Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 13 nov 2018 - Anul XXIII, nr. 256 (6966)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Soluţie judecătorească

Administrator de firme, găsit vinovat pentru evaziune fiscală şi delapidare în formă continuată

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Administratorul a două societăţi comerciale a fost găsit vinovat de magistraţii de la Tribunalul Suceava pentru comiterea a două infracţiuni economice şi condamnat pentru ambele fapte. Gheorghe Cârcu se face vinovat de comiterea infracţiunii de evaziune fiscală, pentru care a primit o pedeapsă de 2 ani de închisoare, dar şi pentru delapidare în formă calificată, pedeapsa fiind aceeaşi. Pedeapsa rezultantă este de 2 ani şi 8 luni de închisoare, dar magistraţii au decis să nu fie privativă de libertate, în penitenciar, ci cu suspendare sub supraveghere.

Prejudiciul în acest caz se ridică la 1.038.926 de lei, dar spre surprinderea generală persoana vătămată Statul Român prin Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, prin Direcţia Regională a Finanţelor Publice Iaşi - Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Suceava, nu s-a constituit parte civilă în cauză. Mai trebuie spus că decizia de ieri nu este definitivă şi poate fi atacată la instanţa superioară.

Potrivit procurorilor, în perioada noiembrie 2007 – august 2009, Gheorghe Cârcu, în calitate de administrator al SC Fratelli Cârcu SRL (în prezent SC Potato Partners SRL), societate în cadrul căreia a avut şi calitatea de asociat, deţinând, începând cu luna iulie 2007, 25% din părţile sociale, a luat bani din patrimoniul firmei fără a respecta procedurile legale.

Banii pe care Cârcu îi administra şi gestiona au fost luaţi de acesta prin mai multe metode: şi-a însuşit bani din casieria societăţii, fie cu justificarea efectuării unor plăţi către furnizori persoane fizice, fie fără nici un document justificativ; a contractat o linie de credit în numele societăţii, însuşindu-şi două treimi din valoarea acesteia; şi-a însuşit sume de bani achitate de un client al firmei, pentru marfa livrată.

În total, în perioada noiembrie 2007 – august 2009, în calitate de administrator al SC Fratelii Cârcu SRL (în prezent SC Potato Partners SRL), Gheorghe Cârcu a luat din gestiunea societăţii suma totală de 964.569 de lei, provenind din casieria şi din conturile societăţii, sumă pe care o gestiona şi administra.

 

Iată cum au fost luaţi banii din firmă

Procurorii au descris exact şi cum a dispărut suma de aproape un milion de lei din conturile şi casieria firmelor la care administrator a fost Gheorghe Cârcu. Iată firul dispariţiei banilor:

- în perioada noiembrie 2007 – august 2008 şi-a însuşit în mod repetat sume de bani, în total 461.884 de lei, provenite din disponibilităţile băneşti ale SC F.C. SRL (în prezent SC P.P. SRL), prin majorarea fictivă a stocurilor de mărfuri, prin „achiziţii” fictive de la persoane fizice şi retragerea în mod repetat din casieria societăţii de diferite sume de bani, ca „plăţi achiziţii”, fără documente care să justifice folosirea lor în interesul societăţii;

- în perioada iulie – septembrie 2008 şi-a însuşit în mod repetat sume de bani, în total 201.000 lei, care nu au fost folosite în interesul societăţii, provenite din linia de credit acordată societăţii de o unitate bancară la data de 18.07.2008, linie de credit în valoare totală de 300.000 de lei, prejudiciind societatea cu suma de 275.357,88 lei (201.000 lei – sumă retrasă efectiv din conturile societăţii; 74.357,88 lei – cheltuielile bancare generate de contractarea liniei de credit);

- în perioada iulie 2008 – august 2009 şi-a însuşit în mod repetat diferite sume de bani din patrimoniul SC F.C. SRL (în prezent SC P.P. SRL), sume provenind din casieria societăţii şi din contul bancar curent al acesteia, în total suma de 230.404 lei, pentru care nu există documente justificative şi care nu a fost folosită în interesul societăţii;

- în perioada ianuarie – martie 2009 şi-a însuşit sumele de bani încasate de la un client al societăţii (societate comercială), în baza a 15 chitanţe fiscale, aferente unui număr de două facturi fiscale emise de SC F.C. SRL (în prezent SC P.P. SRL) în aprilie 2008, respectiv suma totală de 71.281 lei, care ar fi trebuit predată în casieria societăţii.

 

Cum a jonglat cu 350 de tone de cartofi

Societatea care are ca obiect de activitate comerţul cu ridicata al fructelor şi legumelor deţine un punct de lucru în comuna Todireşti şi s-a ocupat în principal cu activităţi de achiziţionare de cartofi, atât de pe plan intern (de la persoane fizice şi juridice), cât şi din spaţiul intracomunitar, cartofi pe care i-a livrat pe piaţa internă, către diferite persoane fizice şi juridice.

Astfel, în iulie 2008, Cârcu a înregistrat o operaţiune fictivă în evidenţele contabile ale SC Fratelli Cârcu SRL, respectiv scăderea din gestiune a unei cantităţi de cartofi, denaturând în acest mod rezultatul fiscal, respectiv baza impozabilă.

„În luna iulie 2008, în calitate de administrator al SC Fratelli Cârcu SRL (în prezent SC Potato Partners SRL), Cârcu Gheorghe a înregistrat în evidenţele contabile ale societăţii o operaţiune economică fictivă, respectiv a scăzut din gestiune cantitatea de 350 tone cartofi în valoare totală de 176.801 lei, având ca document justificativ doar un aviz favorabil al Primăriei Todireşti pentru a le arunca la groapa de gunoi, deşi în gestiunea societăţii în luna iulie 2008 nu exista cantitatea de 350 tone cartofi, scopul urmărit fiind sustragerea de la plata obligaţiilor fiscale către bugetul de stat, consecinţa fiind diminuarea rezultatului fiscal al trimestrului III 2008 cu suma de 176.801 lei şi cauzarea unui prejudiciu bugetului de stat în sumă de 28.288 lei, reprezentând impozit pe profit”, se arăta în comunicatul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Administrator de firme, găsit vinovat pentru evaziune fiscală şi delapidare în formă continuată.
 Vizualizări articol: 3264 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Administrator de firme, găsit vinovat pentru evaziune fiscală şi delapidare în formă continuată0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei