Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 21 feb 2019 - Anul XXIV, nr. 43 (7044)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Sprijin

Casa de Pensii Suceava a plătit anul acesta aproape 1.200 de ajutoare de deces

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Casa Judeţeană de Pensii Suceava a plătit anul acesta aproape 1.200 de ajutoare de deces. Directorul executiv al instituţiei, Constantin Boliacu, a explicat că potrivit prevederilor art.125 alin.1 din Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, în cazul decesului asiguratului sau al pensionarului, beneficiază de ajutor de deces o singură persoană care face dovada că a suportat cheltuielile ocazionate de deces şi care poate fi după caz, soţul supravieţuitor, copilul, părintele, tutorele, curatorul sau, în lipsa acestora, oricare persoană care face această dovadă. Constantin Boliacu a mai spus că pe de altă parte, potrivit dispoziţiilor art.126 din aceeași lege, asiguratul sau pensionarul beneficiază de ajutor de deces în cazul decesului unui membru de familie care nu era asigurat sau pensionar la data decesului.

„Aşadar, ajutorul de deces este un drept de asigurări sociale acordat asiguraţilor şi pensionarilor sistemului public de pensii, astfel încât, în ambele cazuri, prevăzute de lege, acordarea ajutorului de deces este condiţionată de calitatea de asigurat sau pensionar a persoanei decedate, respectiv calitatea de asigurat sau pensionar a persoanei care încasează ajutor de deces, în situaţia prevăzută la art.126 din Legea nr.263/2010”, a explicat directorul executiv al Casei de Pensii Suceava. Constantin Boliacu a spus că până la adoptarea legilor anuale bugetare, la acordarea prestaţiilor începând cu data de 1 ianuarie 2019, se vor aplica prevederile Legii nr. 3/2018 privind  bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2018 şi ale Legii nr. 2/2018 privind bugetul de stat. Boliacu a spus că în prezent, cuantumul ajutorului de deces  este de 4.162 de lei, în cazul decesului asiguratului sau pensionarului și de 2.081 de lei în cazul decesului unui membru de familie al asiguratului sau pensionarului.

 

Documentele necesare pentru obţinerea ajutoarelor de deces

Constantin Boliacu a explicat că documentele  necesare pentru obţinerea ajutorului de deces sunt următoarele: cerere pentru acordarea ajutorului de deces, certificatul de deces (original şi copie), act de identitate al solicitantului (original şi copie), acte de stare civilă ale solicitantului, din care să rezulte gradul de rudenie cu decedatul, sau, după caz, actul care atestă calitatea de tutore, curator, mandatar (original şi copie), dovada că solicitantul a suportat cheltuielile ocazionate de deces (original şi copie) și o copie cupon de pensie al persoanei decedate.

De asemenea, în cazul în care persoana decedată avea calitatea de salariat, se vor depune următoarele acte: cerere pentru acordarea ajutorului de deces, certificat de deces (original si copie), act de identitate al solicitantului (original şi copie); acte de stare civilă ale solicitantului, din care să rezulte gradul de rudenie cu decedatul, sau, după caz, actul care atestă calitatea de tutore, curator, mandatar (original si copie), documente din care să rezulte că solicitantul a suportat cheltuielile de înmormântare (original si copie) și o adeverinţă de salariat şi extras Revisal, după caz.

Conform dispoziţiilor art.129 alin.1 din Legea nr.263/2010, ajutorul de deces se achită în termen de 3 zile lucrătoare de la solicitare. Constantin Boliacu a precizat că în perioada 3 ianuarie – 15 februarie, Casa Judeţeană de Pensii Suceava a plătit 1.160 ajutoare de deces, în sumă totală de aproape 4,7 milioane de lei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Casa de Pensii Suceava a plătit anul acesta aproape 1.200 de ajutoare de deces.
 Vizualizări articol: 1940 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Casa de Pensii Suceava a plătit anul acesta aproape 1.200 de ajutoare de deces0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei