Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 30 aug 2018 - Anul XXIII, nr. 192 (6902)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Paradox periculos

Puţini hoţi prinşi de poliţişti ajung să răspundă pentru faptele lor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

O modificare adusă din anul 2014 Codului Penal, care permite împăcarea părţilor în cazul infracţiunilor de furt, produce efecte negative profunde şi indirect favorizează creşterea numărului de furturi. Poliţiştii suceveni se confruntă periodic cu cazuri în care prind hoţii după anchete care se întind pe durata a luni de zile, cu costuri umane şi logistice foarte mari, le probează activitatea infracţională, însă nu mai pot face nimic atunci când la dosar este depus un act autentificat prin care păgubiţii se împacă cu autorii, iar procesul penal încetează.

 

Hoţii, beneficiari ai Codului Penal

Se întâmplă de cele mai multe ori în schimbul unor sume de bani, ceea ce este benefic până la un punct pentru păgubit, însă problema este că infractorii recidivişti profită de această portiţă legală şi au ajuns să fie adevăraţi protejaţi ai Codului Penal.

Concret, hoţii profesionişti nu au cum fi puşi sub acuzare pentru toate faptele, uneori poate pentru una din zece, astfel că atunci când sunt prinşi caută prin orice chip să despăgubească victima şi să obţină împăcarea care îi absolvă de răspundere penală. Asta fără să mai punem la socoteală şi presiunea la care poate fi supusă victima atunci când este căutată acasă de rudele mai mult sau mai puţin dubioase ale autorului, în cazurile în care refuză împăcarea.

 

Rată scăzută de continuare a urmăririi penale faţă de hoţi

Conform comisarului-şef Ionuţ Epureanu, o analiză a Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava arată că, în primele şapte luni ale acestui an, s-au înregistrat 134 de furturi din locuinţe cu autor cunoscut, din care s-a continuat urmărirea penală doar în cazul a 50 de fapte. În majoritatea celorlalte cazuri, nu există solicitarea părţii vătămate de continuare a urmăririi penale.

La furturi din curţi şi anexe, din 51 de fapte cu autor cunoscut, în 16 cazuri s-a continuat urmărirea penală. La furturile prin „împrietenire”, cu persoane induse în eroare prin diferite metode, din 23 de fapte doar la una se continuă urmărirea penală. În cazul furturilor din societăţi comerciale, din 149 de fapte cu autor cunoscut în primele şapte luni, în 69 de dosare se continuă urmărirea penală.

Faptul că se continuă urmărirea penală nu este o garanţie că autorul va fi pedepsit, împăcarea putând surveni inclusiv în instanţă.

În aceste cifre este vorba doar de furturile în care autorii sunt prinşi, iar prejudiciul este recuperat fie de poliţişti, fie este restituit de inculpat.

Părerea aproape unanimă a poliţiştilor şi a procurorilor este că această posibilitate de încetare a urmăririi penale sau a procesului prin împăcarea părţilor este anormală, mai ales în cazul infractorilor recidivişti. Practic, poliţiştii şi procurorii ajung în multe cazuri recuperatori legali de bunuri.

Până în 2014, când s-au adus modificările la Codul Penal, infracţiunea de furt era pedepsită clar, fără posibilitatea de a exista împăcarea, chiar şi la furturi mărunte.

 

Preşedintele CNP Suceava: legea nu este bună, îi lasă portiţe autorului de furt

În calitate de preşedinte al Corpului Naţional al Poliţiştilor (CNP), organizaţia Suceava, comisarul Marius Ciotău, care este şeful Secţiei de Poliţie Gălăneşti, a exprimat un punct de vedere clar împotriva acestei prevederi, care zădărniceşte de multe ori ancheta penală.

„Avem o infracţionalitate crescută la furturi, mai ales la spargerile cu prejudicii mari. Este un semn că legea nu este bună, îi lasă portiţe autorului de furt, practic fapta nu mai este pedepsită cum ar trebui să fie pedepsită. Când sunt furturi multe poliţistul este supus la presiune, este acuzat că nu îşi face treaba, iar când autorul este prins, nu ne putem face treaba până la capăt din cauza acestor prevederi”.

 

Cheltuieli judiciare mari, pe care nu le suportă nimeni 

Acesta a adus în discuţie şi cheltuielile judiciare foarte mari pe care nu le suportă nimeni în anchetele privind cazurile de furt, cu împăcare între părţi. Aceste dosare nu au nici o finalitate pentru că autorul scapă nepedepsit, iar cheltuielile sunt suportate de la bugetul de stat, adică de noi toţi.

 

Opinie: împăcarea nu ar trebui să existe la infracţiunile de furt

Sunt şi opinii cum că împăcarea la infracţiunile de furt ar fi benefică până la un punct, însă nu ar trebui permisă în cazul recidiviştilor. Comisarul Marius Ciotău spune că din punctul său de vedere, din practica judiciară, nu ar trebui să existe deloc împăcarea şi încetarea anchetei în cazul de furt. Dacă autorul a comis o faptă măruntă poate primi o pedeapsă uşoară, cu suspendare, însă răspunderea trebuie să existe.

Un adevăr este şi că mulţi poliţişti sunt descurajaţi să-şi mai facă prompt treaba la reclamaţiile de furt, în condiţiile în care ştiu că apoi sunt şanse mari ca hoţul să le râdă în nas.

Din punctul nostru de vedere, prevederile legate de Codul Penal în materie de furturi trebuie obligatoriu modificate.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Puţini hoţi prinşi de poliţişti ajung să răspundă pentru faptele lor.
 Vizualizări articol: 2356 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Puţini hoţi prinşi de poliţişti ajung să răspundă pentru faptele lor5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei