Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 27 oct 2018 - Anul XXIII, nr. 242 (6952)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Recunoaştere

Spitalul din Suceava, decretat centru regional de radiologie intervenţională, de către personalităţi medicale în domeniu

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Personalităţi ale lumii medicale din România, prezente, ieri, la deschiderea celei de-a IX-a ediţii a Conferinţei Naţionale a Societăţii de Neuroradiologie şi Radiologie Intervenţională din România, găzduită de Spitalul de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava, au apreciat în mod deosebit rezultatele obţinute în această specialitate de unitatea medicală. Preşedintele Societăţii de Neuroradiologie şi Radiologie Intervenţională din România, prof. dr. Gheorghe Iana, numit de managerul spitalului, Vasile Rîmbu, drept „părintele spiritual al radiologiei intervenţionale la Suceava”, a declarat că a ales Suceava şi Gura Humorului ca locuri de desfăşurare a conferinţei atât din motive sentimentale, deoarece prima ediţie a conferinţei a fost aici, cât mai ales din motive pragmatice, „pentru a demonstra ce se poate face când ai un proiect şi investeşti”. Profesorul a amintit că bazele acestei specialităţi în ţară s-au pus în 2003 şi, din octombrie 2018, după 15 ani de activitate, radiologia intervenţională a fost trecută în Registrul Profesiilor din România, intrând astfel „în rândul lumii”. El a spus că şeful Departamentului de Angiografie al spitalului sucevean, dr. Mihai Creţeanu Jr., va face parte din prima generaţie atestată astfel în specialitate, Suceava fiind „deja pe hartă pentru formarea specialiştilor în tratarea piciorului diabetic”.  De asemenea, vicepreşedintele Academiei de Știinţe Medicale din România, prof. dr. Radu Deac, a declarat că „Suceava are un viitor foarte luminos” în radiologia intervenţională, cu atât mai mult cu cât de câţiva ani spitalul a devenit şi centru de cercetare al Academiei de Știinţe Medicale.

La solicitarea managerului Vasile Rîmbu, ca spitalul pe care îl conduce să devină centru regional de instruire în radiologia intervenţională şi centru regional de tratament endovascular al piciorului diabetic, răspunsul preşedintelui ales al Societăţii Române de Radiologie-Imagistică Medicală, conf. dr. Bogdan Popa, a fost: „sunteţi deja un centru regional. Aveţi resurse, sunteţi recunoscuţi, trebuie să vă menţineţi. Rezultatele pe care le aveţi aici sunt excepţionale”.

Solicitarea managerului Vasile Rîmbu pentru desemnarea oficială a celor două centre zonale la Spitalul de Urgenţă Suceava a fost motivată cu dotarea existentă, specialiştii pe care îi are unitatea şi cu rezultatele de până acum. Astfel, Rîmbu a arătat că centrul pentru picior diabetic a fost înfiinţat la spitalul din Suceava din 2012, iar în 2013 acesta a fost primul spital judeţean care a accesat programul naţional de cardiologie şi radiologie intervenţională.

 

Peste 380 de pacienţi cu picior diabetic au fost salvaţi de la amputaţie datorită radiologiei intervenţionale

Potrivit managerului, din 2013 până în 2018 au fost investigaţi în program 800 de pacienţi, iar la 550 li s-au montat stenturi, prin cardiologie intervenţională. De asemenea, au fost internate 740 de persoane cu picior diabetic, iar 386 au putut fi salvate de la amputaţie tot datorită acestor intervenţii minim invazive.

Rîmbu a prezentat şi o analiză de cost, subliniind că dacă amputarea piciorului costă 4.500 de euro/caz, intervenţia radiologică minim invazivă costă 1.500 euro/caz. „Din toate punctele de vedere este indicat ca acest program să fie dezvoltat şi mai bine finanţat. Cei 50% pacienţi salvaţi de la amputare sunt persoane active, cu vârsta între 45-65 de ani, care au putut astfel să-şi continue activitatea. Avem disponibilitate, elan şi intenţia clară de a înfiinţa un centru zonal de radiologie intervenţională la Suceava. Decidenţii sunt aici, ne pot spune dacă vrem prea mult”, a declarat Rîmbu. El a mai spus că unul dintre cele opt centre de tromboliză intravenoasă din ţară este la Suceava, unde s-au făcut din 2016 până acum aproximativ 100 de trombolize şi, chiar dacă fondurile alocate prin programul naţional au fost epuizate, spitalul „are disponibilitate de a finanţa în continuare intervenţiile necesare”.

Atât managerul Vasile Rîmbu, cât şi reprezentanţii societăţilor profesionale amintite au menţionat rolul familiei de doctori Creţeanu- Gabriela Creţeanu – diabetolog, Mihai Creţeanu – cardiolog şi Mihai Creţeanu Jr. - radiologie intervenţională, în introducerea conceptului de echipă multidisciplinară de tratament al piciorului diabetic şi locul lor în peisajul medical sucevean.

Reamintim că la ediţia din acest an a Conferinţei Naţionale a Societăţii de Neuroradiologie şi Radiologie Intervenţională din România au participat 220 de medici din ţară şi din străinătate, personalităţi medicale, profesori şi doctori care formează echipa multidisciplinară de tratament al piciorului diabetic. Circa 30 dintre aceştia s-au înscris cu comunicări ştiinţifice. În cadrul manifestării a avut loc şi atelierul internaţional “Workshop & Hand-On de tratament minim invaziv în ischemia critică la piciorul diabetic - Abordări endovasculare”,  organizat al cincilea an la Suceava, de Asociaţia de Podiatrie în parteneriat cu Societatea de Neuroradiologie şi Radiologie Intervenţională din România.

Partenerii evenimentului organizat la spital sunt Consiliul Judeţean Suceava, Academia de Știinţe Medicale, Asociaţia de Podiatrie, Societatea de Neuroradiologie şi Radiologie Intervenţională, Boston Scientific, Angiospectru Med, Novo Nordisk, BC Intermed şi Centrul Medical Bucovina.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Spitalul din Suceava, decretat centru regional de radiologie intervenţională, de către personalităţi medicale în domeniu.
 Vizualizări articol: 3109 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Spitalul din Suceava, decretat centru regional de radiologie intervenţională, de către personalităţi medicale în domeniu5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei