Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 13 nov 2018 - Anul XXIII, nr. 256 (6966)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

Prevenţie

Măsurarea gratuită a glicemiei pentru câteva sute de suceveni, ieri, la Spitalul de Urgenţă, de Ziua Mondială a Diabetului

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Peste 400 de suceveni au beneficiat, ieri, de măsurarea gratuită a glicemiei, în cadrul unei acţiuni organizate de Spitalul de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava, prin Centrul Judeţean Antidiabetic, în parteneriat cu Federaţia Asociaţiilor Diabeticilor din România (FADR). Evenimentul a fost organizat pentru a marca Ziua Mondială a Diabetului, sub sloganul „Diabetul și familia” și având ca simbol un cerc albastru. Participanţii au primit, de asemenea, consiliere în ceea ce privește depistarea precoce a simptomelor de diabet și au avut la dispoziţie, din partea organizatorilor, și o masă încărcată cu alimente recomandate pentru menţinerea unei bune stări de sănătate. Coordonatorul Centrului Judeţean Antidiabetic Suceava, dr. Gabriela Creţeanu, a declarat că scopul acţiunii este, pe de o parte, să ofere o mai bună informare a persoanelor care suferă de diabet, dar și de implicare și de informare a publicului larg asupra semnelor precoce de diabet, a complicaţiilor acestei boli, modalitatea de prevenire a diabetului zaharat tip 2 și a complicaţiilor sale. „Dorim să atragem atenţia asupra acestei mari epidemii”, a declarat dr. Creţeanu. Ea a explicat că diabetul, prin consecinţele sale, respectiv afectarea vaselor de sânge, a nervilor, a inimii, a rinichilor și ochilor, provoacă frecvent invalidizarea persoanelor active, cu vârsta între 40 și 50 de ani, apte de muncă. De asemenea, costul întreţinerii bolnavilor invalidizaţi prin diabet este de până la 10 ori mai mare decât cheltuielile necesare pentru tratamentul eficient şi îngrijirile medicale acordate acestor pacienţi. Medicul a atras atenţia asupra factorilor de risc în privinţa diabetului – predispoziţia genetică, hipertensiunea arterială, supraponderabilitatea, obezitatea, fumatul, stresul, consumul excesiv de alcool, sedentarismul, nutriţia dezechilibrată etc.

Dr. Gabriela Creţeanu a atras atenţia că diabetul poate afecta orice familie și, deoarece este o afecţiune care nu dă niciun simptom, este foarte important să ne testăm, măcar o dată pe an. În momentul în care un membru al unei familii este diagnosticat cu diabet, se schimbă radical nu doar viaţa acestuia, ci a întregii familii, de unde și sloganul campaniei din acest an și de anul viitor, „Diabetul și familia”. „Conștientizarea semnelor, a simptomelor și a factorilor de risc pentru toate tipurile de diabet sunt vitale pentru detectarea precoce a bolii, ale cărei complicaţii sunt dramatice”, a subliniat medicul diabetolog.

 

Vicepreședintele FSDR, Cristina Petruș: „Diabetul privește întreaga familie, nu doar bolnavul”

Dr. Creţeanu a mai atras atenţia asupra incidenţei îngrijorătoare a acestei boli cronice grave, inclusiv la copii și tineri, arătând că judeţele Suceava și Brașov sunt pe primul loc, la nivel naţional, ca număr de copii cu diabet, aproximativ 140.

Pentru aceștia, prin programul naţional de diabet, statul va asigura gratuit pompe de insulină și senzori de monitorizare a glicemiei. În judeţ, până acum au fost înregistrate 18 solicitări pentru senzori și cinci solicitări pentru pompe de insulină.

La rândul său, vicepreședintele FSDR, Cristina Petruș, a precizat că responsabilitatea terapiei unui bolnav de diabet este asupra întregii familii și de aceea programele de prevenţie și educaţie sunt atât de importante. Ea a spus că a fost diagnosticată cu diabet de la vârsta de 18 ani și, de 17 ani, a învăţat să trăiască cu această afecţiune. „Este o boală care vine pe neașteptate, dar cu foarte mult suport din partea echipei multidisciplinare și a familiei înveţi să trăiești cu ea. Diabetul privește întreaga familie, nu doar bolnavul”, a mai spus Cristina Petruș. 

Cei care au trecut ieri prin holul principal al Spitalului de Urgenţă au primit și pliante cu informaţii privind masa corporală normală, alimentaţia sănătoasă, limitarea în raţia alimentară a glucidelor rafinate şi grăsimilor, reducerea consumului de alcool şi a băuturilor îndulcite, educarea sanitară a copiilor, promovarea activităţii fizice şi a unui mod sănătos de viaţă. Bolnavilor cu diabet zaharat li s-a reamintit că trebuie să-și administreze la timp medicaţia prescrisă, să respecte regimul alimentar, să se adreseze cu regularitate pentru consultaţii la medicul de familie şi la medicii specialişti. „Toate informaţiile primite de la medicul diabetolog referitoare la investigaţiile suplimentare, bilanţ biologic, control cardiologic, neurologic, oftalmologic, un examen minuţios al piciorului, intră în primul examen al unui pacient nou diagnosticat cu diabet zaharat”, a mai spus dr. Gabriela Creţeanu.

Mai trebuie spus că România se situează printre statele cu cea mai mare prevalenţă a diabetului zaharat din Europa, cu 11,6%. Numărul românilor cu vârste cuprinse între 20 și 79 de ani care suferă de această afecţiune este de aproximativ două milioane de persoane.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Măsurarea gratuită a glicemiei pentru câteva sute de suceveni, ieri, la Spitalul de Urgenţă, de Ziua Mondială a Diabetului.
 Vizualizări articol: 1399 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Măsurarea gratuită a glicemiei pentru câteva sute de suceveni, ieri, la Spitalul de Urgenţă, de Ziua Mondială a Diabetului0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei