Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 16 oct 2018 - Anul XXIII, nr. 232 (6942)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   18 imagini |   ø fişiere video

Festivalul-concurs

La Fălticeni, cântec popular, patriotic şi fanfare

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Primăria şi Consiliul Local Fălticeni, împreună cu Consiliul Judeţean Suceava, Centrul Cultural „Bucovina”, Centrul pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale şi Asociaţia Culturală „Vatra Satului”, au organizat în perioada 13-14 octombrie a IV-a ediţie a Festivalului - Concurs al Fanfarelor şi al Ansamblurilor Folclorice Ţărăneşti şi prima ediţie a Târgului de toamnă al meşterilor populari şi meşteşugarilor.

Manifestare culturală care reuneşte în urbea de pe Şomuz, la mijlocul toamnei, principalele fanfare din judeţ completează calendarul cultural fălticenean, constituindu-se într-un punct de atracţie pentru localnici, dar şi pentru cei dornici să guste din farmecul locurilor în perioada în care se desfăşoară şi Târgul Mărului, ajuns anul acesta la ediţia a XV-a.

 

Regal al muzicii alămurilor, al cântecului popular şi al cântecului patriotic

Festivalul a început în faţa Primăriei Fălticeni, unde o parte din fanfarele participante au prezentat câte un mic spectacol, care a inclus şi valsuri vieneze. Înainte de a pleca în parada fanfarelor, desfăşurată pe traseul Primărie – Piaţa „Nada Florilor”, fanfarele „Vuietul Şomuzului” din Preuteşti, „Fanfara lui Cucoş” de la Fântânele şi Fanfara “Izvoraşul” din Liteni au cântat împreună cunoscuta melodie “Ca la noi la Fălticeni” din repertoriul lui Nelu Huţu.

Sâmbătă, în Piaţa „Nada Florilor”, a început un regal al muzicii alămurilor, al cântecului popular şi al cântecului patriotic, care s-a terminat duminică seara. Primii care au urcat pe scenă au fost membrii ansamblurilor folclorice “Doruleţul” şi “Stejărelul”, conduse de prof. interpret Maria Tanasă, şi formaţiile folclorice ale Şcolii “Ion Irimescu” din Fălticeni.

Duminică programul artistic a fost deschis tot de localnici, grupurile “Moldava” şi „Micii răzeşi” de la Clubul Copiilor, conduse de prof. interpret Lenuţa Rusu, şi s-a încheiat cu evoluţia Grupului Folcloric “Balada”. Printre invitaţii din cele două zile s-au numărat Ansamblul Folcloric “Arcanul”, Ansamblul Folcloric Naţional „Transilvania” din Baia Mare, judeţul Maramureş, Ansamblul Folcloric “Străjerii” din Dolheşti, Grupul vocal bărbătesc “Flori de Măr” Râşca, ansamblurile folclorice din Bogdăneşti, Râşca, Cornu Luncii şi Baia, Ansamblul Folcloric „Obcina Stânişoarei”Mălini, Ansamblul Folcloric “Cetiniţa” al Căminului Cultural Boroaia, Grupul Folcloric „Comorile Dolheştiului”, Ansamblul “Floare de Mălin” din Mălini, Ansamblul vocal instrumental „Dorul Şomuzului” Hârtop, Corala Parohiei Salcea, dirijată de preotul Doru Budeanu.

 

Fanfara readuce în atenţie muzica tradiţională românească

Reînfiinţată pe „scheletul” vechilor fanfare din satele Preuteşti şi Leucuşeşti, la iniţiativa colonelului în rezervă Dumitru Simion, fanfara „Vuietul Şomuzului” a comunei Preuteşti i-a încântat pe cei prezenţi cu melodii populare de pe Valea Şomuzului. Fanfara din Preuteşti a fost înfiinţată în anul 2014, fiind compusă în mare parte din descendenţi ai vestitei fanfare populare ţărăneşti a comunei Preuteşti, cunoscută sub numele de “Banta lui Boncu”.

“Rolul fanfarei este de a readuce în scenă o muzică tradiţională românească specifică zonei Moldovei. Cei de vârsta mea au crescut şi şi-au trăit viaţa cu acest gen de muzică. Sperăm să ajungem şi la sufletul tinerilor într-o piaţă muzicală în care predomină genuri care nu sunt specifice poporului român”, susţine conducătorul formaţiei, Dumitru Simion.

Iubitorii de tradiţii s-au putut bucura de muzică autentică oferită de o fanfară cunoscută în toată ţara pentru spectacolele pe care le susţine în perioada sărbătorilor de iarnă. “Fanfara lui Cucoş” din Fântânele, împreună cu instructorul Gheorghe V. Scutariu, a demonstrat că nu trebuie pregătire muzicală la conservator, ci doar talent înnăscut, pentru a duce mai departe tradiţiile satului, pentru a cânta la instrumente masive de suflat, la bas, trombon, trompetă sau a impune ritmul cu toba.

Fanfara “Izvoraşul” de la Liteni, condusă de Costică Stăuceanu, îşi are rădăcinile într-o fostă comună care avea în fiecare sat câte o fanfară care cânta la nunţi pe prispa casei, pe scânduri stivuite în dosul porţii sau în fundul curţii ori într-o remorcă veche de tractor, acoperită cu crengi şi frunze pentru ca muzicanţii să fie feriţi de soare.

Toate fanfarele au interpretat un colaj de piese folclorice (o sârbă, o horă şi o bătută), un solo la un instrument de suflat, majoritatea preferând trompeta, dar şi o piesă la alegere (nu folclorică). Toate fanfarele s-au ridicat la un nivel interpretativ superior având şi un invitat special, solistul de muzică populară Gheorghiţă Rotaru.

 

Cea mai mare horă organizată în Piaţa “Nada Florilor”

Taragotistul Dumitru Dubrican a venit cu drag la Fălticeni împreună cu Ansamblul Folcloric Naţional „Transilvania” din Baia Mare, „cu taraf şi cu mulţi tineri care cântă şi joacă foarte frumos”, împreună realizând un spectacol frumos care a inclus şi “o paradă” de costume populare din fiecare vatră folclorică maramureşeană şi cu evoluţii de excepţie ale tinerilor artişti cu repertorii proprii bine alese.

Soliştii, horarii, taragotistul Dumiru Dobrican şi dansatorii Ansamblului Folcloric Naţional Transilvania, din Baia Mare, împreună cu Grupul vocal bărbătesc „Flori de Măr” din Râşca, ansamblurile folclorice „Obcina Stânişoarei” din Mălini, „Străjerii” din Dolheşti şi Călin Brăteanu, au pornit o horă mare la Festivalul Fanfarelor, la care s-au prins şi o parte din spectatori, fiind considerată cea mai mare horă organizată în Piaţa “Nada Florilor”. 

“Aţi venit aici cu tot ceea ce aveţi mai frumos, tradiţiile noastre populare şi muzica de fanfară tradiţională. Să dea Dumnezeu să ne bucurăm an de an de ceea ce au românii mai frumos, muzica tradiţională de fanfară”, a precizat Călin Brăteanu, directorul Centrului pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale.

Călin Brăteanu a transmis şi saltul Consiliului Judeţean şi al preşedintelui acestei instituţii, Gheorghe Flutur, şi al colegilor de la Centrului Cultural  Bucovina, parteneri ai Primăriei Fălticeni în realizarea celui mai frumos spectacol dintre cele organizate în cele 15 ediţii ale Târgului Mărului.

 

Târgul de toamnă al meşterilor populari şi meşteşugarilor

Timp de două zile, în Piaţa „Nada Florilor” s-a desfăşurat prima ediţie a Târgului de toamnă al meşterilor populari şi meşteşugarilor. Prin Centrul Cultural Bucovina, meşteri pielari şi olari, făuritori de costume populare sau de podoabe, artizani în prelucrarea lemnului sau confecţionarea coşurilor din nuiele au fost prezenţi la Fălticeni pentru a-şi expune şi a vinde obiecte deosebite.

Lor li s-au alăturat elevii de la Clubul Copiilor şi de la Şcoala Gimnazială “Ion Irimescu”, care au expus şi au oferit spre vânzare produse din cămara pregătită pentru toamnă, cum ar fi dulceţuri, murături, fructe, legume, zacuscă, gemuri şi siropuri. Nici un produs nu a avut preţ, a fost o activitate caritabilă, un gest prin care cei mici au vrut să ajute-l pe tatăl a doi elevi de la Şcoala “Ion Irimescu”, bolnav de cancer, şi care are nevoie de 35.000 de euro pentru tratament. Păcat că gestul micuţilor nu prea i-a interesat şi pe cei veniţi la spectacole în cele două zile, cu toate că cei doi prezentatori, profesorii Lenuţa Rusu şi Vasile Buduşanu, au făcut numeroase apeluri pentru a cumpăra “borcănaşe cu speranţă” oferite de copii. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului La Fălticeni, cântec popular, patriotic şi fanfare.
 Vizualizări articol: 1437 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
La Fălticeni, cântec popular, patriotic şi fanfare5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei