Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 16 nov 2018 - Anul XXIII, nr. 259 (6969)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Investiţii

Proiect de aproape 27 de milioane de lei pentru reabilitarea şi modernizarea sistemului de termoficare din Vatra Dornei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Centrala termică şi reţelele de termoficare din municipiul Vatra Dornei vor fi reabilitare printr-un proiect cu o valoare de aproape 27 de milioane de lei. Primarul din Vatra Dornei, Ilie Boncheş, a declarat că pentru investiţiile în reabilitarea sistemului de alimentare centralizată cu căldură a municipiului, pe 1 noiembrie 2018 a fost semnat contractul pentru proiectare şi execuţie a lucrărilor. El a spus că firma care a câştigat licitaţia este SC Elsaco Electronic SRL Botoşani. Valoarea contractului este de 26.894.000 de lei, durata de execuţie fiind de 12 luni.

Ilie Boncheş a precizat că lucrările se realizează în cadrul Proiectului „Reabilitarea sursei şi a reţelei de transport şi distribuţie energie termică în municipiul Vatra Dornei”, în valoare de 27.198.138 de lei, pentru care s-a încheiat contractul de finanţare cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice în cadrul programului ”Termoficare 2006-2020 căldură şi confort”. El e precizat că în cadrul acestui proiect Primăria Vatra Dornei are o contribuţie proprie de 30% din total, respectiv o sumă de aproximativ opt milioane de lei.

 

Situaţia actuală a sistemului de termoficare din Vatra Dornei

Ilie Boncheş a declarat că, în momentul de faţă, în municipiul Vatra Dornei producerea, transportul şi distribuţia energiei termice în sistemul centralizat reprezintă un serviciu care intră în atribuţiile Direcţiei de Producere, Transport şi Distribuţie Energie Termică din cadrul primăriei.

„Situaţia actuală a sistemului centralizat de producere, transport şi distribuţie a energiei termice este una dificilă. Starea tehnică a echipamentelor componente ale centralei termice este foarte aproape de limita colapsului, dar şi reţeaua de transport şi distribuţie, care are 14 ani de exploatare, înregistrează pierderi, situaţie care a împins autorităţile locale să caute măsuri salvatoare”, a spus primarul din Vatra Dornei. El a precizat că soluţia de alimentare centralizată nu mai putea continua aşa cum este realizată în momentul de faţă, în primul rând din cauza pierderilor considerabile de agent termic, de 35%, înregistrate pe reţeaua de transport şi distribuţie şi în al doilea rând din cauza stării cazanelor centralei.

„În ciuda tuturor investiţiilor făcute, actualul sistem de alimentare centralizată cu energie termică se caracterizează prin echipamente cu randamente relativ scăzute şi cu pierderi mari în reţelele de transport şi distribuţie. Problemele tehnice ale echipamentelor din dotarea centralei ţin de uzura fizică şi morală a cazanelor de apă fierbinte, a pompelor de circulaţie, uzura armăturilor de manevră şi a mijloacelor de măsurare a energiei termice”, a explicat Ilie Boncheş. El a adăugat că un alt factor care conduce la performanţe slabe şi la deteriorarea conductelor este nefuncţionalitatea sistemului de tratare a apei.

Primarul din Vatra Dornei a mai spus că probleme se înregistrează şi în ceea ce priveşte depozitele de biomasă. El a arătat că un depozit este semiacoperit, celălalt fiind în aer liber, situaţie care favorizează o umiditate excesivă, de aproximativ 70%, a combustibilului lemnos utilizat, rumeguş şi tocătură, motiv pentru care randamentul cazanelor este mult diminuat. „Toate acestea se răsfrâng negativ asupra costurilor, primăria municipiului fiind obligată să asigurare continuitatea serviciului de alimentare cu energie termică”, a declarat primarul din Vatra Dornei.

 

Ilie Boncheş: Proiectul de 27 de milioane de lei oferă soluţiile pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă sistemul de termoficare

Ilie Boncheş a ţinut să precizeze că proiectul de 27 de milioane de lei va oferi soluţiile pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă sistemul de termoficare din acest municipiu. El a arătat că pentru anul acesta, constructorul Elsaco Electronic s-a angajat sa analizeze proiectarea, inclusiv obţinerea avizelor necesare, precum şi să achiziţioneze ţeavă preizolată pentru reţeaua de distribuţie.

Primarul din Vatra Dornei a precizat că din punct de vedere tehnico-funcţional, proiectul urmăreşte funcţionarea şi exploatarea în condiţii de siguranţă, rentabilitate şi eficienţă – economică şi energetică - a sistemului de termoficare. De asemenea, Ilie Boncheş a precizat că prin acest proiect se urmăreşte şi reducerea costurilor aferente producerii energiei termice şi a costurilor de întreţinere şi menţinere a sistemului de producere şi transport energie termică, prin reducerea costurilor cu întreţinerea şi menţinerea funcţionării în siguranţă şi în regim de continuitate a infrastructurii tehnice şi prin reducerea pierderilor din sistemul de producere şi transport energie termică.

„De precizat că proiectul presupune implementarea de soluţii, sisteme şi echipamente care prin modernizarea şi reabilitarea elementelor componente vor conduce la reducerea costurilor operaţionale necesare funcţionării acestuia la parametri tehnico-funcţionali şi asigurarea energiei termice la parametri necesari funcţionării în condiţii optime a infrastructurii. Mai trebuie spus că din punct de vedere al condiţiilor socio-economice specifice, proiectul urmăreşte susţinerea şi stimularea dezvoltării economico-sociale a sistemului centralizat de producere a energiei termice, precum şi ridicarea gradului de civilizaţie, a confortului şi implicit a calităţii vieţii”, a declarat primarul din Vatra Dornei.

El a mai explicat că soluţia tehnică recomandată în acest proiect presupune realizarea mai multor categorii de lucrări la sistemul de producere şi transport agent termic din Vatra Dornei, respectiv reabilitarea tronsonului de transport agent termic, precum şi reabilitarea, modernizarea şi extinderea centralei termice a municipiului.

 

În cadrul proiectului vor fi făcute investiţii de amploare în reţeaua de transport a agentului termic şi vor fi achiziţionate trei cazane noi pentru producerea apei fierbinţi

Ilie Boncheş a spus că potrivit proiectului, reţeaua de transport al agentului termic primar va fi înlocuită pe o lungime de aproximativ 2,1 kilometri, de la sursa de producere a agentului termic pe următorul traseu: Centrala Termică – str. Unirii – str. Vicilicilor – str. Republici – Hotel Călimani. Proiectul mai include şi reabilitarea tronsonului de transport a agentului termic, respectiv realizarea a 14 cămine de vane din beton.

El a mai adăugat că reabilitarea şi modernizarea centralei termice presupune mai multe lucrări şi investiţii, printre acestea numărându-se achiziţionarea şi montarea a două cazane noi, cu funcţionare pe deşeuri din lemn şi încărcare automată cu rumeguş, pentru producerea apei fierbinţi, dar şi procurarea şi montarea unui cazan cu putere nominală de 1 MW, cu funcţionare pe deşeuri din lemn şi încărcare automată cu rumeguş, pentru producere apă fierbinte, pentru utilizarea pe timp de vară. Printre investiţiile care vor mai fi realizate se numără şi montarea unui coş de fum cu două evacuări, cu înălţime de 12 metri, extinderea clădirii centralei termice, modernizarea buncărului de rumeguş, dezafectarea cazanelor şi instalaţiilor vechi, precum şi achiziţionarea de instalaţii tehnologice noi sau montarea unui sistem de alimentare automată a cazanului.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Proiect de aproape 27 de milioane de lei pentru reabilitarea şi modernizarea sistemului de termoficare din Vatra Dornei.
 Vizualizări articol: 1749 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Proiect de aproape 27 de milioane de lei pentru reabilitarea şi modernizarea sistemului de termoficare din Vatra Dornei0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei