Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 19 feb 2019 - Anul XXIV, nr. 41 (7042)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   8 imagini |   ø fişiere video

Trasee ocolite

Șeful Direcţiei pentru Cultură Suceava, despre „exportul” Chivotului Sfânt de la Siret: ”A fost scos ilegal din ţară”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Chivotul Sfânt de la Sinagoga Mare din Siret a fost scos ilegal din România, a declarat, ieri, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Suceava, Aurel Buzincu. Șeful Direcţiei pentru Cultură a explicat că, deşi chivotul nu a fost în mod oficial clasat ca obiect de patrimoniu, un export legal ar fi avut obligatoriu nevoie de avizul instituţiei pe care o conduce. „Orice obiect cu semnificaţie culturală, cu vechime, este susceptibil de a fi clasat. Exportatorul trebuie să treacă pe la noi (n.r. - Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Suceava), or el a ocolit traseul legal”, a declarat Aurel Buzincu.

Acesta a apreciat că, dacă a fost notificată casa de licitaţii care are Chivotul Sfânt din Siret la vânzare, sunt şanse mari de recuperare a acestuia, la fel cum s-a întâmplat şi în cazul celebrelor brăţări dacice. „Statul român le-a depistat şi le-a recuperat. La fel se poate proceda şi acum. Dar până la recuperare, rămâne fapta cuiva care a scos obiectul ilegal din ţară”, a mai spus directorul Buzincu.

Din informaţiile care există până acum, în anul 2016 o persoană din Germania i-a propus preşedintelui Comunităţii Evreilor din Rădăuţi, Igo Koffler, care are în grijă şi sinagoga din Siret, să repare Chivotul Sfânt şi s-a oferit să achite cheltuielile de restaurare. „Uşiţele principale erau rupte şi stâlpii erau legaţi cu sfoară. Am fost de acord”, a spus preşedintele evreilor rădăuţeni. Cel care a făcut restaurarea ar fi un botoşănean care se ocupă de recondiţionarea mobilierului vechi, lucrările s-au realizat în afara sinagogii, la atelierul acestuia, iar suma plătită de cetăţeanul german restauratorului ar fi „vreo 300 de euro”.

Igo Koffler a subliniat că n-a avut nici cea mai mică suspiciune în privinţa restaurării, ba chiar a apreciat cât de bine arată Chivotul Sfânt după ce a fost reinstalat în sinagogă. El a mai spus că nu-şi explică ce s-a întâmplat şi, mai ales, cum ar fi putut să treacă o piesă de asemenea dimensiuni - înălţime: 5,4 metri fără scări, lăţime: 1,4 metri în partea de jos, 2,2 metri în partea de sus; adâncime: 0,7 metri – frontiera în România şi, mai ales, în Israel. „Cum a ajuns în Israel, pe ce acte? De acolo trebuie începută ancheta”, crede Igo Koffler.

 

Chivotul sfânt este în continuare la vânzare pe site-ul  Casei de licitaţii Moreshet din Israel

Deocamdată, cercetările au început de aici, după ce Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România – Cultul Mozaic (FCER-CM) a depus, vineri, o plângere penală la Poliţia din Siret, după ce a constatat că în Sinagoga Mare din Siret Chivotul Sfânt (Aron Kodeş) a fost înlocuit cu un fals, iar cel original este scos la vânzare la o licitaţie programată pentru mâine, în Israel. Preşedintele FCER -CM, dr. Aurel Vainer, a informat, vineri, printr-un comunicat că a aflat „cu stupoare şi revoltă” că un site din Israel a anunţat luni, 11 februarie a.c., programarea unei licitaţii pentru vânzarea Chivotului Sfânt al Sinagogii din Siret.

„După verificările făcute de urgenţă de FCER-CM, inclusiv cu ajutorul unui expert, rezultă că există diferenţe între Aron Kodeş-ul original şi cel existent în prezent în Sinagoga din Siret. Concret, expertul a afirmat că <se poate susţine că piesa prezentă acum în Sinagogă este o altă piesă decât cea originală>”.

Totodată, pentru a evita vânzarea unei valoroase piese aparţinând atât patrimoniului iudaic, cât şi celui naţional român, a fost transmisă în Israel o solicitare de blocare a licitaţiei, dar până ieri după-amiază chivotul nu fusese retras de la vânzare, conform site-ului Casei de licitaţii Moreshet http://moreshet-auctions.com/the-beautiful-aron-kodesh-of-the-great-synagogue-of-siret-in-romaniabeginning-of-the-19th-century-a-museum-worthy-item-of-extreme-historic-value.

Preţul de pornire pentru „piesa demnă de muzeu, de valoare istorică extremă", care datează de la începutul secolului al XIX-lea, este de 35.000 de dolari. Pe aceeaşi pagină mai scrie că „într-o operaţiune complexă şi după mari eforturi, chivotul a fost adus în Israel acum câteva luni şi este acum aici în toată splendoarea sa”, cu „defecte şi imperfecţiuni minore”, dar „starea generală este bună”.

Preşedintele FCER-CM, dr. Aurel Vainer, a mai spus că „în funcţie de evoluţia verificărilor, vor fi sesizate şi organele israeliene abilitate prin lege să întreprindă o astfel de anchetă penală pe teritoriului statului Israel”.

Mai trebuie spus că publicaţia care a scris prima despre vânzarea chivotului de la Siret, Jewish Heritage Europe, https://jewish-heritage-europe.eu/2019/02/11/romania-ark-of-historic-synagogue-dismantled/, a afirmat că în corespondenţa pe care a avut-o cu Casa Moreshet, aceasta a spus că Aron Kodeş-ul original a fost înlocuit cu o replică în urmă cu trei ani şi că are documentaţia privind vânzarea.

Cercetările în acest caz au fost preluate de Serviciul de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava.

Sinagoga Mare din Siret este unul dintre cele mai vechi lăcaşe de cult evreieşti din nordul Moldovei, fiind construită în anul 1840.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Șeful Direcţiei pentru Cultură Suceava, despre „exportul” Chivotului Sfânt de la Siret: ”A fost scos ilegal din ţară”.
 Vizualizări articol: 2226 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Șeful Direcţiei pentru Cultură Suceava, despre „exportul” Chivotului Sfânt de la Siret: ”A fost scos ilegal din ţară”0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei