Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 2 mar 2019 - Anul XXIV, nr. 51 (7052)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Realităţi

La instanţele sucevene se lucrează cu oameni lipsă şi dotări mai vechi de zece ani

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Instanţele de pe raza Curţii de Apel Suceava îşi desfăşoară activitatea în condiţii improprii din mai multe puncte de vedere. Pe de o parte, spaţiile pentru desfăşurarea activităţii acoperă doar 67% din necesar, în timp ce numărul oamenilor cu care se lucrează este mai mic decât ar fi necesar.

De asemenea, lipsa dotărilor necesare este un alt factor care influenţează bunul mers al activităţii, 70% din servere şi 100% din scanere fiind mai vechi de 10 ani.

„Deşi trăim într-o epocă a informatizării, în care transferul rapid de informaţii nu mai reprezintă doar o posibilitate ci şi o necesitate, reclamată tot mai frecvent atât de societatea civilă, cât şi de sistemul judiciar, angajamentul ordonatorului principal de credite cu privire la implementarea dosarului electronic a rămas doar la nivel declarativ. Deşi instanţele au încercat să suplinească această lipsă de reacţie, iar echipe creative de informaticieni de la Curtea de Apel Cluj sau Tribunalul Arad au implementat programe informatice, preluate apoi de multe alte instanţe, uniformizarea acestora la nivelul întregii ţări doar prin eforturile proprii, este imposibilă în lipsa fondurilor necesare”, se arată în bilanţul dat publicităţii de Curtea de Apel Suceava.

 

Lipsa grefierilor şi a grefierilor arhivari, o problemă acută

Potrivit acestui document, numărul insuficient de personal auxiliar se resimte din ce în ce mai acut în condiţiile în care complexitatea muncii în sistemul judiciar este în continuă creştere.

„Deşi un deziderat al sistemului judiciar a fost acela de a asigura un raport de 2 grefieri de şedinţă pentru un judecător, la instanţele din circumscripţie nu s-a reuşit nici măcar asigurarea unui raport de 1,5/1. Chiar şi aşa, având în vedere multitudinea atribuţiilor administrative pe care le au grefierii în instanţe, cele mai multe excedând activităţii de judecată propriu-zise, rareori se poate asigura măcar stabilitatea unei echipe grefier-judecător. Schemele de personal nu au mai fost modificate de foarte mult timp, ultima majorare în ceea ce priveşte schemele de grefieri având loc în anul 2016, când instanţelor din circumscripţie le-au fost repartizate 7 posturi de grefier. Faţă de un număr de 19 posturi de judecător cu care s-au mărit schemele în acelaşi an, observăm că asigurarea unui raport grefier/judecător nu a constituit un deziderat pentru factorul de decizie”, se mai menţionează în bilanţul Curţii de Apel Suceava.

Probleme sunt şi în privinţa grefierilor arhivari, numărul acestora fiind mai mic decât s-ar cuveni. În acest sens, trebuie menţionat că Judecătoria Suceava are 6 posturi de grefieri arhivari la un volum de activitate de 17.494 de dosare, iar Judecătoria Rădăuţi, un număr de 4 grefieri arhivari la un volum de 10.848 de dosare, şi exemplele pot continua.

„Evident că în asemenea condiţii de muncă gradul de satisfacţie profesională şi starea de bine a personalului, raportat la tot ceea ce implică locul de muncă, riscă să tindă spre cote foarte scăzute, ceea ce poate conduce către lipsă de implicare şi o disponibilitate din ce în ce mai scăzută la efort suplimentar. Efectele se vor traduce în timp într-un nivel de performanţă din ce în ce mai scăzut, aşa încât este de apreciat tot efortul pe care personalul îl depune în activitate, aspect care reiese din rezultatele foarte bune obţinute de-a lungul timpului. Astfel, în ultimii cinci ani instanţa a realizat mereu un grad de performanţă foarte ridicat, indicatorii de performanţă instituiţi în vederea măsurării eficienţei activităţii instanţelor fiind doar <Eficient> (2017) şi <Foarte eficient> (2014, 2015, 2016 şi 2018)”, este concluzia conducerii Curţii de Apel Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului La instanţele sucevene se lucrează cu oameni lipsă şi dotări mai vechi de zece ani.
 Vizualizări articol: 3154 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
La instanţele sucevene se lucrează cu oameni lipsă şi dotări mai vechi de zece ani5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei