mai mici salarii, mai mici chiar decât muncitorii „la negru”, ceea ce-i face ca de multe ori să se simtă „supăraţi”, „damnaţi”, „condamnaţi” „în Basarabia noastră”, „şi atunci ne prind gânduri de ducă, de a ne desprinde din locul acela”. Irina Nechit a spus că în drum spre Suceava a comparat localităţile prin care a trecut şi feţele oamenilor întâlniţi cu ceea ce a văzut în urmă cu 24 de ani şi mesajul ei a fost „Bucuraţi-vă de schimbările luminoase care s-au întâmplat în aceşti ani”.

Despre scriitorii români din Basarabia, prof.univ.dr. Mircea Diaconu, prorector al USV, a afirmat că sunt pe nedrept uitaţi, deşi sunt „scriitori de primă mărime”. Profesorul Diaconu a subliniat că spre deosebire de scriitorii din România, scriitorii români din Basarabia au marele avantaj de a cunoaşte literatura rusă şi a întregului spaţiu ex-sovietic „în limba în care a fost scrisă”. „Este un privilegiu să o avem azi aici pe Irina Nechit”, a spus universitarul sucevean şi a întrebat retoric, referitor la titlul cărţii „Malul stâng întreabă malul drept”, „Şi ce răspunde malul drept?”. „Tace, e orb”, a punctat prof. Diaconu.

La rândul său, prof.univ.dr. DHC Sanda-Maria Ardeleanu, organizatoarea evenimentului, a arătat că în cei peste 20 de ani de când are legături cu spaţiul universitar din Republica Moldova a constatat că „românii de dincolo de Prut sunt foarte creativi şi foarte buni comunicatori”, iar tinerii basarabeni, studenţii „au curajul să pună întrebări”.

„Noi învăţăm de la ei”, a spus prof. Ardeleanu, care a precizat că USV are cel mai mare număr de studenţi basarabeni dintre toate universităţile din România, aproximativ 900.

Dacă despre proza Irinei Nechit au vorbit profesorii Sanda-Maria Ardeleanu şi Mircea Diaconu, poezia ei a fost „comentată” de conf. univ. dr. Mariana Boca. În lectura conferenţiarului Mariana Boca, publicul a avut ocazia să asculte versuri remarcabile.

La manifestare au mai participat scriitorul Mihai Sultana Vicol, studenţi de pe ambele maluri ale Prutului şi Grupul de Iniţiativă al Românilor din Basarabia – GIRB, condus de Aliona Gumeniţă.

Irina Nechit a debutat cu volumul de poezie „Şarpele mă recunoaşte”, apărut la Editura Hyperion din Chişinău, în anul 1992, a fost premiată de Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova pentru volumele de poezie „Şarpele mă cunoaşte”, „Cartea rece” şi „Un viitor obosit”.

Irina Nechit s-a remarcat şi ca dramaturg. Pentru cartea „Godot eliberatorul” i s-a acordat Premiul UNITEM pentru critică teatrală. În anul 2018, piesa „Sfaturile Melaniei” a fost montată la teatre din Bucureşti. La Gala Uniunii Teatrale din Republica Moldova, 2018, „Sfaturile Melaniei” a obţinut Premiul pentru cea mai bună piesă contemporană. În acelaşi an, a fost publicată, la Editura Junimea, Iaşi, cartea de interviuri „Malul stâng întreabă malul drept”.

Irina Nechit este cunoscută şi peste hotarele Basarabiei, participând la numeroase festivaluri de literatură, colocvii, saloane de carte din România, Franţa, Germania, Slovacia, Lituania, Letonia, Italia, Slovenia, Bulgaria şi Austria, promovând limba, cultura şi valorile din spaţiul românesc.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Jurnalista şi scriitoarea basarabeancă Irina Nechit din nou la Suceava, după 24 de ani.
 Vizualizări articol: 1353 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Jurnalista şi scriitoarea basarabeancă Irina Nechit din nou la Suceava, după 24 de ani5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei