Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 16 oct 2018 - Anul XXIII, nr. 232 (6942)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   1 fişiere video

De la 1 noiembrie

Prețul gicacaloriei crește, dar suma plătită direct de sucevenii abonați la Bioenergy nu se majorează

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Sucevenii vor plăti mai mult pentru încălzirea și apa caldă livrată în locuințele racordate la sistemul centralizat, chiar dacă nu în mod direct, ci prin majorarea subvenției la gigacalorie, achitată de Primăria Suceava, și prin dobânzile la creditul de 10 milioane de lei, pe care îl va contracta administrația locală pentru plata subvenției în avans.

Consilierii locali ai municipiului Suceava au aprobat în şedinţa extraordinară de ieri majorarea preţului la gigacalorie, la gardul centralei, de la 116 la 196 de lei. Majorarea preţului nu implică şi creşterea sumei plătite de populaţie în mod direct, aceasta rămâne de  240 de lei pe gigacalorie.

Prețul total va ajunge pentru populație la 448,05 lei, din care Primăria Suceava va acoperi 280 de lei, iar pentru agenții economici prețul va fi de 376,51 lei. Primarul Ion Lungu a explicat că majorarea solicitată de producătorul de Bioenergy a fost aprobată de ANRSC și va intra în vigoare din data de 9 noiembrie, când expiră cei 5 ani în care firma se angajase să nu recurgă la creșteri de preț.

Lungu a declarat că majorarea prețului este absolut necesară deoarece prin modificarea legislației care a scos lemnul de foc din categoria biomasei sursa principală de producere a agentului termic va fi gazul metan, iar furnizorul acestui combustibil solicită plata în avans. „Primăria va plăti maximum 1 milion de euro în plus la gigacalorie. Nu există altă soluție, nu putem lăsa cetățenii municipiului Suceava în frig și fără apă caldă”, a afirmat primarul. El a spus că a solicitat ultimilor patru premieri, de la Dacian Cioloș și Viorica Dăncilă, revenirea la vechea legislație în privința lemnului de foc, dar nu a găsit înțelegere. „Sperăm să vină un guvern mai înțelept”, a afirmat Lungu.

 

Ion Lungu: „O să vă vindeți apartamentul ca să-mi plătiți daune morale!”

Mărirea prețului la gigacalorie a fost aspru criticată de consilierii PSD și ALDE, care prin George Păduraru, Vasile Mocanu și Ovidiu Milici au adus numeroase reproșuri primarului Lungu, atât în ceea ce privește strategia de termoficare în municipiul Suceava, pe care o consideră proastă, cât și alocarea de fonduri suplimentare din bugetul primăriei pentru subvenție.

Consilierul PSD George Păduraru a mers mai departe, întrebându-l în plenul ședinței, pe primar, dacă are „acțiuni la purtător la Bioenergy”.

Ion Lungu a ripostat imediat cu furie și i-a solicitat lui George Păduraru să-și retragă cuvintele și să-și ceară imediat scuze, amenințând că în caz contrar îl dă în judecată. „Vă dau în judecată și o să vă vindeți apartamentul ca să-mi plătiți daune morale! Înțeleg declarațiile politice, dar toate au o limită. Cum vă permiteți să spuneți așa ceva?! O să vă iau banii și o să-i dau la o fundație de caritate!”, a spus nervos Lungu.

În dispută a intervenit și colegul de partid al lui Ion Lungu, consilierul PNL Adrian Arămescu. Acesta le-a spus celor din PSD că „toată sărăcia ni se trage de la guvern”, respectiv de la guvernele social democrate în timpul cărora s-au vândut drepturile de exploatare a principalelor resurse ale țării și când s-au închis minele de cărbune.

După mai bine de o oră și jumătate de reproșuri și acuzații, cele două puncte de pe ordinea de zi – majorarea prețului la gigacalorie și contractarea unui credit de 10 milioane de lei pentru plata subvenției în avans – au fost adoptate, în ciuda voturilor împotrivă ale consilierilor PSD și ALDE, minoritari în CL Suceava.

Municipalitatea suceveană va plăti în total subvenție circa 3,5 milioane de euro pe an. În ultimul an de funcționare integrală a Termica, subvenția ajunsese la 4,5 milioane de euro.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Prețul gicacaloriei crește, dar suma plătită direct de sucevenii abonați la Bioenergy nu se majorează.
 Vizualizări articol: 1767 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Prețul gicacaloriei crește, dar suma plătită direct de sucevenii abonați la Bioenergy nu se majorează1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei