Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 16 oct 2018 - Anul XXIII, nr. 232 (6942)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Mircea Radu IACOBAN

Mircea Radu IACOBAN


Să vezi şi să nu crezi!

Zig-zag

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În vizită la un emigrant român din Canada. Îmi arată, cu mândrie, un puiet de cireş: „vedeţi, a înmugurit”. Păi, e primăvară, cum să nu... „Aflaţi că abia ieri l-am schimbat. Celălalt, cumpărat anul trecut, am văzut că nu s-a prins. Am păstrat bonul, l-am dus înapoi la magazin şi, normal, mi-au dat altul. Ăsta s-a prins.”

*

În cutia de scrisori a gazdelor mele aflu o epistolă trimisă de o firmă de pompe funebre care propune un atrăgător sistem de abonament. Este trimis şi un chestionar. Prima întrebare: „aşteptaţi un deces în familie?” A doua: „când credeţi că se va produce?”

*

În ultra elegantul oraş subteran din Montreal mă acostează... un cerşetor. Nu-i român (!), e îmbrăcat decent şi curăţel. Îmi cere un dolar şi motivează: „Azi fiind ziua reginei, cantina mea de ajutor social e închisă, aşa că...” Aşa că i-am dat un dolar. De ziua reginei.

*

Şi în SUA, şi în Canada nu există garduri. Seara şi dimineaţa, toată lumea tunde gazonul. Prin decizia primăriei, firul de iarbă n-are voie să depăşească 12 cm. Dacă se-nalţă mai sus, nu-i bai: nu te amendează nimeni, dar vin salariaţii primăriei şi-ţi tund ei gazonul. După care, prin poştă, primeşti factura. Piperată.

*

Înaintea aterizării în Mongolia, la Ulan Bator, mă interesez care-i distanţa între aeroport şi oraş. Unii spun c-ar fi şase kilometri, alţii, nouă. Stewardesa, rusoaică, îmi face cu ochiul: „aeroportul rămâne pe loc, oraşul se mai mută de ici-colo...”

*

În Germania, convoiul de maşini este gâtuit într-o porţiune a autostrăzii: în preajma unei localităţi mărunte, câteva vechituri se târăsc precum melcul. Cum scrie şi pe maşini, au viteza limitată la 20 km pe oră. Mi se explică: „La volan sunt bătrânei suferinzi de peste 80 de ani. Li se dă permis de conducere doar pentru viteza asta şi doar pe ruta până la cimitir. Să-şi poată îngriji mormintele familiei.”

*

La Mississauga, un puştan biciclist ia un viraj greşit, cade şi se juleşte la un genunchi. În patru minute (m-am uitat la ceas!) s-au aflat la locul gravului accident o maşină a Salvării, alta a Pompierilor şi a treia, a Poliţiei.

*

Am vrut să fac un cadou rubedeniilor din Canada (doar a venit unchiul bogat din România!). Văzând că-şi ţin sumedenia de cărţi pe parchet, m-am decis să le cumpăr un corp de bibliotecă. După o zi întreagă de căutări prin magazinele de mobilă şi după ce am consultat un teanc de prospecte ale fabricilor, m-am lăsat păgubaş: acest articol (biblioteca, adică) nu se mai produce. N-are căutare.

*

Concert simfonic la Toronto. Sala, hiper-modernă, asemenea unei farfurii zburătoare, primeşte 3.000 de melomani. Parfumuri franţuzeşti. Bărbaţii, cu papion, femeile, în rochii de seară. Dirijoarea e din SUA, violonista din Anglia. La pian, un puşti-fenomen din Brazilia. Iar de cântat, s-a cântat tot Ceaikovski, tot Rahmaninov...

*

Greşesc trenul urban GO („Governement Ontario”) şi iau unul expres, care nu opreşte la Port Credit, ci se retrage la depou, după 20 de km. Cobor la capăt de linie: e miezul nopţii şi plouă zdravăn. Încerc să-i spun amploiatului de la bilete ce mi s-a întâmplat. El nu vorbeşte franceza, eu, engleza. Ceva-ceva a priceput: a afişat la ghişeul tăbliţa cu inscripţia „closed”, s-a îmbrăcat, şi-a luat umbrela, a zăvorât biroul şi m-a condus, prin ploaie, tocmai la alt corp al gării, de unde plecau trenurile în sens invers. A rămas pe peron până a venit garnitura şi m-a văzut instalat în vagon.

*

Cu aproape 40 de ani în urmă am scris o piesă care se intitula „Sâmbătă la Veritas” – era vorba despre o întâlnire aniversară: 10 ani de la terminarea facultăţii. Cum aş mai scrie-o azi? Întâlnirea aniversară a unei promoţii de electronişti bucureşteni s-a desfăşurat la Cleveland. Că pe acolo se aflau mai toţi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Zig-zag.
 Vizualizări articol: FLOOD/SPAM | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Zig-zag5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Cătălin MIHULEAC
Cătălin MIHULEAC
Mircea Radu IACOBAN
Mircea Radu IACOBAN

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei