Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 7 nov 2018 - Anul XXIII, nr. 251 (6961)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   26 imagini |   ø fişiere video

Manifestări

100 de ani de la intrarea triumfală a trupelor române în Bucovina prin Vama Cornu Luncii

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Marţi, 6 noiembrie, în comuna Cornu Luncii s-au desfăşurat mai multe manifestări dedicate Centenarului Marii Uniri, organizate cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la intrarea triumfală a trupelor române în Bucovina prin Vama Cornu Luncii, trupe conduse de generalul C. Neculcea.

Pentru că o pagină importantă din istoria României s-a derulat chiar în această localitate, unde, până în 1918, era graniţa României cu Imperiul Austro-Ungar, autorităţile locale au luat decizia de a amenaja Muzeul Unirii chiar în clădirea în care acum 100 de ani era pichetul grăniceresc al armatei române. Clădirea a fost reabilitată, atât la interior cât şi la exterior, pentru a putea fi transformată într-un muzeu care găzduieşte fotografii şi documente de acum 100 de ani.

Manifestările au început cu intonarea imnului naţional, oficierea unui serviciu religios, dezvelirea plăcii comemorative şi inaugurarea Muzeului Unirii, ÎPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, împreună cu preoţii din protopopiatul Fălticeni, sfinţind noul lăcaş de cultură, dar şi locul de ridicare  a “Porţii Veşniciei Unirii”.  

“A fost un punct de frontieră pentru vremurile de atunci şi ostaşii şi-au făcut datoria cu preţul vieţii lor. De aceea, în amintirea celor de atunci, în cinstea celor care au străjuit cu dragoste de ţară şi credinţă în Dumnezeu hotarele de atunci, iată-ne pe noi pe aici pentru a binecuvânta acest spaţiu muzeistic şi a ne aduce aminte de înaintaşii noştri care prin pilda vieţii şi a faptelor lor sunt părinţii noştri duhovniceşti pe care noi trebuie să îi urmăm”, a spus ÎPS Pimen.

 

Fostul pichet grăniceresc a devenit Muzeul Unirii

Iniţiativa înfiinţării acestui muzeu a avut-o primarul localităţii, Gheorghe Fron, adunând fotografii şi documente de acum 100 de ani. Alături de ctitori ai Unirii, precum Regele Ferdinand sau Regina Maria şi alte personalităţi care au contribuit la Unire, sunt expuse fotografii cu eroi şi personalităţi din Cornu Luncii, articole din presa vremii, hărţi care prezentau localităţile de la hotar, toate ajunse în posesia edilului din Cornu Luncii după îndelungi corespondenţe şi căutări cu toate muzeele de istorie din ţară.

„Astăzi este o sărbătoare mare pentru comuna Cornu Luncii. Acum 100 de ani armata română a intrat exact prin acest loc în Bucovina şi suntem prima comună care ne-am unit cu ţara. O delegaţie de 12 persoane a venit de la Câmpulung să ceara ajutorul armatei române de la Fălticeni. O altă delegaţie de la Gura Humorului, alta de la Iţcani au cerut ajutorul armatei de la Fălticeni. Şi atunci, prim-ministrul României din acele vremuri, Alexandru Marghiloman, pe 5 noiembrie 1918 a dat ordin ca armata să treacă graniţa. La ora 4 dimineaţa, Regimentul 16 Infanterie din Fălticeni s-au pus în marş şi a fost întâmpinat foarte frumos la Cornu Luncii de popor şi de preotul satului. Fostul pichet grăniceresc este de astăzi Muzeul Unirii şi cât de curând vom face aici şi <Poarta Veşniciei Unirii>”, ne-a spus Gheorghe Fron, primarul comunei Cornu Luncii.  

 

Datoria de a ne cinsti eroii

După un remember al intrării triumfale a trupelor române în Bucovina prin Vama Cornu Luncii în cadrul căruia au trecut simbolic hotarul în acordul muzicii militare a Brigăzii 15 Mecanizate „Podu Înalt” militari de la Batalionul 17 Vânători de Munte „Dragoş Vodă” din Vatra Dornei, de la Colegiul Militar “Ştefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc şi de la Şcoala de Subofiţeri Jandarmi “Petru Rareş” din Fălticeni, a avut loc sfinţirea şi dezvelirea monumentului închinat Eroului Martir sublocotenent post-mortem Constantin Puiu Mihalovici şi sfinţirea Panteonului Eroilor Comunei Cornu Luncii.

Alocuţiuni şi mesaje privind însemnătatea evenimentului au fost rostite de personalităţi civile şi militare, de prefectul Mirela Adomnicăi, senatorul Virginel Iordache, deputatul Emanuel-Iuliu Havrici.

Prefectul Mirela Adomnicăi a declarat: “Suntem astăzi la Cornu Luncii, o localitate care în 1775 a devenit localitate de frontieră, atunci când Bucovina a fost luată de imperiul habsburgic, şi suntem la Cornu Luncii, într-un moment de comemorare a eroilor comunei. În 1809 aici a fost înfiinţat pe nedrept un oficiu vamal, mărturie fiind şi astăzi clădirea pichetului de grăniceri. Aici la Cornu Luncii suntem în prima localitate unde au ajuns trupele armatei române şi de aceea, cu atât mai mult, este de apreciat efortul domnului primar care a reuşit să reunească în această zi mai multe evenimente. Este de apreciat şi acest recensământ făcut pentru eroii comunei Cornu Luncii, s-au numărat din poartă în poartă 334 de eroi, începând cu cei şase soldaţi tineri care au murit în Războiul de Independenţă, apoi vorbim de eroii care au căzut pe câmpul de luptă în cele două războaie mondiale şi vorbim de aceşti eroi contemporani cu noi, tânărul de 22 de ani, sublocotenent post-mortem Constantin Puiu Mihalovici, pentru care a vărsat lacrimi aici tatăl său. Suntem la finalul anului centenar şi se precipită acum evenimentele, 6 noiembrie, 28 noiembrie, 1 decembrie. Sunt evenimente cu dată fixă în istoria noastră, dar va trece anul 2018 şi îmi doresc ca şi 2019 şi 2020, şi mulţi ani de acum încolo, să rămână pentru noi grija şi suntem datori să ne cinstim eroii, pe cei care s-au sacrificat şi să ducem la îndeplinirea idealurile lor”.

 

Cărţi scrise de scriitori suceveni despre evenimentele din 1918

În cadrul festivităţilor au fost decernate diplome, medalii, insigne prefectului Mirela Adomnicăi, parlamentarilor prezenţi la eveniment, cadrelor militare din comanda Inspectoratului de Poliţie Judeţean, Inspectoratului Judeţean de Jandarmi, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, Arhiepiscopului Pimen, conducerii Inspectoratului Şcolar, preoţilor din comună, cetăţenilor care fac cinste comunei, iar sublocotenentul Narcisa Ciotină, şefa promoţiei 2018 a Academiei Forţelor Aeriene Române, a primit titlul de Cetăţean de Onoare al comunei.

După-amiază au fost lansate cărţile “Generalul Zadik în Bucovina” - prof. Ioan Filipciuc, “Câmpulungul în zorile Unirii” - Ioan Bileţchi Albescu şi Traian Roşu, “Reflecţii privind România Mare” - prof. univ. Mihai Iacobescu, “Dulce-amar de Bucovina” - Doina Cernica, “Drumul României spre catastrofă 1918-1940” - prof. dr. Gică Manole.

Ziua de 6 noiembrie s-a încheiat cu defilarea Gărzii de Onoare, depunerea de coroane şi jerbe de flori la monumental eroului sublocotenent post-mortem  Ioan Grosaru din satul Păiseni şi cu un spectacol dedicat Centenarului Marii Uniri. Trebuie menţionat că în localitate au fost montate steaguri tricolore pe toţi stâlpii de iluminat public, dar şi unii săteni au arborat drapelul României la poartă.

Manifestările au fost organizate de Primăria şi Consiliul Local în parteneriat cu Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, Parohia “Sf. Dumitru” din Cornu Luncii şi Asociaţia Naţională Cultul Eroilor ”Regina Maria”, Filiala Judeţeană “Plăieşii” din Suceava, Căminul Cultural Cornu Luncii.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 100 de ani de la intrarea triumfală a trupelor române în Bucovina prin Vama Cornu Luncii.
 Vizualizări articol: 2543 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
100 de ani de la intrarea triumfală a trupelor române în Bucovina prin Vama Cornu Luncii5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Ficăței cu ulei de măsline Rețeta este foarte rapidă și atât de simplă, încât orice începător o poate reuși. Este esențial totuși ca pentru reușită să aveți răbdare, să amestecați în oală la timp și să nu plecați de lângă aragaz în... Citeşte